Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bronshjälten vill bli allsvensk tränare

Joachim Björklund under VM 1994.
Foto: / BILDBYRÅN
Nu öppnar bronshjälten för att bli allsvensk huvudtränare.
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Jonas Thern, Henrik Larsson, Klas Ingesson och Roland Nilsson har gjort det.

Nu öppnar nästa bronshjälte, Joachim Björklund, för att bli allsvensk huvudtränare i framtiden – gärna i IFK Göteborg eller Öster.

– Jag skulle gärna vända tillbaka och träna ett allsvenskt lag, men inte just nu, säger Joachim Björklund.

Efter att Joachim Björklund avslutade sin spelarkarriär 2005 har han bland annat jobbat som scout för sin tidigare spanska klubb Valencia och expert på spansk fotboll i C More.

Sedan årsskiftet är det dock tränarjobbet som gäller för 45-åringen från Växjö.

Björklund är numera tränare för Valencias P15-lag.

– Vi är två som delar på det. Han är också en gammal spelare. Det är ingen större prestige än så länge, det är bara kul att få vara med och försöka lära de här ungdomarna någonting. Vi har fördelen att de är oerhört taggade i och med att de är i Valencia och de är fortfarande i den åldern där alla tror att de kommer gå hela vägen. Det gör vårt jobb ganska enkelt får jag säga, berättar Joachim Björklund.

Vill bli huvudtränare

Den gamle storbacken går samtidigt de sista tränarutbildningarna i Sverige. Under förra året läste han Uefa B, i höst har han två utbildningstillfällen kvar på Uefa A. Därefter återstår bara den sista tränarkursen, Uefa Pro License, innan Björklund har alla tränarlicenser för att bli huvudtränare.

– Det är inte så jättemycket platser på den i Sverige. Kanske man kan göra den i Spanien. Det löser sig. Det viktiga är att man har de här två, då får man vara med ganska högt upp i alla fall. Då brinner det inte i knutarna. Man ska lära sig gebiten ändå.

På sikt är planen att axla ansvaret som huvudtränare också i något lag.

– Ja, det är det annars hade man inte gjort det här. Men jag tar det rätt lugnt än så länge. Jag har en fantastisk förmån att få börja i en så stor klubb med en oerhört bra ungdomsakademi med spelare som är oerhört sugna på att lära sig. Jag har inte jättebrådska, men man hade väl inte börjat med det om det inte funnits någonstans i bakhuvudet att ta något högre sen.

Kan gå i Therns och Henkes fotspår

Joachim Björklund är en av flera bronshjältar från VM 1994 som har fortsatt i fotbollsvärlden efter karriärens slut.

Bland dem som blivit huvudtränare i allsvenskan finns Jonas Thern, Henrik Larsson, Roland Nilsson, Klas Ingesson och även Stefan Rehn.

Joachim Björklund kan bli nästa namn på den listan.

– Inte just nu, men absolut, jag skulle gärna vända tillbaka och träna ett allsvenskt lag. Men det är inte aktuellt just nu.

Vilket lag skulle ligga närmast till hands för dig att träna då?

– Jag tror inte man kan vara riktigt petig, men du vet ju vilka lag som ligger mig närmast. Det är Öster (i division 1 just nu) och IFK Göteborg. Men det kan man nog inte välja och vraka. Så länge det är fotboll och på en hög nivå så är det kul oavsett vad det är.