Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var ingen som blev nöjd eller rättvist behandlad”

Patricia Berghult inför boxningsgalan Rumble i Malmö 2017.Foto: BILDBYRÅN
Patricia Berghult boxas mot Polens Karina Kopinska under boxningsgalan Rumble in Malmö 2017.Foto: BILDBYRÅN
Klara Svensson och Mikaela Laurén, två av förebilder för Patricia Berghult.Foto: BILDBYRÅN

Patricia Berghult vann sitt första VM-bälte i höstas och vill bli nästa svenska att möta "omöjliga" Cecilia Braekhus.

Men hon kunde ha slutat efter en konflikt med förbundet.

Nu berättar Malmöboxaren om OS-bråket, pappas löfte och hjälpen från Klara Svensson och Mikaela Laurén.

– Det var ingen som blev nöjd eller rättvist behandlad, säger Patricia Berghult om bråket som blev starten på hennes proffskarriär.

Den 10 november är en dag som Patricia Berghult alltid kommer bära med sig.

Över 100 tillresta supportrar fanns på läktarna i Örebro när 24-åringen vann sin första titelfajt som proffs mot argentinskan Yamila Belen Abellaneda på poäng och tog hem VM-bältet i den nya amerikanska organisationen RBO.

– Man har fått njuta av stunden och smälta det hela. Ibland är det svårt att förstå, säger Patricia Berghult när hösten övergått i jul- och nyårsfirande.

– Jag kände verkligen stödet.

Hur stort var det för dig att vinna den titeln?

– Det är jättestort och förhoppningsvis öppnar det dörrar till andra matcher. Jag hoppas få någon annan bältesmatch och lite sånt. Det är ett steg på vägen.

När Patricia Berghult var tio år stod hon i valet och kvalet. Dans eller boxning? Hon valde boxning.

– Jag tänkte att jag redan kunde dansa så det fick bli boxning. Jag följde med och körde ett motionspass för tjejer som var runt 15 år. Sen frågade jag mamma “när får vi slå på varandra?” och hon sa att det gör man inte i den gruppen. Jag blev flyttad till tävlingsgruppen och det tog kanske en-två månader innan jag gick min första diplommatch. På den vägen är det.

Konflikt med förbundet: ”Fick inte stöd”

Som amatör imponerade hon så pass att hon var en av tre tjejer som boxningsförbundet satsade på inför OS i Rio 2016.

Men efter en konflikt med förbundet avbröt hon den satsningen och blev proffs i stället.

– Vi hade lite klyddigt med förbundet och jag kände mot slutet som amatör att jag inte tyckte att det var så roligt. Jag älskade fortfarande att boxas men jag kände att jag inte fick stöd från förbundet. Det var mycket runtomkring, förklarar hon.

Handlade konflikten med förbundet om SOK-pengar?

– Det var lite SOK. Vi var tre stycken tjejer som satsade mot OS, hur det skulle delas upp där och lite sånt. Jag tror att det egentligen blev missförstånd på alla tre parter. Det var ingen som blev nöjd eller rättvist behandlad. Det gick ut över oss.

Av de tre tjejerna valde Agnes Alexiusson att fortsätta OS-satsningen medan Ida Lundblad slutade. Patricia Berghult stod i valet och kvalet att sluta eller bli proffs. Hon valde det sistnämnda – efter ett löfte från hennes pappa Joakim som också är hennes tränare.

– Pappa sa att han lovade att ta mig till en VM-match och då bestämde vi att jag blev proffs. Nu när jag vann VM-titeln var det precis som att vi klarade av vårt mål tillsammans där. Det var en speciell känsla.

”Man måste alltid börja från botten”

Segern i Örebro i november var Patricia Berghults elfte som proffs där hon alltjämt är obesegrad.

Men även som proffs är vägen lång mot de stora matcherna och större lönecheckar.

– Som proffs i Sverige är det svårt fram till att man får de här stora matcherna. Det är alltid svårt i början. Sen ju högre upp och ju bättre du blir och ju viktigare matcher du får desto högre blir det. Men man måste alltid börja från botten, säger Patricia.

Hur långt har du kommit på den ekonomiska stegen?

– Jag jobbar fortfarande 50 procent i en restaurang, men drömmen är att kunna leva på boxningen och ta de andra bältena. Jag jobbade 100 procent från början men gick ner i tid. Det är ändå ett steg i rätt riktning.

– Men utan mina sponsorer hade det inte heller gått.

Klara Svensson har fungerat som en mentor för Patricia Berghult under karriären.Foto: TAYDUCLAM / WITTERS BILDBYRÅN

Fått hjälp av vännerna Laurén och Svensson

Patricia Berghult har fått en flygande start på sin proffskarriär. På vägen har hon även fått god hjälp av två av svensk damboxnings stora namn: Klara Svensson och Mikaela Laurén.

– De är ansikten för svensk damboxning båda två och båda är goda vänner till mig som har hjälpt mig och jag har hjälpt dem. De är goda förebilder både för boxningen men även för unga tjejer. Det är bra.

Patricia Berghult har sparrat med båda, bland annat inför deras möten med norska världsmästaren Cecilia Braekhus. Hon ser den förre Höllviken-klubbkompisen Klara Svensson som en mentor.

– Klara har alltid funnits där för mig ända sedan jag var liten. Hon var med i min ringhörna när jag boxades i Rumble-galan i Malmö. Klara var min idol när jag började.

Norska världsmästaren Cecilia Braekhus.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Vill möta Braekhus: ”Inte omöjlig att slå”

Målen framöver är på kort sikt att gå en ny match och försvara VM-bältet. På lång sikt är det att mäta sig mot just Cecilia Braekhus.

– Det tror jag de flesta i min viktklass har. Men det är på lång sikt. Det finns ju en anledning till att hon har alla fem bälten, hon är en fantastisk boxare, men man är inte omöjlig att slå. Så ser jag det.

Du är obesegrad efter elva matcher, hur många matcher till tror du det krävs innan du är redo?

– Det vet jag inte. För min egen del hade jag velat ha några matcher till. Dels för att jag precis kommit upp i åtta ronder och för att få den extra rutinen. Hon har ändå 35 matcher och 35 vinster.