Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Det här blir någonting helt annat

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Brynäs mot HV71.
För fyra år sedan mös jag runt i vårsolen och bilade mellan Gävle och Jönköping under två veckor.
Bara saker att vinna för två lag som gjort kanonsäsonger.
Fyra år senare väntar på nytt vårsolen.
Men nu finns det absolut ingenting att vinna.
I potten finns en skamlig plats i HockeyAllsvenskan och för det andra laget kan man möjligen andas ut och göra en stor jäkla självrannsakan.
I själva verket borde inget av lagen vara där, sett till förutsättningar, men nu är det där vi landar.
Vilket sanslöst drama som väntar.

Det är inte svårt att hitta svensk ishockeys två stora fiaskolag denna säsongen.
Vem som helst vet att det är Brynäs och HV71.
Ikväll blev Brynäs definitivt klara, efter att man förlorade ännu en hemmamatch. Nu mot Färjestad.
Vi andra blev visserligen blåsta på konfekten för den fantastiska föreställningen det hade kunnat bli i Oskarshamn på lördag. Men jag gissar på att Martin Filander, Jonas Engström, Martin Åkerberg och gänget inte har någonting alls emot det.
De säkrar nämligen sin SHL-plats, ”i kavaj” och när det är enkelt att sparka in öppnar dörrar mot Brynäs och HV71 som är de som ska spela tidernas ångestkval, så får man verkligen framhålla IK Oskarshamn.
Det är en skräll, och givetvis en prestation av Oskarshamn, som heter duga.
Oskarshamns prestation är väldigt, väldigt bra. Martin Filander och hans lag har gjort en grymt bra prestation, med de förutsättningarna. Man har med sportchefen Thomas Fröberg lyckats träffa rätt på ett antal under säsongen-förvärv, som kunnat göra skillnad, och gjort det väldigt bra efter sina förutsättningar. Som jumbo i löneligan.

Men åter till ångesten i Gävle och Jönköping.
Vi utanför sådana här matcher brukar ofta svänga oss med att det är hur roligt som helst att titta på, när man slipper lida. När man slipper ryckas med i känslorna som en sådan här match innebär.
Men jag vet inte ens om det är mycket mer än ångest även för oss utanför.
Det närmsta en sådan här match vi kan komma är antagligen den där fredagskvällen när elitserielagen Modo och Södertälje gjorde upp i omgång 10 av kvalserien 2011. Det var tajt, det var målsnålt, och Modo vann till slut matchen med 2-0.
Klart är i alla fall att det laget som släpper ner axlarna och släpper loss är det laget som kommer ha bäst förutsättningar att vinna fyra matcher i den här fullständigt brutala matchserien.
Vi har minnen från sagor som när lag som Oskarshamn och Leksand gått upp till SHL. Lag som kom från HockeyAllsvenskan, med bra säsonger i ryggen och precis allt att vinna.
Det här blir någonting helt annat.
Inget lag kan vinna något.
Jag är inte avundsjuk på någon av de inblandade individerna. Från spelarna, till alla stackars fans som kommer må så obeskrivligt dåligt under de närmsta två-tre veckorna.

Vilka som vinner? Jag har verkligen ingen aning, just nu.