Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kommer att bli min tuffaste match”

Patricia Berghult under en match för drygt fyra år sedan.
Foto: BILDBYRÅN
Patricia Berghult mot Polens Karina Kopinska under boxningsgalan Rumble in Malmö den 18 mars 2017.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

När hon sist gick en match trodde nog ingen att Sverige och resten av världen bara några veckor senare skulle lamslås av en global pandemi.

Men den 18 juni är det äntligen dags igen. Då ställs Malmöboxaren Patricia Berghult mot rutinerade Marie-Eve Dicaire i en hård kamp om WBC-världsmästarbältet.

Förhoppningsvis inför en fullsatt och vibrerande NHL-arena.  

– Vi ska vara glada om det kommer tusen personer till en gala i Sverige. Nu kan det bli flera tusen, det kan bli hur häftigt som helst, säger Patricia Berghult.

Den 27 November 2019. 

Patricia Berghult har precis besegrat Hannah Rankin och därigenom vunnit WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilogram).

Redan då var hon dessutom IBO-världsmästare i samma viktklass.

Efter segern berättade Patricia Berghult för SVT Sport att hon hade siktet inställt på en match mot Cecilia Braekhus härnäst.

Men det blev aldrig någon match.

– Vi hade matcher på gång under våren 2020. Först blev det uppskjutet och sedan blev det inställt. Så klart på grund av corona, säger Patricia Berghult över telefon, strax efter att hon avslutat ett arbetspass inom företagshälsovården. 

Patricia blev proffsboxare så sent som 2015 och har sedan dess gått 14 matcher. Samtliga har slutat med vinst.

– När man är proffs går man inte lika många matcher som när man är amatör. Men det här har varit extremt, det har passerat ett och ett halvt år nu. Jag har försökt hålla uppe motivationen. Många har tagit pauser, men vi har kört på som vanligt eftersom vi vill vara redo när allt öppnar upp igen, säger Patricia Berghult.

Malmöboxaren Patricia Berghult utropas vinnare mot Katarina Vistica.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Hur tror du att fjolåret hade sett för dig ut om det inte varit någon pandemi?

– Då tror jag ju att jag hade gått matcher, om inte på bortaplan så hade jag kanske fått någon på hemmaplan? Jag hade nog i alla fall gått två matcher. Det är ju det som har förskjutits nu. Vi har haft erbjudanden, men då har det krävs karantäner, intyg och visum och det har inte gått med tanke på det korta varslet.

”Långt före oss i Sverige” 

Men snart är det där evighetslånga matchavbrottet alltså över. Den 18 juni åker Patricia Berghult och hennes team över Atlanten, för att gå en titelmatch mot rutinerade Marie-Eve Dicaire, 34 i Kanada.

Om den nordamerikanska vaccinationsplanen går som tänkt kommer matchen äga rum inför publik i den pampiga NHL-arenan Bell Center, till vardags Montreal Canadiens hemmaborg. 

– Arrangören räknar med att de ska vara vaccinerade i Kanada innan matchen. Om man går utifrån vad som sägs på nyheterna så är de långt före oss med vaccinationer. Så de räknar med att det ska kunna bli publik, säger Patricia Berghult.

– Men jag vet att de också har en ”plan b” om det inte fungerar med publik. Promotorn är seriös och har tänkt igenom det mesta. Det är bara roligt om det blir i ishockeyarenan och med publik. Här i Sverige blir vi ju glada om det kommer tusen personer till en gala. I Kanada blir det flera tusen, så det kan bli hur häftigt som helst.

Jag läste i din intervju med SVT att du känner dig som en underdog, trots att du är världsmästare?

– Jo, men så blir det ju. Jag kommer in den som mindre boxaren av oss, jag boxas egentligen inte i denna viktklass utan jag boxas vanligtvis i weltervikt, 66,7 kilo. Så när jag tog mina bälten valde jag att gå upp en viktklass och då har jag stannat där. Samtidigt är Dicaire en ganska stor superwelterviktare så rent fysiskt är jag den som är mindre.

– Sedan kommer hon få vara på hemmaplan och automatiskt blir jag lite underdog då. Även om hon har en förlust och jag aldrig har förlorat så har hon ändå lite mer rutin av att vara proffs. Hon har lite mer matcher, men många av mina tidigare motståndare har underskattat mig och det kommer de nog göra nu också, fortsätter Patricia Berghult.

Patricia Berghult i samband med att hon besegrade Sara Marjanovic (t.h.) vid boxningsgalan Nordic Fight Night i Nyköping.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Marie-Eve Dicaire kommer från den kanadensiska provinsen Québec. Hon har sedan proffsdebuten gått 18 matcher – bara en har slutat med förlust.

Dicarie är något så unikt som en vänsterhänt proffsboxare.

– Det är rätt sällsynt med vänsterhänta boxare, minst sagt. De har ett rörelsemönster som är tvärtom det man är van vid. Hon är också en rörlig boxare, hon är inte den typen som gå mot en utan hon rör sig mycket, berättar Patricia Berghult, och fortsätter:

– Vi har tittat på video och det gäller att hitta de små luckorna där hon öppnar sig. Där ska jag vara framme och sätta mina slag. 

Att det blir en titelmatch till sommaren beror på att den amerikanska stjärnan Claressa Shields bytt viktklass och därigenom lämnat titeln vakant. 

Blir det din största match hittills i karriären?

– Ja, det blir det ju. Det är min största match och min tuffaste match. Till en början var målet att få möta Cecilia Braekhus, men hon förlorade sina bälten och då fick jag chansen att boxas om bälten 2019. Ingen trodde jag skulle vinna matchen i november 2019, men det gjorde jag.

– Så nu står jag här med två bälten, och då får jag väl fortsätta boxas i superweltervikt, fortsätter Patricia Berghult. 

”Ett stort steg framåt för jämställdheten” 

Innan det är dags för en återkomst till ringen väntar hårdträning för Patricia Berghult. Ju mer matchen närmar sig, ju mer kommer hon stegra upp sin träning.

Samtidigt kommer hon så klart också fortsätta arbeta på 50 procent inom företagshälsovården.

– Man kopplar av och hjärnan får tänka på något annat än boxning när jag arbetar. Men när det väl närmar sig match tar jag ledigt mer. Då är jag så fokuserad på boxningen, säger Patricia Berghult. 

Hade dina möjligheter att leva på boxningen sett annorlunda ut om du fått gå två matcher förra året?

– Ja, om man hade fått rätt matcher, som titelmatcher. Men vi är inte riktigt där än där vi kan leva på det, speciellt inte inom damboxningen.

– Sedan är det lite speciellt med matchen jag går den 18 juni får då kommer det vara en bältesmatch till, men då för killar. Vi kommer få lika mycket betalt, både tjejerna och killarna. Det är ett enormt steg framåt för boxningen och för jämställdheten, konstaterar Patricia Berghult.

FLER TV-NYHETER: Svaret till Tegnell: ”Fler på Pressbyrån än på hela arenan”