Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fornling efter knocken: ”Glad över att jag lever”

Foto: SVEN SONNTAG / BILDBYRÅN

Han gick upp i ringen för att försvara sin VM-titel.

Men Sven Fornling, 30, knockades efter elva ronder – och drabbades av en blödning i huvudet.

Två veckor efter den dramatiska titelmatchen har återhämtningen börjat, men framtiden är fortfarande oklar.

– Jag har inte tagit något beslut, säger Malmöboxaren. 

Det var den 16 november som Sven Fornling klev upp i boxningsringen för att försvara sin titel i lätt tungvikt mot det tyska hemmahoppet Dominic Bösel. Matchen var rejält het på förhand, men gick fel nästan omgående för Malmöboxaren. Efter två ronder fick han en smäll mot bakhuvudet och började känna sig yr. 

Dessutom fick Fornling tidigt en ”cut” precis under ena ögat.

Men titelmatchen fortsatte till den elfte omgången, och avslutades först när Dominic Bösel lyckades knocka Sven Fornling. Domaren avbröt tillställningen på en teknisk knockout, och Fornling blev av med sin VM-titel. 

Den riktiga dramatiken utspelades däremot inte i boxningsringen – utan på ett sjukhus i Halle. Efter förlustmatchen uppträdde Sven Fornling förvirrat, och fick föras till tyskt sjukhus med ambulans.

Väl där konstaterades att han drabbats av en blödning i bakhuvudet.

– Jag fick höra på sjukhuset att jag hade en hjärnblödning och att de troligtvis skulle operera. Då gick det upp för mig att ”shit, det här är på riktigt”, säger Sven Fornling, som till sist inte behövde någon operation och som fick åka hem till Skåne igen drygt två dagar efter det dramatiska sjukhusbesöket: 

– Jag mådde bra under omständigheterna, jag kände mig varken yr eller vimmelkantig. Men den natten var fruktansvärd, och sedan började det släppa. 

”Detta är ingen korpfotboll”

Lite drygt två veckor har hunnit passera sedan det dramatiska dygnet i Tyskland och Sven Fornling har hunnit landa i en förhållandevis lugn tillvaro hemma i Klagshamn utanför Malmö. 

Den senaste tiden har han hunnit återgå till enklare träning och han såväl springer som simmar.

– Det blir bättre och bättre och jag försöker leva så normalt som möjligt. Jag spenderar mycket tid med familjen och försöker återhämta mig, säger han.

Om det blir någon mer boxning får framtiden utvisa, men ett beslut kan eventuellt fattas i mitten på januari. Innan dess ska Sven Fornling tillbaka till jobbet som revisor, trappa upp träningen och genomgå några ytterligare neurologiska undersökningar.

Därefter är det upp till läkare och familjen att ge honom grönt eller rött ljus till att fortsätta sin framgångsrika boxningskarriär. 

– Det är svårt att säga hur framtiden blir och det är väldigt mycket från dag till dag. Som nu i morse (tisdag) kände jag mig stark och sprang åtta kilometer och kände ”fy fan vad jag är i form”. Men i morgon kanske jag vaknar och känner mig trött och hängig, säger han. 

– Men om det blir boxning igen är det till 110 procent och då vill jag bli världsmästare igen, det finns ingen mellanväg. Detta är ingen korpfotboll utan ska det vara, så ska det vara, annars kan det kvitta. 

Sven Fornling knockades efter elva ronder och förlorade i och med det sin titel i tung lättvikt. Foto: SVEN SONNTAG / BILDBYRÅN

”Förlusten blir jobbigare och jobbigare” 

Själva matchen den 16 november har Sven Fornling ännu inte tittat igenom. Men han berättar att suget efter att få återvända till boxningsringen och till att ta tillbaka sin världsmästartitel blir allt större, ju friskare han blir. 

Samtidigt är resan tillbaka fortfarande lång, även om återhämtningen har gått bättre än förväntat.

– Nu när jag mår bättre fysiskt blir förlusten och att jag inte fick till matchen jobbigare och jobbare. Jag är glad över att jag lever och mår bra efter förutsättningarna, men ju bättre jag mår och desto starkare jag känner mig, desto hårdare blir själva förlusten, säger Sven Fornling, 

– Men jag har medvetet valt att inte titta på matchen. Jag vet att när jag väl gör det kommer jag bli ännu mer förbannad och det kommer tända till i mig ännu mer. Men jag har inte tagit något beslut om min framtid ännu så jag vill inte trigga i gång de känslorna för mycket.

Sven Fornling

Sven Fornling är född i Malmö och arbetar utanför boxningen som revisor, han är för närvarande bosatt i Klagshamn. Han blev professionell boxare i november 2013 och har bland annat plockat på sig två SM-brons, två SM-silver och vunnit sju matcher på knockout.

 

Den 15 december 2018 blev Sven Fornling världsmästare i lätt tungvikt när han besegrade Karo Murat i VM-matchen i Hamburg.

 

Sven Fornling blev av med VM-titeln ett drygt år senare, när han förlorade titelmatchen mot tysken Dominic Bösel.