Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är Helena som håller Zlatan i örat"

Percy Nilsson sommarpratar den 14: augusti – men först pratar han rubriker (om sig själv) med Kvällsposten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Percy Nilsson berättar bland annat om relationen till Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger
Foto: FAME FLYNET FRANCE / STELLA PICTURES / FAME FLYNET SWEDEN

Den 14 augusti sommarpratar Percy Nilsson, 74. 

Byggherren och hockeyprofilen har under åren haft en osedvanlig förmåga att alltid hamna i rampljuset av helt olika anledningar. 

– Det har varit många helsidor och scoop. Du får gå genom alla travarna, skrattar han.

Och det är precis vad Kvällsposten har gjort. 

Här berättar Percy Nilsson mer om några av de största rubrikerna såsom hemglassbråket, det dramatiska rånet i Spanien, fängelsedomen och värvningen av Pekka Lindmark - men också om hur skoltiden var ett helvete som dyslektiker, att han inte varit den "perfekta" pappan och relationen till Zlatan.  

Hemglassbråket 

Bakgrund: En sommardag 2013 fick Percy Nilsson nog av melodislingan från Hemglassbilen hemma i villaidyllen i Höllviken. Percy beväpnade sig med en borrmaskin, rusade ut och orsakade punktering i ett av bilens däck. Händelsen polisanmäldes och Percy dömdes i rätten till dagsböter på sammanlagt 100 000 för skadegörelse. 

– Jag hade fyra tutningar på 125 meter, det är klart det kunde bli för mycket. Sedan blev det lite dyrt, jag fick faktiskt även betala för förlorad försäljning. Men nu kör de inte och tutar där. 

– Jag hanterade det dock fel. Det var inte meningen att tjejen som körde bilen skulle få skit. Jag ångrar att jag inte gick ut och var snäll mot henne utan tjurade. Därefter har jag försökt röka fredspipa med henne men det gick inte, hon blev idol helt plötsligt.

Har du rökt fredspipa med Hemglass? 

– Nej. Nej. Nej. Får jag bara en chans att nita till dem… Det blir inget så våldsamt som att borra men jag har en plan och många supportrar bakom mig. 

– Jag berättar inte min plan, det skulle vara dumt, då går de inte i fällan. 

Percy Nilssons minns Hemglassbråket: "Jag hanterade det fel"
Foto: TOMAS LEPRINCE

Dramatiska rånet 

Bakgrund: Våren 2005 blev Percy Nilsson och hans fru Lotta rånade under dramatiska former på sin golfanläggning Los Naranjos i Marbella i Spanien. Rånarna sövde sannolikt paret med gas och länsade sedan bostaden på pengar och värdesaker. 

– Det var jävligt obehagligt och det har suttit i under många år. Jag tror det kvittar hur och var man blir rånad, om det är på gatan, varuhus eller i Spanien, det är obehagligt och det sitter i. När man hör ljud.   

– Vi tror vi blev sövda med gas eftersom vi hade huvudvärk båda två och de hade varit inne och gått bredvid sängen.

Sedan rånet har Percy Nilsson blivit mer medveten om vad som krävs för att hålla tjuvar borta. 

– Vi var inte riktigt insatta i hur det gick till att bli rånade och hur man måste skydda sig. 

Att de egentligen kan slå sönder ett lås på en säkerhetsdörr med en gummiklubba och öppna med en skruvmejsel. Nu har jag alla mina låsknep så det kommer inte hända igen. Det är som Fort Knox.

Percy Nilsson skänkte en miljon till Rosa bandet.
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP

Miljonbidraget till Rosa Bandet

Bakgrund: Under 2009 års Rosa Bandet-gala i Malmö Arena skänkte Percy Nilsson och hans fru Lotta en miljon kronor till insamlingen. Paret hyllades med stående ovationer. 

– Både min mamma och mina systrar har haft bröstcancer och en av mina systrar var under behandling just då. Det är klart det påverkade men det var ingen tvekan.

– Jag har alltid försökt vara generös, inte bara mot idrotten, utan även andra saker. Sedan passade det bra in i bilden här. De hade som mål att få in en miljon från en person och ingen hade gjort det ännu. 

Tänker du själv mycket på en rädsla att få cancer? 

– Nej, det gör jag inte. Jag tycker inte man ska gå och fundera på det. Jag hoppas jag slipper den, det är en hemsk sjukdom som kan komma på fem minuter. 

Är du troende? 

