Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Därför nobbar han TV4

Armand Krajnc.
Foto: JENS CHRISTIAN
Armand Krajnc.
Foto: JENS CHRISTIAN
Armand Krajnc.
Foto: JENS CHRISTIAN
Armand Krajnc.
Foto: JENS CHRISTIAN
Armand Krajnc.
Foto: JENS CHRISTIAN

Armand Krajncs aktiva karriär är över men den förre världsmästaren syns ändå överallt – förutom i Let’s Dance.

Den bokaktuella före detta boxaren har valt att nobba programmet.

– Jag kan inte ställa upp där bara för att det är en kul grej, säger Krajnc.

Med sin energiska stil erövrade Armand Krajnc boxningsvärlden. Han besegrade Jason Mathews, vann WBO:s mästarbälte 1999 och försvarade det fyra gånger. Karriären avslutades 2004 men Krajnc har hållit sig kvar i rampljuset, delvis tack vare sitt jobb som tränare och promotor men kanske främst genom diverse underhållningsprogram på tv.

Segern i Mästarnas mästare 2010 följdes upp av en finalplats i Det stora fågeläventyret 2017 och på onsdagsförmiddagen gästar han Malou Efter tio i TV4 för att prata om sin nya bok där han blandar självbiografiska kapitel med träningsprogram som riktar sig mot både motionärer och elit.

– Det ska bli roligt. För mig är ju Skavlan och Malou de två stora tv-intervjuprogrammen. Nu ska jag upp till Malou och snacka om min bok – och sen vill hon boxas. Hon går på boxercise, har jag hört. Det har ju blivit väldigt inne nu. Kampsport som motion är ju populärt.

Så du ska upp i ringen mot Malou?

– Jag visa några kombinationer där hon måste vara beredd att ducka så att jag inte råkar knocka henne.

Malou von Sivers får vara beredd att ducka.
Foto: PATRICIA REYES / TV4

Krajnc ger ut bok

Energin från boxningsringen finns kvar.

På en fråga om hur idén till boken föddes pratar Krajnc oavbrutet i sju minuter och 13 sekunder innan han stannar upp för att andas. Orden smattrar. För att sammanfatta:

– Idén föddes långt tillbaka. Jag hade drömmar om att bli världsmästare i proffsboxning, jag ville ha en egen klubb, som jag har nu i Ystads sportklubb, och jag ville skriva en bok.

– När jag var liten så förde jag anteckningar efter varje tävling och träning. Jag analyserade hur det gick för mig och hur träningen påverkade allt. Sen har alla de här olika träningskoncepten kommit och då har det vuxit fram en idé hos mig om att utforma något som passar alla, från elit till motionärer. Nu sitter jag här med min egen bok i handen, det hade jag aldrig trott när jag var tio och gick i skolan. Nästan som att hålla mästarbältet.

Boken följs upp med en mobilapp där Armand Krajnc är en form av personlig tränare i digitalt format.

– Folk är ju sönderstressade i det här samhället. Det äts en massa snabbmat samtidigt som det i medierna pumpas ut massa reklam om hälsoprodukter. Folk får ju ont i magen av stress. Och alla ska ha sexpack eller åttapack och får ångest av det målet. Därför gjorde jag ett enkelt program som går snabbt att genomföra. Alla klarar av det, man kan själv välja sin nivå.

Armand Krajnc med sin nya bok.
Foto: JENS CHRISTIAN

Krajnc vill bli tv-expert

Saknar du kickarna du fick som boxare?

– Jag försöker få dem genom att borra i mig i olika projekt och slutför målen. Men visst, då och då kliar det i händerna. Då leder jag grupper nere på Ystad sportklubb och hoppas att min energi ska smitta av sig där.

Hur ser din framtid ut?

– Jag skulle vilja jobba med tv inom någon kampsport. Prata med boxare, vara ute live och sånt. Hur känns det innan matchen? Hur känns det efter matchen? Eller kanske till och med gå in i ringen med dem och testa. Jag skulle vilja vara med i den här kampsportscirkusen som växer så det knakar. Eller göra tv på andra sätt där man får möta människor ute i samhället.

Armand Krajnc vill synas mer i kampsportsammanhang eller andra former där det handlar om sport och människor. Syns i TV, det gör han däremot redan.

