Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

Därför vill Marta bli svensk medborgare

Publicerad

MALMÖ. Den första träningen med nya laget är avklarad.

Spelaren som utsågs till världens bästa fem år i rad mellan 2006 och 2010 har anlänt till Malmö.

Nu har hon ett nytt mål i sikte: svenskt medborgarskap.

– Jag ansökte om det tidigare i år, avslöjar brasilianskan exklusivt för Kvällsposten.

Det var drygt 30 grader varmt när Marta och de andra tjejerna i FC Rosengård under torsdagseftermiddagen tränade på Malmö IP.

Ramona Bachmann rehabiliteringstränade sin skadade fot, nya målvakten Kathrin Längert imponerade mellan stolparna och Therese Sjögran såg yngre ut än någonsin.

Men det var någon annan som de ovanligt många journalisterna ville prata med. Marta Vieira da Silva gjorde sin första träning med laget.

Brasilianskan imponerade utan att glänsa och klev så småningom av konstgräset tio minuter före de övriga i laget. Då fick Kvällsposten ett par minuter ensamma med stjärnan.

– Det är en gammal sträckning. Vi bara ville kolla hur det såg ut, om jag var helt okej. Och det var bra, men vi kände att vi behövde börja lite lugnt, förklarar Marta.

"Vill inte flytta härifrån"

Semestern spenderades i Brasilien, men Marta är glad över vara tillbaka i Sverige och nu i Malmö. Hon berättar att det egentligen bara handlade om en klubb - även om det var många som kontaktade henne efter att det stått klart att Tyresö skulle gå i konkurs.

– Jag valde Sverige för att jag ville stanna här, i en liga som kanske är den bästa i världen. Och Malmö var bästa chansen att få spela Champions League.

Faktum är att kärleken till Sverige vuxit sig så stark att Marta tidigare i år ansökte om svenskt medborgarskap.

– Jag har spelat här under många år och känner att jag vill fortsätta här, jag vill inte flytta härifrån. Min historia i Sverige är inte klar, förklarar hon.

– Det handlar inte bara om fotbollen, jag tycker om att vara i Sverige och gillar livet utanför fotbollsplanen.

"Skulle ha gjort det för länge sedan"

Så här i efterhand så ångrar Marta att hon inte iscensatte processen redan under Umeå-åren för snart tio år sedan.

– Jag skulle ha det gjort för ganska så länge sedan. När jag var i Umeå så tänkte jag inte på det och förstod inte heller vad det kunde innebära.

– Nu har jag ansökt, det tog lite stopp efter det som hände Tyresö, men nu hoppas vi det ska gå vägen, säger hon.

Om det vore möjligt, hade du kunnat tänka dig att representera Sverige?

– Min dröm som liten var att spela i Brasilien med landslaget. Nu hade jag faktiskt kunnat tänka mig att spela för Sverige också. Men Brasilien är fortfarande hade varit mitt förstaval.

– Det är bra som det är och jag är stolt över att spela för mitt land. Sedan så har Sverige ett så bra lag att jag kanske inte hade behövts, tillägger hon sedan snabbt med ett skratt.

Efter även lagkompisarna avslutat träningen och de andra journalisterna anslutit förklarar Marta att hon snart ska ge sig av till stranden. Hon hann nämligen inte bege sig till playan en enda gång under sin två månader långa hemlandsvisit i tidigare i somras.

Marta var där för att se på herrarnas VM-sluspel. Hon var på plats varje match Brasilien spelade och resorna gjorde tillsammans med sponsoråtaganden att hon helt enkelt inte hann besöka stranden.

"Orkade inte se på längre"

Hon berättar att besvikelsen var enorm i landet efter att man förlorat mot Tyskland i semifinalen.

– Vi är alltid besvikna om Brasilien inte går till final och slåss om guldet. Men samtidigt så hade de inte så jättebra lag den här gången, då är det bara att acceptera det.

Man såg många tårar i tv-rutan den kvällen, grät du?

– Jag hade inte gråtit fram till det stod 6-0, men efter det när det var tio minuter kvar så orkade jag inte se på längre. När jag skulle gå ut från stadion så hälsade jag på Thiago Silva, då blev det lite mer känslosamt, säger Marta och blir själv lite blank i ögonen.

Nu hoppas hon i stället kunna skapa glada minnen på Malmö IP.

– Jag har spelat mot de här tjejerna, nu ska jag lära mig att spela med dem. Förstår man fotboll så är det inte så jättesvårt, jag känner mig redan trygg här.

Och kanske stannar hon kvar även efter karriären - med ett svenskt pass i handen.

– Det är en möjlighet som bör tänkas på. Nu ska vi först se om jag får bli medborgare.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag