Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronakrisen öppnar OS-dörren för Nordén

Vid OS i Rio bar Therese Alshammar den svenska flaggan på invigningen. Här är de senaste svenska fanbärarna på sommar-OS.
Lisa Nordén har redan deltagit vid tre olympiska spel - med ett silver som bästa resultat.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
OS i Tokyo har sedan tidigare blivit uppskjutet till sommaren 2021.Foto: ISSEI KATO / BILDBYRÅN REUTERS

En ekonomisk käftsmäll med inställda tävlingar och sponsorer som går under.

Men coronakrisen innebär också att det kanske kan bli ett fjärde OS för triathletstjärnan Lisa Nordén, trots att hon egentligen lagt ner sina olympiska ambitioner.

– Dörren till ett OS är lite mer öppen, säger hon. 

Redan strax efter årsskiftet meddelande den skånska triathlonstjärnan Lisa Nordén att hon inte siktade mot ett fjärde OS, utan var klar med sin olympiska medverkan. 

Anledningarna var flera. Bland annat eftersom hon inte längre hade tid att på egen hand samla ihop tillräckligt många kvalpoäng.

Men coronakrisen har ritat om spelplanen rejält. En rad stora idrottsevenemang är inställda, inklusive alla vårens stora triathlontävlingar. Även sommar-OS i Tokyo har fått stryka på foten och är uppskjutet fram till sommaren 2021.

En flytt som kanske kan bli gynnsam för Lisa Nordén - eftersom det ger henne en extra chans att kvala in till de olympiska spelen.

– Det är väl klart att dörren till OS är lite mer öppen nu än vad den var tidigare, säger hon.

Att dörren knuffats upp en aning beror helt enkelt på att Lisa Nordén vanligtvis tävlar inom en distans som inte ger henne några kvalpoäng till OS: halv Ironman. På grund av coronakrisen är däremot alla tävlingar just nu inställda eller uppskjutna. 

För att Lisa Nordén ska få kvalpoäng till OS behöver hon i stället tävla i VM-serien. Även de tävlingarna är inställda - men om de kommer i gång innan halv Ironman kan det mycket väl bli så att Nordén tar sig an VM-serien, och på så vis börjar samla ihop kvalpoäng.

– Kvalet är fortfarande öppet och jag vill tävla och kommer vara i bra form om bara några veckor. Om de kör en VM-serie kan jag mycket väl ställa upp, och det öppnar upp möjligheten att samla in kvalpoäng, säger hon.

Hur sugen är du då på att eventuellt ta dig an ett OS sommaren 2021? 

– Jag var ganska klar med det 2016 eftersom jag kört tre stycken. Men om jag ska vara ärlig handlar mycket av mitt sug på hur bra jag tror att jag kan prestera. Om jag tror att jag kan vinna ett OS kommer jag ha ett extremt stort sug att köra ett OS till.

”Ganska tuffa tider”

Men de återupplivade OS-drömmarna till trots.

Coronakrisens negativa effekter är riktigt stora, för hela idrottsrörelsen. Lisa Nordén har korttidspermittera sig själv, och hon räknar med att hon redan har gått miste om åtminstone 70 000 kronor. 

– Tyvärr är det ganska tuffa tider just nu och pengarna tickar bort ganska fort med alla inställda tävlingar och inställda evenemang. Vi har bra med sponsorer i grunden, men nu gick en sponsor i konkurs och en annan kan inte betala just nu, säger Lisa Nordén, och konstaterar krasst: 

– Det är tufft på alla fronter just nu. 

Tanken från början var att triathlonsäsongen skulle starta under februari och mars. Med lite tur kan det kanske bli tävlingsstart i juli - men då krävs att coronakrisen dämpas rejält. 

– De lyckades genomföra en världscuptävling i Australien, men förutom den är allting inställt. Allt är struket, och det finns tvivel om vi verkligen kan börja i juli, berättar Lisa Nordén, och förklarar varför:

– Huvudregeln för en tävling är att alla ska haft tillgång till en bassäng i 45 dagar och minst 75 procent av startfältet måste kunna ta sig dit där tävlingen ska vara. Om för många länder har restriktioner, då kan man inte heller köra någon tävling på högsta nivå. 

Lisa Nordén tar bland annat hjälp av virtuella hjälpmedel för att maxa formen under coronakrisen.Foto: Privat

Cyklar i en virtuell värld

För att se till att formen är så bra som möjligt har Lisa Nordén bland annat tagit till ett digitalt träningsredskap - virtuella cykelrundor. Hon skapar helt enkelt en egen karaktär, sätter sig på en träningscykel framför sin tv och åker i väg. 

– Det är extremt bra träning och en väldigt bra grej för att hålla sig motiverad och tycka det är kul att cykla hemifrån. Vanligtvis är det ju rätt tråkigt att sitta hemma och trampa på en träningscykel, säger Lisa Nordén.

Hur går det annars med träningen, så här i coronatider? 

– Ja, man är ju ändå lyckligt lottad som bor i Sverige. Jag var nere i Katalonien i tio dagar och åkte hem precis innan de stängde ner Spanien. De får inte lov att gå ut där längre, de får inte cykla och de får inte lov att simma eller springa.

– Jämför då med Sverige, där alla simhallar är öppna och man får lov att simträna, springa och cykla obehindrat. Ingen kommer tala om för mig att jag måste hem igen eller bara får röra mig två kilometer runt huset. Jag kan nästan träna precis som vanligt, avslutar Lisa Nordén.