Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

HockeyAllsvenskan behöver skapa tydligare regler

HockeyAllsvenskans logo. Foto: HockeyAllsvenskan.

NHL-spelare tilläts i HockeyAllsvenskan.
Det tog inte speciellt lång tid innan det började droppa in stjärnspelare i ligan i höstas.
Men det har inte varit helt problemfritt.
Nog är det trots allt så att SHL gjorde rätt, som hade tydliga ramverk och det har egentligen inte alls funnits några frågetecken.

De allsvenska lagen började lasta på med spelare. Det dröjde inte lång tid innan det kom en begränsning.
Max fyra spelare per lag på lån från NHL.
Och kontrakten skulle gälla till den 15 november.
Det var den första regleringen som genomfördes. Då hade lagen redan börjat fylla på.
Och vi har sett fem spelare i både Vita Hästen och Södertälje. Då har klubbarna ”kommit runt” regelverket med att man skrivit kontrakt över hela säsongen antingen på lån, eller ett rent kontrakt som William Lagesson gjorde i Vita Hästen.
Ett kontrakt som senare bröts då Lagesson skrev på sitt avtal med Edmonton.

Men lånecirkusen i HockeyAllsvenskan har även innehållit andra tveksamheter.
Väsby fick avslag på att plocka in Brandt Clarke, en riktigt lovande back född 2003, som räknas som en av världens största talanger.
Trots att man avsåg att hålla Clarke hela säsongen, så fick man avslag av ligan.
Hänvisningen är att man inte vill låna spelare mer än från SHL och NHL. Och då i begränsad omfattning.

Nu har det inträffat ytterligare saker.
Efter påtryckningar från andra sportchefer i ligan så har man plötsligt stängt ner Södertälje från att nyttja en spelare av sina fem NHL-lån, där Axel Andersson anses var ett helårslån och inte ska uppfylla kvoten, inte längre ska vara skäl nog för att få spela med fem stycken.
SSK:s sportchef Micke Samuelsson står där som ett levande frågetecken.
Samtidigt, i en liga som vill begränsa det som varit och inte vara en ”lånecirkus” så har William Lagesson, som alltså inte kunde vara kvar i Vita Hästen när man blev för många och han inte hade ett ordinarie kontrakt med klubben, skrivit på ett lånekontrakt med Kristianstad. På tal om att inte vilja ha någon cirkus av lån, hit och dit…

Ni märker själva att det finns att dra i ett antal trådar för den allsvenska ledningen, där Erik Ryman är ny för säsongen som sportchef.
SHL kan ofta få skit, men här har det visat sig att SHL gjort helt rätt. Man har inte haft några som helst tveksamheter.
Tydligt från start.
Ja, NHL-spelare kan lira i SHL under förutsättning av två saker:
1. Du har ett SHL-kontrakt i grunden, som du är ”tjänstledig” från. Som till exempel Mathias Bromé, Fredrik Händemark och Linus Sandin.
2. Du har gjort en deal med en NHL-klubb om att spela hela säsongen i SHL. Som Jesper Sellgren, Joe Veleno eller Moritz Seider.
Inga andra NHL-spelare är tillåtna och det är klart och tydligt.

HockeyAllsvenskan är en liga med ambitioner. Jag älskar själv att titta på ligan. Det finns många klassiska lag och man slåss om att få en helt ny tillvaro som SHL-lag med miljoner in på banken, istället för att bussa runt i HockeyAllsvenskan.
Men HA måste nu sätta upp väldigt tydliga ramar. Vad gäller? Vem ska få spela här? Vilka begränsningar ska gälla? Ska vi över huvudtaget ha några begränsningar? Eller ska vi helt enkelt acceptera där vi är i näringskedjan och tillåta fri rörelse från alla spelare, oavsett liga.
Jag vet hur den tillförordnade VD:n Gabriel Monidelle brinner för ligan, och jag har hört väldigt mycket gott om honom från klubbdirektörerna i ligan.
Nu ligger det på hans bord, tillsammans med sportchef Ryman att en gång för alla styra upp det.
Jag tycker man ska slå en signal till Johan Hemlin i SHL, som säkerligen är beredd att hjälpa till.
SHL är långt ifrån prickfria, och ska ha sin kritik emellanåt. Men när det gäller reglering om vilka spelare som får komma, och när, så är man väldigt tydliga. Och skulle det inte vara så att man är tydliga, har man en procedur där Hemlin har ett svar att ge innan man genomför en värvning.
När Malmö ville ta in Matias Myttynen på korttidskontrakt för att ersätta en skadad, så fanns det en reglering att det inte gick för man inte fick ta in spelare som lirat i KHL på korttid.
Det kan man absolut tycka vad man vill om. Men det finns reglerat och det var bara att köpa läget.
Den tydligheten saknar jag i HockeyAllsvenskan. Ta chansen och gör det nu. Fansen till HA-klubbarna förtjänar det.