– När jag ser allt elände kan jag vara lite tveksam men jag får väl ha en förhoppning om att jag hamnar någonstans där det är bra efter döden. 

– I nästa liv vill jag bli en hund hos Lotta. Hon är så omhändertagande om hundarna. 

Percy Nilsson hade en oerhört tuff skoltid som dyslektiker men den ligger också till grund för hans exceptionella drivkraft.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dyslexin

Percy Nilsson hade en oerhört tuff skoltid som dyslektiker men den ligger också till grund för hans exceptionella drivkraft. 

– Skolan var ett helvete. På den tiden fanns ingen förståelse för läs- och skrivsvårigheter utan jag blev betraktad som dum. Jag gick två år med en fullständigt oförstående fröken och i hjälpklass i tre år. Det var inga roliga år. Jag var full av liv och hittade på en massa skit istället. Sedan fick jag sluta skolan tidigare.

– På den tiden skulle det visas betyg när föräldrar träffades och alla mina kusiner tog studenten. Det var en väldig press. Samtidigt gav dyslexin mig ett driv att visa att jag också kunde. Jag började jobba som 14-åring. 

Kände du att dina föräldrar var stolta över dig?

 – Jo, det tror jag absolut. Kanske inte då, i ettan, tvåan, trean eller fyran, men jag gjorde så mycket andra grejer. Redan som fem- eller sexåring var jag entreprenör. Jag sålde Kvällsposten, jobbade på idrottsplatsen och plockade flaskor. Jag hoppas de gläds, de gladdes väldigt mycket innan de blev gamla i alla fall. 

Foto: TOMAS LEPRINCE

Drömbröllopet i Malmö Arena

Bakgrund: På det magiska klockslaget 12.12 datumet 12.12.12, lovade Percy och hans Lotta varandra evig kärlek inför omkring 200 gäster, däribland Zlatans fru Helena Seger, i Malmö arena.  

– Det var ett trevligt bröllop. Tyvärr glömde jag ringen hemma, det klassiska man inte får göra. Vi fick fibbla lite och använda förlovningsringen. Det är typiskt mig, jag hade lagt fram den men glömde. 

Bland gästerna fanns Zlatans sambo Helena Seger, som Percy brukar säga att han ordnade åt fotbollsstjärnan eftersom han från värvade hennes före detta pojkvän Johan Sälle till Malmö från Örebro.   

– Vi känner Helena. Hon har fortfarande fötterna på marken och det är nog hon som håller Zlatan i örat.

– Zlatan var med i vårt jaktlag under en period och vi var och hälsade på i Paris. Men jag är inte sådan som ringer och ringer och han byter telefonnummer var fjortonde dag, det gick inte att hålla reda på. Sedan är han fotbollskille, det är svårt att ha något att prata om när vi inte har jakten längre. 


Malmö Arena

Bakgrund: Hösten 2008 invigdes Percy Nilssons livsverk Malmö arena men byggherrens planer för en större arena började långt tidigare. 

– Först ville jag lyfta taket på den gamla isstadion men så fick jag inte köpa den. Det är jag väldigt glad för i dag. 

– Sedan var jag runt och tittade på arenor i Amerika och Europa och när de började prata om bron tänkte jag det var självklart att försöka göra någonting här. 

Är du stolt över den?

– När arenan är full och det är tryck kan jag tänka att det är tur att vi gjorde det här. Jag tror att vi tillfört mycket till Malmös kulturliv och då kan jag känna mig lite stolt. Vi har haft många stora artister och Påven här. Men jag går inte runt och är nöjd, jag tror aldrig att jag blir nöjd. 

Aldrig…? 

– Jag kan tycka det är bra här nu, men då tittar jag på nästa steg. Vi försöker förnya oss hela tiden. Jag räknar alltid kranar här ute, idag var här 14 stycken. Det har varit väldigt mycket kranar här, som minst har det varit nere på fyra, fem, men nu ökar det igen. 

– Sedan vore det så klart kul om Malmö skulle vinna SM-guld en gång till. 

Malmö arena har haft besök av bland andra Elton John, Green Day och Rihanna.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Fängelsedomen

Bakgrund: I april 2005 dömdes Percy Nilsson och Malmös tidigare klubbdirektör Sune Moberg i Tingsrätten till ett års fängelse för grovt skattebrott och grovt skattebedrägeri. Domen överklagades och i mars 2006 friades Percy i Hovrätten. 

