Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MrMadhawk.se

Tävlingsdebut för Johnsson mot Luleå

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Efter poäng i alla matcher den här hösten, så är det nu dags för ett möte som nästan är kusligt likt hur det såg ut förra säsongen.
Ett Luleå som kommer till Malmö med klart lägre poäng än förväntat och ett Malmö som samlat på sig tolv poäng och har bäst poängsnitt i serien.
– Det blir en tålamodsmatch för oss. ”Bulan” är stenhård och Luleå är extremt konsekventa, säger Tomas Kollar i Malmölägret.

Under veckan har det funnits risk för att Kristian Vesalainen inte ska kunna spela.
Han tränade inte igår och har varit sjuk. Men han tränade för fullt idag och spelar imorgon.
– Det är samma lag som senast som spelar. Vi har bara en förändring på backsidan eftersom Oliver (Lauridsen) är avstängd, säger Kollar.
Det blir Theodor Johnsson som därmed kommer att göra sin tävlingsdebut i Malmötröjan.
Nyförvärvet från Växjö har bara spelat J20-hockey så här långt, bortsett träningsmatcherna han spelade med A-laget under försäsongen.
Tomas Kollar har tittat på Brynäsmatchen igen och det finns förbättringspotential i laget.
– Jag vill se ett bättre försvarsspel. Spelet med puck tycker jag blir bättre för varje dag. Här ser jag ett självförtroende hos våra spelare. Men jag vill se att vi studsar tillbaka till försvarspelet vi hade mot Rögle. Då spelade vi riktigt bra.

Luleå?
– Ett konsekvent lag. ”Bulan” är stenhård med det. Så det blir en tålamodsmatch för oss. Han släpper ingen över brun. Luleå är ett väldigt bra lag som var en match från att vinna SM-guld i våras. Vi vet vad som väntar.

Är du nöjd med er inledning av säsongen annars?
– Prestationsmässigt har det varit bra, och vi har haft bra energi. Starten på matcherna har varit bra, förutom Brynäsmatchen. Nu har vi visserligen 3-2 efter första där. Men jag är såklart nöjd med att vi tagit poäng och vunnit.

Tredjeperioderna känns ni väldigt starka i.
– Ja, vi har varit starka där. Sedan kan man diskutera HV-matchen, där vi blir styrda i tanken av resultatet. Men våra spelare har en trygghet i gruppen. De har gjort ett jäkla jobb och alla tar stort ansvar. Här tycker jag att Maxi Tropé gjort ett stort jobb med att ge de verktyg för olika situationer man kan hamna i, hur de ska tänka. Jag har sett att hans möten med killarna har hjälpt oss.

Hur ofta träffar han spelarna?
– En gång varannan vecka ungefär.

Slutligen, Lukas Wernblom tränade för fullt. När är han redo?
– Det gick bra, det var kul att se honom. Nu stegrar han upp träningen och det är klart han ska in i spel, men det blir inte den här veckan, säger Tomas Kollar.

Noterbart är att matchen kommer i ett läge som är snudd på identiskt med förra årets match som spelades den 7 oktober.
Då hade Malmö inlett säsongen med att plocka tolv poäng på de sex första matcherna.
Luleå hade till den matchen endast tagit tre poäng på fem matcher och kom till Malmö, piskade att få med sig något.
Läget nu är ganska likt.
Malmö har inlett med tolv poäng på första fem matcherna och Luleå har visserligen gjort en lite bättre start, då man har sex poäng på sina första fem matcher, men är ändå en bra bit bakom.
Då blev det en jämn tillställning som länge stod 1-1, innan Juhani Tyrväinen avgjorde i slutminuten.
Efter det tog lagen helt olika riktningar på säsongen. Malmö hade en tuff period efter det och sjönk som en sten under oktober, november och december, medan Luleå letade sig uppåt sakta men säkert.
Vilken riktning tar det efter årets första match mellan lagen?