Klas Tjebbes. Foto: Tomas Leprince
Klas Tjebbes.  Foto: Tomas Leprince

Damklubbarna kan att missa stora tv-pengar

Publicerad

Damklubbarna riskerar att missa pengar för tv-rättigheter.

Damallsvenskan kan sända matcherna på en egen kanal, uppger 24Malmö.se.

– Det är helt fruktansvärt, det verkar som att landets tv-stationer inte insett att världens tredje bästa liga finns i landet, säger klubbdirektör Klas Tjebbes.

Det tidigare tv-avtalet för de allsvenska klubbarna gav föreningarna cirka femton miljoner kronor att dela på.

Men nu lär den siffran sjunka rejäl – och kan landa på noll kronor.

Damallsvenskan väljer att skapa sig en egen plattform – och själv sända matcherna.

– Jag tycker det är helt fruktansvärt att det verkar som att landets tv-stationer inte insett att världens tredje bästa liga finns i landet. Och några av världens största stjärnor spelar i allsvenskan. Tycker att det är precis som att man inte förstår vad man tackar nej till, säger Klas Tjebbe och fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt märkligt att tv-bolagen inte fattar det, för det gör ju resten av Europa.

Begränsat med pengar

Anledningen är att det inte finns något mediebolag som har köpt rättigheterna. Dessutom motiverar man det med rättigheterna i framtiden kommer säljas av klubbarna själva – och att det här är en början.

Men det plötsliga inkomstbortfallet slår hårt mot de damallsvenska klubbarna. För Rosengårds del ligger bortfallet på knappt en miljon kronor.

– Alla inkomstbortfall är allvarliga för oss. Damfotbollen har begränsat med pengar. Men det är inte så att vi står och faller med det här. Majoriteten av våra intäkter kommer från våra sponsorer som stöttar oss på helt andra premisser än att synas på tv, säger Klas Tjebbe

"Synd om dem"

Den 23 mars spelar FC Rosengård kvartsfinal i Champions League mot Frankfurt.

Rättigheterna till den matchen har man sålt.

– De rättigheterna har vi sålt till Eurosport. Utomlands finns det ett stort intresse för svensk damfotboll, även om svenska tv-kanaler inte tycker det. Så, synd om dem, säger Tjebbe.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag