Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löftet tvingades byta sport efter dödshot och mutkrav

Tennistalangen Daniel Windahl var med i det svenska Davis Cup-laget som mötte Ryssland i mars 2016.
Foto: Maksim Bogodvid / Bildbyrån
Dåvarande tennistalangerna och vännerna Elias Ymer och Daniel Windahl i Båstad 2014.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Daniel Windahl var ett av Sveriges största tennislöften och spelade Davis Cup-matcher för ett år sedan.

Men ensamheten och dödshoten tog knäcken på 20-åringen – som nu har bytt sport.

– Jag tänker inte ägna mitt dyrbara liv till att de ska få mig att må dåligt dagligen, berättar han i Source – en podd om tennis.

Precis som pappa Jörgen Windahl (som bäst rankad 108 i världen) visade sig Daniel Windahl från Helsingborg tidigt vara en stor tennistalang.

Han nådde fina resultat som junior och sågs, tillsammans med jämnårige Elias Ymer, som en av Sveriges allra största tennistalanger.

Under 2015 tog han en timeout på obestämd tid från tennisen, men kom tillbaka och var med i det svenska Davis Cup-laget som mötte Ryssland borta i mars 2016.

Men förra sommaren valde 20-årige Daniel Windahl att lägga ner sin tennissatsning helt. I tennispodden Source - en podd om tennis berättar han varför.

Bakom beslutet finns flera faktorer.

Som 17-åring flyttade han till Stockholm för att satsa på full tid på tennisen.

Men han kände allteftersom en växande ensamhet samtidigt som allt kretsade kring träning, mat och vila. Det ledde till ångest och panik även när han gick in på banan.

– Jag tänkte ofta i negativa banor och det var det som tog knäcken på mig också. Sen finns det flera aspekter som spelar in. Jag hade lite bortgångar i familjen som kom upp igen, det var pressen, det var mitt negativa tänkande. Allt det här gjorde sin onda cirkel runt mig, berättar Daniel Windahl i podden.

Fick dödshot via sms

Men talangen utsattes också för jobbiga påtryckningar utifrån. På Facebook fick han erbjudanden om uppgjorda matcher. Ett förlorat set kunde ge honom 70 000 kronor. Ett par förlorade game runt 55 000 kronor. Daniel Windahl kallar personerna bakom erbjudandena för maffia.

– Det är mycket pengar, krasst kunde det finansiera nästan ett helt års satsning. Men jag vet vad som är rätt eller fel och därför tog jag inte det och så fortsatte jag också, säger Daniel Windahl i podden.

Samtidigt påverkades han av det.

Via sms fick han även ta emot åtminstone ett grovt dödshot.

– En gång fick jag sms från ett nummer som jag försökte spåra men det fanns ingen abonnent så klart. Det stod ”Jag ska döda din familj, jag ska hitta dig och sätta dig mot väggen och skära upp hela din kropp”. Jag blev helt chockad. Det är en sak att skriva på Facebook och göra det anonymt. Men den här killen eller tjejen gjorde inte det anonymt, jag kunde se numret och spåra det men fick inget namn. Men att de tagit reda på mitt nummer känns lite för privat.

– Jag anmälde det. Det kom som en chock. Den här personen kan verkligen skada mig om den vill. Då blev jag lite rädd också.

Satsar på ny sport

Han fick stöd av sin familj, sin tränare Peter Karlsson och gick även och pratade ut hos psykologer. Hade han kunnat backa bandet i dag säger Daniel Windahl att en sak han skulle ändrat på är att han inte skulle bott ensam när han flyttade som ung.

I dag har han bytt sport, men det är fortsatt racket som gäller.

20-åringen satsar numera på padel där han är både spelare men även tränare. Bland annat har han tränat tidigare tennisstjärnan Jonas Björkman och förre landslagsbacken Olof Mellberg.

– Det är tänkt att jag ska försöka satsa på padel och ge det en chans och försöka ta mig in i de största turneringarna. Det är min vision, säger Daniel Windahl till Source - en podd om tennis.


Läs mer om sport i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.