– Ja, först är det Malou och så har spelat in ”Kändisar bakar” på SVT som ska sändas nu inom kort. Herregud, där hade jag ont i huvudet. Som jag tänkte så att det knakade. Jag kan steka ägg och göra makaroner. Pasta och kött kan jag. Men baka? Det var lurigt.

Vad bakade du?

– Vi bakade bröd, kakor, tårtor. Allt möjligt. Jag har haft träningsläger en vecka inför det och bakat hemma. Så det har varit mycket gott hemma. Det var jättekul och jag lyckades med något i alla fall.

Tävlade i Det stora fågeläventyret

Bakning är inte det enda projekt Armand Krajnc kastat sig in i med huvudet före. I SVT:s Det stora fågeläventyret gick han till final när kända profiler parades ihop med var sin ornitolog och tävlade i fågelskådning.

– Du, det var också en historia. Jag älskar mina djur. Jag frågade mina barn och min sambo inför det. ”Du kan ju inget om fåglar”, sa de. Jag visste ju inte riktigt vad det handlade om. Barnen var så klart rädda att jag skulle skämma ut mig. Det gick jag i gång på. ”Nu jädrar ska jag visa dem att jag kan fåglar”, liksom. Helsike vad jag pluggade in fåglar på kort tid.

Vilken är din favoritfågel?

– Golden headed manakin. Googla den. Den är fin. Den finns i Peru. Den är helt svart förutom på huvudet som ser ut som äkta guld. Den såg vi långt inne i regnskogen. Vi åkte tre timmar med buss och såg den på ett område där den är just den tiden på året. Ett litet område på 20 gånger 10 meter, där är de. Och sen sticker de.

– I Sverige gillar jag bivråken. Den går rakt emot getingarna. De är som jägare, lite som jag i ringen. De är gottegrisar också. De gillar sött, också som jag. De följer efter en geting och hittar boet. När de har följt efter en geting till boet så går de till attack. De river och sliter med klorna, tar honungskakan och flyger upp med den till sina ungar. Riktig jägare!

Krajnc nobbade Let's dance

Nu är det snart bara Let’s dance kvar.

– Jag har fått frågan men tackat nej.

Varför?

– Det tar tid. Vi får se om det blir aktuellt framöver. Det är aldrig för sent. Allt handlar ju om förhandlingar. Jag kan inte ställa upp där bara för att det är en kul grej. Det tar för mycket tid till träning. Ska jag göra det så måste jag gå in för att vinna och för att vinna så måste jag träna. Det är minst fem veckors träning vi snackar om, non stop, två pass om dagen. Plus resor. 

– Det går inte riktigt att bara släppa Ystad sportklubb eller mitt jobb som samordnare på Soffta, Tomelillas fritidsgård. Jag har startat från grunden där, kört vändor till tippen med gamla möbler och jobbat på att vinna ungdomarnas förtroende. Många sa att det var ett omöjligt projekt. Integration i en så kallad håla med EPA-traktorer. Men det har blivit mina killar nu. Vi får se hur det blir i framtiden om chansen till Let's dance dyker upp igen.

Kan du dansa?

– Nej. Jag kan bara dansa en dans, det är reggae.

Jag tror inte att den dansen är med på Let’s dance.

– Jag kan förresten sån där house party-dans också. Det var mycket sånt i Tyskland när jag var där. Det var mycket rave och house. Sånt är inga problem.

Du borde ju ha bra fotarbete?

– Ja, men jag är ju så stel i axlarna, som en robot. Tango kanske jag skulle passa i? ”Armand i en tango”. Alltså, folk hade ju skrattat innan de ens sett det.

Armand Krajnc

44 år.

Bor: Ystad.

Familj: Sambon Maria Randowo, barnen Maja, Melvin och Levi.

Meriter: WBO-världsmästare i mellanvikt mellan 1999 och 2002. Försvarade mästarbältet vid fyra tillfällen.

Yrke: Sportchef och instruktör på Ystads SK, samordnare på Soffta fritidsgård. Träningsboksförfattare.

Aktuell: Släpper in om kort boken Twelve Rounds. Är med i Mästarnas mästare för andra gången (vann tävlingen 2010).