Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk tyckte att jag var fulare och äckligare”

Adam Alexiusson.
Foto: Garvin White
Adam Alexiusson (vänster) tillsammans med halvbrodern Darius Carter, som också är modell.
Foto: Garvin White

Den tidigare juniorlandslagsboxaren Adam Alexiusson, 20, har hittat en ny karriär – som fotomodell.

Utseendet som nu har blivit hans framgångsfaktor var det han mobbades för som barn.

– Jag fick känslan av att folk tyckte att jag var fulare och äckligare än alla andra, säger han.

Adam Alexiusson, som är lillebror till svenska OS-boxaren Agnes Alexiusson, valde att lägga handskarna på hyllan efter junior-VM 2016. 

Samma år nådde han kvartsfinal i junior-EM som 17-åring, men trots framgångarna fanns det annat han tyckte var viktigare. Bland annat behövde han ta igen det han hade missat i skolan på grund av boxningen.

– Det var självklart ett tufft val att sluta, men tittar jag tillbaka har jag mått bättre av det, säger Adam Alexiusson.

I stället är han nu i startgroparna för en helt annan karriär – som fotomodell.

20-åringen berättar att det började av en slump när han följde med sin halvbror Darius Carter till modellagenturen Muses kontor i New York.

– När jag satt och väntade började andra modeller fråga mig hur länge jag har jobbat som modell. De blev rätt förvånade när jag sa att jag inte var det. Sedan kom chefen förbi och började fråga samma sak, han tyckte att det var konstigt att jag inte hade fått frågan i Sverige tidigare, säger han.

”Blev kallad många fula ord”

Bara några dagar senare skrev Adam Alexiusson på ett modellkontrakt som sträcker sig över tre år. En stor revansch för någon vars utseende inte alltid har varit till hans fördel, berättar han.

– Jag har gått igenom mycket när det kommer till hur jag ser ut och min hudfärg. När jag var liten var det väldigt negativt, säger han.

Han har en pigmentförändring i ansiktet som har gjort att han utsattes för hånfulla kommentarer och mobbning under sin uppväxt i småländska Värnamo, vilket han berättade om först i Värnamo Nyheter.

– Folk skämtade om att jag hade glömt torka bort tandkrämen eller hade mjölk runt munnen eller att jag hade glömt måla en del av mig själv. Jag fick höra många olika saker. 

– När man växer upp i en liten stad är det ännu ovanligare att folk ser ut som mig. Jag fick känslan av att folk tyckte att jag var fulare och äckligare än alla andra. Jag blev kallad många fula ord och behandlades annorlunda.

Adam Alexiusson vinnare efter en juniorlandskamp mot Finland.
Foto: Privat

”Boxningen har varit en stor hjälp”

Hur har det påverkat dig att utsättas för det här?

– Det är saker man aldrig glömmer bort, om en person är väldigt elak mot en. Som barn förstår man inte riktigt heller, men känslorna hänger kvar. Det händer än i dag och är inget som har försvunnit.

– Det han hända att jag är ute någonstans och får höra kommentarer, det har hänt många gånger att folk kallar mig för n-ordet. Jag märker av det på flera olika sätt.

Vad betydde boxningen för dig med tanke på mobbningen?

– Det har varit en stor hjälp, genom boxningen har jag fått ut min ilska och samtidigt lärt mig att kontrollera den. Jag har skapat ett namn för mig själv via boxningen och vunnit tillbaka respekten på det sättet.

Adam Alexiusson hade precis skrivit på modellkontraktet när coronakrisen bröt ut och lamslog New York. I framtiden siktar han däremot på att flytta till USA för att satsa på modellyrket.

– Just nu är jag verkligen jättetaggad på det, jag kommer göra allt jag kan för att kunna leva på det.