Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dahlby om sorgen: "Man får stå stark"

Foto: Maja Suslin / Scanpix

Håkan Dahlby petades överraskande från EM och var öppet kritisk mot skytteförbundet.

Nu har OS-silvermedaljören fått klartecken av SOK för en ny satsning mot Rio 2016 – med OS-vinnaren Peter Wilsons tränare.

För Kvällsposten berättar Håkan Dahlby om vägen tillbaka, bristen på sponsorer, tränarbytet och det fortsatta sorgearbetet efter mammans bortgång.

– Det är sorgligt när man är i det, men man får stå stark också, säger Håkan Dahlby.

Efter succén med silver i OS i London har 2013 varit ett tungt år för svensk skyttes stora namn Håkan Dahlby.

Under våren gick hans mamma bort och när Dahlby drog ner på skjutande under sorgearbetet blev konsekvensen att det svenska skytteförbundet överraskande petade den regerande Europamästaren från EM i lerduveskytte i juli – på grund av dålig form.

"Inte varit i kontakt med mig"

Håkan Dahlby dolde inte sin besvikelse. Men trots att flera månader har passerat har förbundet och Dahlby inte rensat luften.

– Svar nej. De har inte varit i kontakt med mig, säger han på telefon från föräldrahemmet.

– Vi hade urnsättning för mamma i fredags. Nu sköter jag om trädgården och försöker få den fin så vi kan sälja huset. Det blir väldigt mycket arbete och då kommer naturligtvis tankarna och minnena tillbaka. Det är jobbigt. Framför allt tomheten efter mina föräldrar. Det är sorgligt när man är i det, men man får stå stark också.

Det hjälper att Håkan Dahlby i dagarna har fått något positivt att ta sikte mot. I förra veckan träffade han Sveriges olympiska kommitté och kom överens om en ny OS-satsning mot Rio de Janeiro 2016.

– Vi träffades och skakade typ hand och sa att om allting fungerar och om planen följs så kör vi hela vägen, säger Håkan Dahlby.

– Vi har lagt en preliminär planering för hösten och nästa säsong där målet är Rio.

Får hjälp

Till sin hjälp får Håkan Dahlby en ny tränare sedan hans tidigare tränare, amerikanen Dan Carlisle, fått cancer. Ahmad Al Maktoum vann själv OS-guld i Aten 2004. I London tränade han Peter Wilson, som vann guldet i dubbeltrap två poäng för just Håkan Dahlby.

– Det har gått jättebra med Dan, men när han fick cancer i våras tycker jag att det är bättre att han är hemma, läker och sköter om sig själv.

– Ahmad Al Maktoum kommer att coacha mig och Peter mot Rio. Jag är oerhört tacksam för det. Vi har haft kontakt efter Aten och det var nära att han blev min coach inför OS i Peking, men det fanns inga pengar för det då, säger Håkan Dahlby.

Det gör det nu tack vare att SOK står bakom satsningen. Egna sponsorer är det däremot kärvt med.

– Jag har färre sponsorer efter OS än vad jag hade före. Det är väl okej att företagen väljer att gå andra vägar, men det borde finnas företag som vill synas med en framgångsrik idrottsman som siktar på OS, säger Dahlby.

Skjuter tusentals skott i veckan

Nu ser han fram emot att jobba hårt med Ahmad Al Maktoum. Håkan Dahlby åker ner till Dubai i september för att spika en träningsplan och kommer spendera mycket tid där fram till jul.

– Det är roligt att få en ny coach med andra infallsvinklar och kanske nya idéer. Därför hoppar jag på detta.

Med undantag för SM i år kommer tiden fram till den första världscuptävlingen i april handla enbart om träning.

– Det krävs otrolig hårdträning för att nå upp på samma nivå igen och då måste man bo på plats. Det blir väldigt mycket skott och utlandsskytte framöver. Jag skjuter normalt på en träningsvecka 2600-3600 skott så det blir intensivt.

– Det som är viktigt nu är få tillbaka självförtroendet och framför allt en resultatnivå som är av hög klass. Jag har levt på en hög lägstanivå tidigare. Det är dit jag siktar igen.

"Fungerar det inte då blir det inget OS"

Det stora målet är VM nästa år. Där delas de första kvotplatserna till OS i Rio ut.

– Det är då jag ska vara som bäst.

Vem tar ut skyttarna till VM?

– Det gör skytteförbundet precis som till EM. Men SOK har rätt mycket att säga till om speciellt på VM där det är kvotplatser till OS. Om jag är i så dålig form på VM blir jag säkert inte uttagen. Det handlar om att komma upp i så hög nivå som möjligt och fightas om final- och kvotplatser.

– Året därpå är det kvotplatser på varje världscuptävling. Det är det viktigaste året. Fungerar det inte då blir det inget OS.