Foto: AVDO BILKANOVIC
 Foto: AVDO BILKANOVIC

Bollgeniet som varit med om det mesta

Publicerad

I över 30 år har han varit bland världens bästa.

Torbjörn Blomdahl är bollgeniet som aldrig får nog.

Och med en passion som aldrig dör.

– Jag känner inte någon som slutat med det här. Det kan vara något fall kanske där frugan har sagt att "nu får du välja mellan mig och biljarden", och då är det kanske fem procent av dem som valt frugan.

Än i dag njuter han lika mycket av en bra stöt som när han slog igenom i EM i Köpenhamn 1984. Det är 33 år sedan han vann guld i den danska huvudstaden.

– Det är fascinerande, jag kan aldrig bli trött på det.

Efter den där EM-tävlingen dröjde inte länge förrän han var i den absoluta världstoppen. Och sedan dess har han varit världsetta mer än halva tiden fram till i dag. Han har vunnit fem VM-guld och nio EM-guld i vad som många anser vara den svåraste formen av biljard; trevallars carambole.

Bollen han stöter med måste gå i minst tre vallar innan den träffar den sista bollen.

– Intresset tappar man inte, det är precis som schack ett så stort spel att man kan lära sig saker både av sig själv och andra hela tiden. Det tar aldrig slut.

Hur blir man bra på det här?

– Det handlar om vägval. Du kan ha världens bästa touch, men förstår du inte spelet så är du fullständigt bortblåst. Har du sedan strategin, men saknar tekniken så kan du komma ganska långt i alla fall. Det viktigaste är att känna till spelet och veta vad man ska göra i varje situation, och det är en läroprocess som pågår hela livet.

Torbjörn Blomdahl hade planerat att sluta med carambolen när han fyllde 40, men så blev det inte. Han är i dag 55 och är i sitt esse. I fjol vann han världscupen, blev europamästare och i VM-finalen i Frankrike slog han sydkoreanen Dong Kang efter att ha hämtat upp ett rekordstort underläge.

– Han grät i hallen efteråt, det var väldigt nära en titel för honom. Jag var tvungen att trösta honom.

Och det är kanske just i Sydkorea som Torbjörn är störst.

Samtidigt som han förekommit allt mindre i svensk tv har han utvecklats till en superstjärna i Korea.

– I Korea är det helt annorlunda, där finns det en tv-kanal som bara sänder trevallarsbiljard, alltså inte all biljard utan bara trevallarsbiljard, 24 timmar om dygnet varje dag. Där kan det ibland vara biljard på tre kanaler samtidigt och då kan jag vara på två av dem, det är rätt kul.

Det där kändisskapet har lett till en del roliga situationer. Torbjörn minns en gång när han anlände till en sydkoreansk flygplats.

– Det var ganska många år sedan när det var lite lösare kontroller. Då var det en passpolis som ställde sig upp och sa "Hello, Hello, mister Blomdahl", sedan släppte hon igenom mig utan att ens titta i passet. Men nu är det mycket hårdare kontroller med fingeravtryck och hela den biten.

– Det var kul, jag skrattade lite grand. Men i Korea stoppar folk mig hela tiden. De delar ut visitkort och vill ta bilder och allt möjligt. Sedan är det kanske ännu roliga att spela i Sydamerika. Där är biljarden kanske ännu större, men ekonomiskt inte lika stark som i Korea. I Mexiko kan en biljardklubb ha över hundra bord, galen publik och galen domare som skriker ut poängen som man gör.

"Biljarden drunknar i Sverige"

Samtidigt som han själv blivit allt större internationellt, så har han sett ett minskat intresse hemma i Sverige.

– Jag har inte varit i Sverige de senaste åren och har inte följt debatten så noga. Men ofta så är det ju så att medierna koncentrerar sig på det som de vet säljer. Är det biljard så ger det ofta jättebra tittarsiffror, men det bryr man sig ofta inte om. Man kan komma med argument och statistik, men det är ingen som bryr sig.

– Det är inte mycket att förvåna sig över, det är andra sporter som är så stora. Biljarden har rätt så lätt för att drunkna. Vi har inte så många utövare och inte så många tävlingar att bjuda på i Sverige.

Efter en av många segrar, 2002.Foto: GISELA SVEDBERG

"Behöver inte sluta med biljard..."

Själv flyttade Blomdahl till Tyskland 1994, han hade träffat en tyska och de bildade familj.

– Efter det så var jag inte hemma så ofta, kanske en gång om året. Så det har inte varit så mycket jobb jag kunnat göra för svensk biljard mer än att spela internationella tävlingar. Jag har försökt få in lite bilder på tv-sporten och har väl lyckats någon gång, men sedan blev det kärvt.

För oss som inte är invigda i det här med biljard, kan du förklara proffslivet?

– Det är likadant som att vara proffs i vilken sport som helst, eller som att vara yrkesutövare. Skillnaden mellan biljard och fotboll, handboll eller liknande är att man inte behöver sluta med biljard.

Hur bevarar du passionen?

– Det går av sig själv, jag känner inte någon som slutat med det här. Det kan vara något fall kanske där frugan har sagt att "nu får du välja mellan mig och biljarden", och då är det kanske fem procent av dem som har valt frugan.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag