De nedtystade övergreppen inom den svenska ridsporten

Elever som pressas att ha sex med sina tränare. Eller utmanande tjejer som bedriver häxjakt när tävlingarna går dåligt? Kvällsposten har dykt ner i ridsportens mörka sida.
Foto: MARIA EKMAN

Elever som pressas att ha sex med sina tränare.

Eller utmanande tjejer som bedriver häxjakt när tävlingarna går dåligt?

Åsikterna går isär om övergreppen inom Sveriges näst största ungdomsidrott.

Kvällsposten har dykt ner i ridsportens mörka sida.

En februaridag lämnar en elittränare i Nordvästra Skåne plötsligt sitt uppdrag i en av landets största och mest framgångsrika ridklubbar. Han anklagas för att under flera år ha förgripit sig sexuellt på flickor och unga kvinnor.

Mannen, som är i femtioårsåldern, polisanmäls för att bland annat ha utnyttjat en minderårig elev som tidigt hamnat i beroendeställning. Gratislektioner, nya sadlar, möjligheter att köpa in sig på hästar och stallplats är några av förmånerna den unga kvinnan ska ha fått för att ha sex med honom.

”Förtalskampanj”, slår tränaren ifrån sig. Elaka rykten, menar flera aktiva.

Det spekuleras i att avundsjuka ligger bakom anklagelserna.

– Jag har sett dem träna och umgås med tränaren fram till att en annan person nått större framgångar på en tävling. Då gör jag en viss koppling, säger en person som haft en hög ställning i sporten när övergreppen ska ha skett.

Elittränaren erkänner att han haft sexuella relationer med den minderåriga flickan och en 21-årig elev men polisutredningen läggs ner.

Snart får elittränaren ett nytt uppdrag i en närliggande klubb.

Ridsporten är en av Sveriges största sporter med hundratusentals utövare.
Foto: NICOLE EVATT

Ridsporten är en av Sveriges absolut största idrotter. En halv miljon svenskar rider regelbundet. 85 procent är tjejer.

För många unga tjejer är hästarna det viktigaste i livet. Varje dag går tusentals av dem till ridskolan. Där lär de sig att bestämma över ett djur som väger tio gånger mer än dem själva. Men också att samarbeta för att få med sig hästen dit de vill.

Sporten är tuff och innebär tidiga morgnar, strikta rutiner och skit under naglarna. Det kan vara några av anledningarna till att ridsporten blivit en plantskola för kvinnliga ledare, vilket forskning visar.

I dag är hästnäringen dessutom landsbygdens snabbast expanderande näring. Antalet hästar i landet är fler än de var vid 1800-talets slut.

Därför är det inte särskilt förvånande att ryttaren Peder Fredricson nyligen fick Jerringpriset, där svenska folket röstar fram årets bästa idrottsprestation.

Men det finns en annan sida av ridsporten. En mörkare sådan som det talas mindre och tystare om.


+ + 


I oktober 2016 döms en hästprofil i Helsingborgs tingsrätt till fängelse i fem år för bland annat sexövergrepp på barn och olaga hot. 2008 döms en 35-årig man för att ha våldtagit en trettonårig ridskoleelev och utnyttjat andra flickor.

I början på 1990-talet sände SVT en dokumentär som hävdade att en ridlärare, dömd för sexuella övergrepp, hade blivit utsatt för en komplott. Dokumentären fälldes senare av Granskningsnämnden.


Skrapar man på hästsportens yta dyker fler och fler fall av övergrepp upp.

Handlar det om några ruttna ägg eller om ett institutionaliserat problem?


Enligt flera aktiva som vi talar med har man internt inom sporten under många år tystat ner övergreppen och sopat allt under mattan.

Ridsportsförbundet har inte ens någon policy för hur sexuella trakasserier ska hanteras.

Men nu börjar kanske något hända. Åtminstone internt.

Skånedistriktet har nyligen lämnat in en motion med krav på en handlingsplan och inrättande av ett etiskt råd, för att stötta utsatta ungdomar.

Det ska dock visa sig att även det skånska förbundet vill att fenomenet med övergreppen inom ridsporten ska hanteras utan omvärldens insyn.

När vi ringer Lena Malmqvist, ordförande på Skånes Ridsportsförbund, vill hon inte prata. Även om hon säger att initiativet till motionen togs för att ”det finns ett behov”.

Vi frågar om någon annan i förbundet kan uttala sig, då ämnet är viktigt och berör många unga människor.

– Nej, är det någon som ska göra det så är det jag och jag tackar nej till det, svarar hon.

Enligt Malmqvist uttalar hon sig inte för att hon är ”rädd om ungdomarna”.

Flera aktiva inom sporten som vi talar med är rädda för att uttala sig. De tycker att det är viktigt att problemet lyfts och granskas. En del har själva erfarenhet av övergrepp och har vänner som utsatts men vågar inte prata om det officiellt. Det finns en uppenbar rädsla att bli utfryst, men också en ovilja att "smutskasta” en idrott som utgör hela deras liv.

Peder Fredricson, den senaste jerringpristagaren och en symbol för en av Sveriges största sporter.
Foto: OLLE SPORRONG

Kammaråklagare Linda Jeppsson Linderström, som lade ner utredningen om elittränaren som anklagats för att ha utnyttjat en 17-årig elev i nordvästra Skåne, säger att ridsporten har en särskild kultur.

– Beviskraven är väldigt höga i den här typen av fall. Det är inte lätt att bevisa att det funnits beroendeställning, säger hon.

– Men det är svårt att komma in i de grupperna. Jag börjar förstå att det är en särskild kultur.

Enligt en rapport från Riksidrottsförbundet har drygt fem procent av unga idrottare i Sverige utsatts för sexuella övergrepp inom föreningsidrotten.

Rapporten bygger på en enkätundersökning. Bland de som svarade att de utsatts för trakasserier eller övergrepp var sjuttio procent kvinnor. Alla förövare var män.

En stor majoritet av de drabbade angav att de utsatts för kroppskontakt som kändes opassande, obehaglig eller kränkande. Samtidigt konstaterar Riksidrottsförbundet att det finns mycket lite kunskap kring övergrepp inom idrottsrörelsen.

Inom ridsporten blir det allt tydligare att mörkertalet är stort.

I sociala medier har många börjat skriva om sina erfarenheter.

Skuld och skam är återkommande ämnen. Många mår väldigt dåligt under en lång tid, en del har behövt psykisk vård.

En kvinna berättar om hur övergreppen började i stallet:

”Jag stod helt still. Vad skulle jag göra. Jag hade aldrig haft sex innan. Och jag ville inte ha det med min lärare”.

En pappa skriver:

Så länge vårt ryggradslösa förbund anser att det viktigaste är ”business as usual” och ingen på beslutsnivå vågar ta bladet från munnen är ridsporten en samlingsplats där man som pappa till tonårsdöttrar aldrig vågar släppa garden”.

På Facebook har gruppen ”Vi män står upp mot sexuella övergrepp inom ridsporten” bildats. Där vill medlemmarna sätta ljuset på frågan och att ”Svenska Ridsportförbundet snabbutreder frågan i syfte att införa regler av den typ som travsporten har, rörande sexuella trakasserier”.

Svensk Travsport har sedan några år tillbaka en policy där personer kan stängas av om de är under utredning för sexuella trakasserier.


+ + 


Carina Qvarfort har varit aktiv i ridvärlden i över 40 år. Hon har ett försäljningsstall i Skåne dit många elever kommer för att träna. Hon säger att övergrepp alltid förekommit inom ridsporten. Hon har själv sett det från nära håll.

– Det har alla som varit i hästvärlden. Alla vet det. De som säger raka motsatsen, de ljuger.

Hon berättar exempelvis om femtonåriga elever som fått sms av 40-åriga tränare som skrivit ”ska du sova hos mig i natt?”

