Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klara Svenssons besked – slutar med boxningen

Boxningsstjärnan avslutar sin karriär.
Klara Svensson har bestämt sig, boxningskarriären över.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En av de största matcherna i Svenssons karriär var den mot norska superstjärnan Cecilia Braekhus 2017.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Under sin karriär gick Klara Svensson 105 matcher som amatör, 20 som proffs och tog flera tunga titlar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Klara Svensson
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Boxningsstjärnan Klara Svensson avslutar sin karriär.

För SportExpressen berättar hon om beslutet. 

– Jag har inte hungern längre och jag vet att jag har gjort allt jag kan. Jag kan inte trolla mer, säger 31-åriga Svensson.

105 matcher som amatör, 20 som proffs och flera tunga titlar på meritlistan. 

Men nu har Klara Svensson, 31, tagit beslutet. 

Boxningskarriären är över. 

– Jag har haft en halvöppen dörr väldigt länge, men nu har jag bestämt mig för att sluta, säger Klara Svensson och fortsätter. 

– Det känns bra att ha tagit beslutet. Ibland är det lätt att lyssna på andras råd, men det är ändå jag som ska göra jobbet där i ringen. Jag måste lita på min magkänsla, och då känns det här rätt. 

Varför slutar du?

– Jag har inte hungern längre och jag har gått så många matcher, och vet att jag har gjort allt jag kan. Jag tror inte att jag kan trolla mer, och känner mig inte motiverad längre. 

– Den känslan i kombination med att ingen av de riktigt stora matcherna som jag hade velat gå har dykt upp gör att jag slutar. Jag är inte intresserad av att gå mellanmatcher och inte känna att jag satsar hundra procent. 

”Då stämde allt”

Svenssons sista match blev den mot Mariam Tatunashvili från Georgien i mars förra året. En match som Klara Svensson vann. 

Men det är knappast den hon kommer bli mest ihågkommen för. 

Segern mot svenska rivalen Mikaela Laurén, titelförsvaret mot Lucia Morelli i Stockholm – och inte minst stormatchen mot norska megastjärnan Cecilia Braekhus i Oslo. 

– Matchen på Hovet mot Morelli, då stämde allt perfekt. Även när jag bytte viktklass och skulle möta Laurén, då hände det något med hela min stabilitet i boxningen, inför den matchen kändes det som jag var på en ny nivå. Sedan tycker jag inte att jag boxades fantastiskt mot Laurén, det var mer en arbetsseger. 

– Matchen Braekhus är så klart den största, med alla titlar som stod på spel. Det var en milstolpe. Sedan var det så klart trist att jag inte hade en speciellt bra dag på jobbet den kvällen och förlorade. Men det var på den allra högsta nivån man kan boxas.

Klara Svensson i matchen mot Cecilia Braekhus 2017.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Klara Svensson var 14 år när hon började boxas hemma i Höllviken i Skåne – hon har aldrig ångrat sitt val. 

– Jag är tjej och valde att slåss för pengar, för mig har det aldrig varit ett konstigt val. Jag har älskat boxningen och det har gett mig oerhört mycket. 

– Jag är väldigt stolt över det jag har presterat, och nu ser jag fram emot ett nytt kapitel. Jag har varit halva mitt liv i en och samma bransch. Men jag vet också att det finns mycket mer i livet att göra, och det ser jag fram emot. 

Vad ska du göra?

– Jag kommer att fortsätta med mina föreläsningar, vilket jag tycker är väldigt kul. Och jag har flera projekt på gång inom media. En del som jag redan är i gång med, bland annat en podcast och så fortsätter jag med lite tv-jobb. 

– Men det kommer mer grejer. 

Klara Svensson slutar med boxningen och är redo för ett nytt kapitel i livet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON