Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Östman har en ännu högre potential

Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Kalle Östman är nu presenterad av Malmö Redhawks.
Snart kommer även Daniel Marmenlind att presenteras som nyförvärv av klubben.
Men Östman blev alltså först ut, och att värva en svensk center, som är 26 år och har klarat av sina två första år i SHL är ett riktigt viktigt drag från sportchef Patrik Sylvegård.
Östman har potential att göra uppemot 40 poäng, i rätt roll.

Det är bara ett antal år sedan som Kalle Östman knappt tog en plats i Pantern, eller spelades långt ner i laget i Västervik.
Först i Västerås kom det riktiga lyftet, när han dirigerade lagets powerplay och satte upp Lukas Zetterberg till mål efter mål.
Det är i den rollen jag också se Kalle Östman i Malmö Redhawks. En speldosa i powerplay.
Om Pathrik Westerholm ska styra den ena femman, så är Östman den som ska styra den andra från högerkanten.
Han fick en något större roll i Djurgården under säsongen, men i sanningens namn så var han aldrig deras främsta alternativ.
Östman har gjort lite av en Händemark-resa. Relativt sen utveckling, har inte platsat i allsvenska lag och när lyftet väl kom så skedde det rejält.
Jag såg inte den utvecklingen komma hos Fredrik Händemark när han tog en plats i Pantern efter Leksand, och jag såg inte det hända när Östman inte ansågs duga i Håkan Åhlunds Pantern.
Tur då att jag inte är facit alla gånger.
För det här är två enormt målmedvetna grabbar, som tystat alla tvivlare. Händemark har tagit sin hela vägen till ett NHL-kontrakt och Östman värvas nu för att vara en framträdande offensiv spelare i ett lag som har ganska höga ambitioner till de kommande åren.
Kalle Östman är hungrig på mer, och har efter en sen utveckling nu tagit sig upp på den främsta nivån i Sverige, där han vill ta plats.

I sin roll I Djurgården blev det 25 poäng. Jag ska ärligt säga att jag inte alls blir förvånad om han landat uppåt 35-40 poäng i Malmötröjan, om han får den typen av roll jag tror att han kan få.
Utgångspunkten tror jag blir som center med Carl Persson som parhäst och någon högerfattad forward på andra sidan.
Malmö vill ha Kim Rosdahl, men det bygger helt och hållet på att Oskarshamn vill släppa honom. De indikationerna jag får just nu är att man inte vill göra det, och det förstår jag.
Hur som, så lär det landa in någon annan där av liknande dignitet.
Adderar man en relativt stor roll i powerplay, som måste bli välfungerande till nästa säsong efter denna säsongens stora magplask i den spelformen, så blir jag väldigt förvånad om Östman landar under 30 poäng.

Att bygga kring starka svenska centrar brukar vara ett framgångskoncept.
Redhawks gick in i förra säsongen utan en stark centerbesättning.
Nu kan man gå in med Händemark/spetscenter, Westerholm, Östman och Christoffer Forsberg. Det är något helt annat än det man hade som utgångspunkt att gå in i förra säsongen med.
Då hade man tur som fick nyttja Fredrik Händemark en halv säsong och på något sätt lyckades man pussla ihop det senare också med en floppande Quinton Howden och en Jan-Mikael Järvinen som inte levde upp till förväntningarna.
Jag ser det som att man går in med något helt annat när säsongen 21/22 startar. Och det kommer bli viktigt.
Vill man bort från den bottenstriden man utsatte sig för i år, så gäller det att vara slagkraftiga direkt från start.