– Många tjejer har haft kärleken till hästarna och de här killarna har haft makt och utnyttjat tjejerna. Om de inte ställer upp sexuellt så försvinner hästarna. De hästarna som de har kära. Eller så blir de av med jobbet.

En del som larmar om övergrepp kritiseras av aktiva. De tycker att de som utnyttjats istället borde visa tacksamhet för att de samtidigt kan ha fått förmåner av tränare i en sport där det är svårt att nå stora framgångar utan pengar och resurser.

Carina Qvarfort tror att många är rädda att ”tjalla”. De känner sig hotade.

– Det är en tjejdominerad värld men på de högsta posterna är det mansdominerat. Inte många tjejer sitter högst upp. Jag tror det är därför. Man håller varandra bakom ryggen.

Många utsatta känner också skam. Samtidigt som ridsporten är rik på medlemmar känner alla tävlande varandra på ett eller annat sätt.

– När vi tävlingsrider åker vi inom våra distrikt. Om någon går ut med vad hon utsatts för – så att det kommer på pränt – pekas hon därefter ut. "Där kommer hon, det är hon det stod om och han har satt på henne”.

"20 procent är rötägg"

Enligt Carina Qvarfort finns det samtidigt tränare som inte ens vågar röra vid sina elever, när händer eller sits ska rättas. Larmen om männen som begår övergrepp gör att alla misstänkliggörs.

Bakom övergreppen finns ofta manipulativa tränare, menar hon.

Carina Qvarfort talar om mammor som inte markerar mot tränare som går över gränsen. Eller som smörjs av tränare som får dem på sin sida.

Andra vi talar med säger att vissa ser genom fingrarna, i en sport där rätt tränare, häst och kontakter är livsviktiga för att nå framgång.

En mamma påpekar att det ofta är samma människor som träffas på alla tävlingar.

– Sedan är det som en arbetsplats, man ska till sin häst i stallet sju dagar i veckan. Ingen vill bli mobbad, säger hon som förklaring till varför många inte vågar berätta om övergrepp.

Carina Qvarfort tycker att föräldrar egentligen inte ska behöva skydda sina barn från tränare. Ridsporten borde vara tillräckligt ren.

– 20 procent är rötägg, säger hon.

Samtidigt har hon svårt att förstå att de män som är kända för att ha begått övergrepp eller gått över gränsen för sin roll som tränare fortsätter att släppas in av ridskolorna.

– Att klubbarna inte säger ”nej tack, det här köper inte vi som förening, vi skyddar våra medlemmar”.

– Jag hoppas att det kommer en ny generation som ser att det inte är okej. Att de blir av med tränarlicens och tävlingslicens. Ingen som utnyttjar barn ska skyddas, det kvittar om han jobbar på en ridskola och inte en skola.

Fullsatt under Göteborg horse show.
Foto: PELLE T NILSSON

Elittränaren i närmare femtioårsåldern som anklagats för övergrepp och erkänt att han haft sexuell relation med en minderårig elev i nordvästra Skåne har fått en ny klubb.

Där har han full träning varje vecka med ungdomar.

Ordföranden i den nya klubben säger att tränaren går igenom något ”hemskt som är svårt att sätta sig in i”. I hans ögon handlar det om häxjakt.

Han menar att tjejerna har ett eget ansvar.

– Tjejer i den åldern är myndiga och man kan vara väldigt utmanande i den åldern, säger han.

– Titta på ridsporten generellt sett, det är inget unikt. Men han är tråkigt nog den som har fått bära hela detta hundhuvudet.

Elittränaren vill själv inte ge några kommentarer utan hänvisar till sin advokat. Hon svarar:

Samtliga anklagelser mot X X som utretts av polis är nedlagda sedan juni 2016. Jag har upprättat anmälan om grovt förtal mot berörda parter. Detta i syfte att få upprättelse för X och få ett slut på den häxjakt som pågår mot honom”.


LÄS MER: Riksidrottsförbundet om klubbarnas larm: "Dumt"Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.