Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Västervik är säsongens positiva överraskning

Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Timrå blev första laget att ta sig till allsvensk final.
Efter att ha jobbat ner Västervik i den sjätte matchen så vinner man med 4-2 i matcher.
Timrå är ett bättre lag än Västervik, men när säsongen nu är färdig för Västervik så är det bara att konstatera: Detta är säsongens stora positiva överraskning i svensk hockey.

Man kan prata om Leksand som tippades långt ner i tabellen av SHL, och blev trea, och man kan prata om andra positiva överraskningar under en säsong.
Men hur man än vrider och vänder på det så är det inget snack om saken om att det är den lilla klubben bildad 1971, som med små medel blev femma i HockeyAllsvenskan och pressade suveräna serievinnaren Timrå i sex matcher.
Västervik är ett lag som jobbar med extremt små medel. Man hade inte ens råd med en assisterande tränare den här säsongen, och fick ställa in sportchefen Emil Georgsson i båset för att assistera Mattias Karlin.

Just herrarna Mattias Karlin och Emil Georgsson är naturligtvis de stora hjärnorna i detta. Karlin har lyckades få ut extremt mycket ur spelarmaterialet under säsongen. Nu på slutet har man gått på sex backar och man har haft skador i truppen.
Ändå har man pressat Timrå.
Mycket kan förstås tillskrivas en sådan som Daniel Marmenlind som är hysteriskt bra och sedan länge skrivit ett SHL-kontrakt med Malmö, men det finns fler spelare.
Hur bra har inte en sådan som Alexander Anderberg varit? Michael Kapla har jobbat till sig ett SHL-kontrakt med Skellefteå, man har har gjort ett fynd i Ryan Gropp, och bröderna Jones har varit hur bra som helst.
Det finns någon form av svensk stomme med Erik Gustafsson, Öhman, Drugge och Hagelin. Samtidigt som man har yngre svenska spelare på väg upp i karriären i form av Oscar Pettersson, Viktor Liljegren och Tim Wahlgren.
Det är helt enkelt ett väldigt bra lag, som sportchefen Emil Georgsson med en stor känsla har satt ihop med en kraftigt begränsad budget.
Jag bedömer att lag som Timrå, Björklöven och Modo ligger på tre-fyra gånger mer i ekonomi än vad Västervik gör. Därför är också prestationen så enormt bra. Därför är man också säsongens stora positiva överraskning.
Det är därför man utan att tveka, kan säga att prestationen är större än det som mer etablerade lag gjort uppe i SHL. Där har man trots allt haft de ekonomiska resurserna att kunna göra det avtrycket man gjort, utan att ta någonting ifrån de klubbarna.

Västerviks framtid nu då?
Först ska en tränare in.
Hade jag varit Emil Georgsson så hade jag gått in hårt för en riktigt bra ersättare till Mattias Karlin. För han kommer att lämna, hur mycket det än kallas för spekulationer.
Att hitta spelare har Georgsson redan visat hur bra han är på.

Timrå har nu säsongens sju viktigaste matcher framför sig.
Man har förtjänat finalplatsen. Men det är först när den är spelad som det går att avgöra om deras säsong är godkänd eller inte.
Vinst = Godkänd säsong.
Förlust = Ej godkänd säsong.
Svårare än så är det faktiskt inte när man är topplag och har en enda målsättning.