Patricia Berghult mästare på Malta

Foto: BILDBYRÅN

Hon gick upp en viktklass – och fick maximal utdelning.

Efter segern mot Hannah Rankin kan Patricia Berghult titulera sig IBO- och WBC-mästare i super weltervikt.

En snabb och hård vänsterkrok sänkte Hannah Rankin från Storbritannien redan i början av matchen. Och det var sedan ett övertag som Patricia Berghult använde sig av under titelmatchen i St Julians på Malta. Men med ronderna jämnades matchen ut och till slut var det poängräkning som krävdes för att skilja boxarna åt.

Och där var domarna eniga – Berghult var överlägsen. När hon insåg att samtliga domarsiffror var hennes kom glädjetårarna.

– Jag kan inte tro att det är sant, säger hon i segerintervju på Viasat.

– Jag gick upp en viktklass och... Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så glad.

I en intervju med Sydsvenskan berättade Patricia Berghult att hon fick förfrågan om matchen för fem veckor sedan, och att det var alldeles för bra för att tacka nej till.

Ett kortare läger i Tyskland – hos Malmöboxaren Maria Lindberg – bokades omgående in, vilket ledde till bra förutsättningar till matchen.

– Jag känner Maria sedan tidigare och när vi hörde av oss så sa hon självklart, det är bara att komma, sade Berghult till tidningen.

– Det är svårt att hitta sparring för tjejer som håller den höga standard som tjejboxning gör i dag.

Det framgångsrika klivet från weltervikt till super weltervikt betyder att Berghult numera kan tänka sig att växla mellan viktklasserna under fortsättningen av proffskarriären.

Efter segern – som var hennes 14:e raka – på Malta hoppas 25-åringen dock främst på att snart få ställas mot den norska superboxaren Cecilia Brækhus.