– Hela historien var rent åt helvete. Alla klubbar gjorde likadant, det var bara det att jag var en kaxig fan. Så när de fick en chans att nita mig… 

– Det enda jag kan säga var att jag hade fel advokat. Jag såg Leif Silbersky i kändistidningar och tänkte att han nog var en riktigt vass jäkel men det var han inte. 

Percy Nilsson minns tillbaka på en tuff tid.  

– Det var så hemskt. Sydnytt gjorde ett inslag efter fängelsedomen – här ska Percy Nilsson sitta inlåst i Tygelsjö. Och så visade de bilder på att det inte alltid fanns rum utan att man fick ligga i korridorerna. Det var inte vackert gjort, det var oförskämt. 


Mannen bakom rubrikerna

Bakgrund: Percy Nilsson har alltid skapat stora rubriker. Många gånger i en kaxig anda.

– Det har varit många helsidor och scoop under åren.  

– En gång fick jag frågan om hur vi skulle ta oss till Rögle. Jag svarade, vi har hyrt två bananhelikoptrar för att flyga upp fort som fan och så ska vi vinna och sedan flyga hem igen. Det har varit mycket sådana rubriker. 

Är du väldigt stark som person? 

– Ja, jag har alltid varit stark och har fått höra att jag är alldeles för stark. När jag flyttade ner till Bryssel blev det maktkamp i föreningen. Då gällde det att visa vem som är starkast. Jag vann. 

När är du känslosam? 

– Jag är alltid rätt känslosam. Jag är mycket för rättvisa och accepterar inte när folk dribblar, ljuger och inte står för vad de har gjort. 

– Jag kunde åka till spelare och när vi tagit i hand så visste de att jag stod för vad jag sagt. Det var också ett rykte som spreds i hockeysverige. Om man gör något med Percy behövs det inte skrivas en massa papper för att veta att något ska stå fast. 

Pekka Lindmark – ishockeylegendar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Värvningen av Pekka Lindmark

Bakgrund: I drömmen om att gå upp i elitserien chockade Percy Nilsson hockey-Sverige när han värvade världens bästa målvakt till Malmö, som då huserade i division 1. 

– Det skrevs mycket om Pekka Lindmark, han var världens bästa målvakt, och jag tänkte honom ska vi ha. Jag var helt orädd. Jag ringde honom och vi träffades över några öl på stadshotellet i Karlstad efter en match, han hade dragit med Mats Lusth också. 

– Mats Lusth tyckte direkt det skulle bli kul att åka till Malmö men Pekka hade en fru som han skulle åka hem och fråga först. Morgonen efter gjorde vi upp avtalet på servetter, det var ingen långkörare. 

Malmö stack ut kaxigt i hockeysverige och fick snabbt ett epitet som köpelag. Men det köper inte Percy Nilsson. 

– Våra hockeyspelare hade inte mer betalt än andra men de fick jättefina lägenheter och vi ordnade jobb till alla. Laget blev som en stor familj. Färjestad var jättebra men de tog inte hand om sina spelare, de fick en skinnsoffa och så fick de klara sig bäst de ville själv, medan vi levde med laget hela tiden. 

– Det var mycket kärlek och inte så mycket pengar som alla trodde. 

Värvningen av Pekka Lindmark 1990 – två glada herrar.
Foto: ULF RYD / EXP

Barnen

Bakgrund: Percy Nilsson har två barn, Nina och Fredrik, tillsammans med sin exhustru. Nina är vd för Malmö arena hotell och jobbar nära Percy.   

– Jag försöker att inte bestämma allt utan pusha på så att hon känner att hon är med och styr. Annars måste det vara jättetråkigt. 

Hur skulle hon beskriva dig? 

– Jag vet inte, jag är ganska så bestämd i mina åsikter, men vi har inga konflikter. Aldrig! Det är bra, jag hoppas att hon inte bara tar hänsyn till mig, utan det verkar faktiskt som att vi har samma tänk. 

Har du alltid stått nära dina barn?

– Nej, det ska jag inte säga att jag gjort. Jag har alltid jobbat och jobbat, min arbetsdag kunde börja fem på morgonen och sluta halv tolv på kvällen. Jag har nog inte varit den perfekta pappan utan jag har nog varit mer för jobbet. Samtidigt har jag sett till att familjen alltid haft det bra. Man fick umgås med familjen på semestrar och de har varit sett mycket av världen, för om vi inte åkte iväg så jobbade jag bara.