Foto: Thomas PerssonFoto: Thomas Persson
 Foto: Thomas Persson
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd

"Den unge Zlatan" berör – på riktigt

Publicerad

"Du måste ta det lugnt. Du stressar alldeles för mycket, med jobbet och så. Lugna dig".

Orden är Zlatans och med det klassiska Zlatanleendet riktade till Hasse Borg på ett tåg inför 90-miljonersresan till Amsterdam – orden inleder filmen om den unge Zlatan Ibrahimovic.

Den unge Zlatan är en rörande berättelse om hur Zlatan blev Zlatan.

Jag ser mycket på film. Och i ärlighetens namn så är det inte överdrivet många sportfilmer som gör att jag får rysningar eller blir blank i ögonen.

Filmen om den unge Zlatan sticker ut från mängden.

Den handlar givetvis om resan från utanförskap och tuffa förhållande i Rosengård – där både den bosniske pappan och en kroatiska mamman var för sig slet i stadens eviga motvind – till glamouren och första lyxlägenheten på Piazza Castello i Turin.

"Han har inte förtroende för många, det måste vara rätt så ruskigt i den åldern, att inte ha någon att vända sig till", säger Hasse Borg tidigt i filmen.

Bengt Madsen tar Zlatan under sina vingar, flyger hem stjärnan Yksel Osmanovski från Bari. Italienproffset ska tala den problematiske ynglingen, som slagit rekord med att missa 350 skoltimmar på en termin, till rätta.

Underbart ofiltrerat

Hasse Borg blir extra glad när just Zlatan gör mål.

Leo Beenhakker berättar hur han värvade Zlatan som den då dyraste spelaren i Ajaxs historia till orden "If you fuck me, I fuck you".

Det här är filmen om hur supertalangen och pojkspolingen Zlatan blev superstjärnan Zlatan.

Det är också en film om kärlek.

Och den är gudomligt vacker sådan. I mitt tycke det bästa som gjorts om svensk fotbolls störste.

Det som fascinerar mig mest är hur djupt vi får lära känna Zlatan. Och den här gången är det ingen tillrättalagd sanning. Inte hans egen sanning genom en bok eller app. Frågan är om han egentligen tycker om filmen själv. Eller om tittaren i hans tycke faktiskt kommer för nära. Jag skulle tro det senare.

För gång på gång beskrivs Zlatan av vänner och bekanta som sluten när det kommer till saker som känslor och kärlek. Han har ju alltid varit pajasen som dragit ett skämt, men inte har han varit öppen.

Därför känns det här så underbart ofiltrerat.

Lär lämna som "Zlatainst"

Genom vänners, nära och käras ögon ser vi personen Zlatan i större utsträckning än någonsin tidigare, vi får lyssna till berättelser från tidigare flickvännen Mia Olhage, DIF-backen Patrik Eriksson-Ohlsson (ni vet han som var ute och köpte korv..) och så vi får höra rasistiska påhopp från en idiot från Trelleborg.

Men vi får också lyssna till lagkamrater och tränare, glada och arga, och förebilder som Zlatan lyssnat extra noga till.

Denna film av bröderna Gertten berör på riktigt.

Nog för att Zlatan skapat konst i arenor runtom i världen men det här handlar om så mycket mer än fotboll, det handlar om människor och känslor. Lägg till detta lagom ostigt musikval och bra intervjuer.

Någon berättarröst har inte behövts.

Det hela talar liksom för sig själv.

Den unge Zlatan är en 1 timme och 33 minuter lång kärleksballad för Zlatanister och Blådårar – och är man det inte från början så lär man lämna salongen som det förstnämnda.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag