”Käkade piller – svepte en halv flaska vodka”

Nicklas Pjerner.
Foto: Privat
Nicklas Pjerner.

Boxaren Nicklas Pjerner har nyss avtjänat en fyra år lång dopningsavstängning.

Nu vill han lägga våldet, drogerna och kriminaliteten bakom sig. 

– Jag försöker få någon sorts förlåtelse genom att göra rätt saker i dag. 

Den fyra år långa dopningsavstängningen för anabola steroider gick ut lördagen den 23 maj. Boxaren Nicklas Pjerner, 32, konstaterar att han har tagit sitt straff. 

 – Doping är doping. Jag provade prestationshöjande för att orka träna mer. Jag ville prestera så mycket och trodde inte att jag hade det som krävdes. 

Men kärleken till sporten som två gånger har räddat livet på honom finns kvar. Han vill gå matcher igen. När är ovisst i dagsläget. 

Samtidigt ligger bloggen ”kaos utan paus” där han tidigare har skrivit öppet om sitt destruktiva liv som kriminell och missbrukare, och som haft över 100 000 läsare i månaden, nere. Idag är Nicklas i en sådan bra fas att han glömt bort känslan av att vara olycklig. 

– Jag kommer starta en ny blogg. Jag vill inspirera och ge hopp om att det alltid finns en utväg, var du än lever eller har gjort.

Boxning är en stor del av Nicklas Pjerners liv.
Foto: Privat

Uppfostrad av gangstrar

Nicklas Pjerner minns själv en trasslig uppväxt där våld var vanligt förekommande. 13 år gammal rymde han hemifrån och placerades på behandlingshem. 

– Jag fick min uppfostran av äldre ungdomar som var fulländade gangstrar.

Livet vände dock upp när Nicklas fick kontakt med en av Sveriges största tungviktsboxare, Håkan Brock, som introducerade honom för boxningen. Det tände en glöd. Nicklas flyttade hem till sin moster och började läsa in vad han missat i skolan. 

Men när hans moster skilde sig rasade hans värld igen. Han gick tillbaka till gängkriminaliteten och drogerna. Och en fullständig misär. 

Först när en avlägsen släkting, som var vice president för ett stort gäng, åkte in för fyra mord och två mordförsök lämnade han det kriminella livet och drogerna och återvände till Halmstad. 

– Boxningen blev min räddning, igen, påpekar han.  

Samtidigt började Nicklas känna mig psykiskt sjuk. Han hade inte reflekterat över det gamla livet och brände ut sig själv med träning och jobb. Det blev också ett missbruk, ett träningsmissbruk. 

Efter att han åkt fast för doping sjönk han ner i botten, i en djup depression. 

– När man var kriminell var det ens familj, sedan var boxningen ens familj, helt plötsligt hade jag ingenting av det. 

Nicklas började med droger igen och bestämde sig för att ta sitt liv. 

– Jag orkade inte mer. Min tjej hade stuckit, hon pallade inte heller. 

– Jag käkade massa piller, svepte en halv flaska vodka och väntade på tåget som skulle gå tio över nio. Men precis innan fick jag ett samtal från min bror, han hörde att något var fel och sa kom till Thailand nu. Det gjorde jag. 

Nicklas Pjerner har dömts för bland annat misshandel, stöld och narkotikabrott. Som mest har han fått fyra månaders fängelse.  

Men så småningom kom han till en punkt där han bestämde sig för att ta kontrollen över sitt liv. Han började träna regelbundet och valde bort piller. I dag läser han till hälsocoach. 

– Jag ångrar ingenting av vad jag gjort i mitt liv, allt har en mening, men jag ångrar att många människor utsatts för mig. 

Hur ser du på det i dag – vad du har utsatt andra människor för på vägen? 

– Att säga förlåt är bara tomma ord. Jag kan inte heller begära att folk ska förlåta mig men jag kan göra det bästa jag kan för att hjälpa människor och ge tillbaka till samhället. 

– Jag försöker få någon sorts förlåtelse genom att göra rätt saker i dag. 


Doping

Doping är användning av förbjudna medel och metoder som kan påverka prestationsförmågan. 

Om du utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet är du skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Kontrollerna kan äga rum när och var som helst.

Det vanligaste fuskpreparatet bland såväl elitidrottare som motionärer är Anabola androgena steroider (AAS). 

AAS ger en snabb viktökning, musklerna ökar i volym och man orkar träna hårdare än tidigare.

Källa: Riksidrottsförbundet och dopingjouren.