Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Hitta en tränare som kan utveckla talanger

Lilja och Fagervall. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Med två år kvar på kontraktet så lämnade Andreas Lilja sin tjänst idag.
Ett en tränarstab tappar en person i det här läget är knappast optimalt, men för Redhawks del får man se det positivt.
När Lilja inte känt att han kunnat ge laget det drivet som exempelvis Tomas Kollar kunnat göra, så har man ett bra läge att hitta en person som har det drivet och då bör fokus ligga på en tränare som brinner för att utveckla de unga spelarna.

Redhawks sitter på guldklimpar i Helge Grans och Anton Olsson.
Med en driven person, så har man ett jätteläge att kunna förvalta de här två spelarna, så det blir två backar som man skickar till NHL inom ett par år.
Helge Grans är draftad av LA Kings, och Anton Olsson kommer att draftas, förmodligen ganska högt han också.
Under säsongen har scouter suttit klistrade och bevakat hans framfart då han som B-junior tagit en fast plats i Malmös backbesättning.

Det har gått ett år sedan Joakim Fagervall kom in som coach. På den tiden har nu båda hans assisterande tränare, Jesper Mattsson och Andreas Lilja lämnat.
Gemensam nämnare för de båda herrarna är att ingen av dem har handplockats av Fagervall själv.
Mattsson hade ett gällande kontrakt, och Lilja hade rekryterats redan under hösten, när Fagervall skrev på i februari 2020.
Tomas Kollar är den enda tränaren som Fagervall själv varit med om att rekrytera.
Han har också haft ett finger med i spelet när det gäller Cristopher Nihlstorp som väntas presenteras som målvaktstränare inom en snar framtid.
Nu ska Fagervall få vara med och rekrytera den som ska jobba med backarna, och försvarsspelet.
Hur lätt är det i maj?
Inte lätt.
Men vad jag hör så har man redan börjat kontakta kandidater och fått något preliminärt ”Ja, jag är helt klart intresserad”.
Sedan ska allting fungera med eventuellt nuvarande uppdrag, ekonomi, familj och allt vad det brukar vara som ska fungera när man tar ett nytt jobb.
Men detta blir den första staben som Fagervall själv är med och sätter.
Det blev till slut ganska bra med Lilja, med det har varit en ganska lång process, som ändå inte suttit fullt ut.
Redhawks har släppt in för många mål sett över en hel säsong och under slutet av serien rann det iväg under en hel del matcher.

Förslag på namn?
Det finns naturligtvis inte en hel uppsjö av tränare lediga så här års.
Hade det varit något år längre fram i tiden hade Anton Blomqvist, som nu är i AIK, varit ett klockrent namn. Han har ambitioner i sin tränarkarriär, fungerar bra med Tomas Kollar, och har en historia i Malmö.
Han har nyligen skrivit på ett kontrakt som huvudtränare i AIK, så det blir naturligtvis inte aktuellt.
Man har rekryterat Serhan Cicek på ungdomssidan, från Almtuna, men han jobbade med forwards i Almtuna, så det blir förmodligen inte aktuellt av den anledningen.
Viktor Stråhle som blev entledigad i Brynäs, har en historik med Kollar också.
Men det stora beslutet kommer trots allt att ligga på Joakim Fagervall. Det är hans rekrytering, så det kommer av allt att döma bli någon som han på ett eller annat sätt jobbat med, eller kring. Eller någon som han fått en god relation med på ett eller annat sätt.
Det viktiga är bara att det blir en person som har drivet, och som kan utveckla talanger.
Då kan det bli riktigt bra.