Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Hur kränkta är ni?

Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Idag gick det ut nya direktiv till klubbarna med avsändare HockeyAllsvenskans sportchef Erik Ryman och domarchefen Björn Wettergren.
Jag tillhör de som gillar våra domare, som faktiskt tycker att de gör ett bra jobb, men efter detta utskicket så blir jag oerhört provocerad.
Alla former av spontana yttringar mot ett beslut, lite fäktande med armar eller liknande kommer nämligen att bestraffas med två minuters utvisning för Abuse of Offcials.
Redan ikväll inledes hela parodin.

Det är journalisten Claes Åkeson som kommit åt dokumentet.
Mycket riktigt, så sattes det hela i verket redan ikväll.

Allt är parodi! pic.twitter.com/jFyqHi3mfC — Claes Åkeson (@Claeskeson) October 28, 2020

Ursäkta jag säger det, och ursäkta att jag använder ett riktigt slitet uttryck för att vara år 2020, men hur kränkta är ni?
Jag är den första att säga att vi ska värna om våra domare. Jag tycker de gör ett bra jobb. Har till och med fått höra att jag ibland skyddar de alldeles för mycket, och kritiserar sällan en domare.
Jag tycker helt enkelt att domarna överlag gör ett bra jobb.
Men lite får man väl faktiskt tåla?
Det kan inte vara så himla farligt att någon i en spontan yttring smäller en puck i sargen, eller att en tränare yttrar ett missnöje mot någonting de inte håller med om, eller att man spontant vill göra en domare uppmärksam på en offside.
Vi som tittar på fotboll har väl sedan alla urminnestider sett en hel försvarslinje höja på armen när det är offside. Eller när man vill försöka få med sig en hörna.
Det kan väl verkligen inte vara så farligt om man vill visa några former av känslor.
Just uttrycket ”vi vill se känslor” är också ett uttryck jag överlag tycker är ett uttryck många svänger sig mer när det blir lite tuffa tag och som ett argument för att slagsmål ska tillåtas.
Men nu är det faktiskt läge att använda uttrycket.
Låt spelarna och ledarna visa känslor, för guds skull.

Nedan kan ni se vad som gav Daniel Öhrn två minuters utvisning.

Avstängning att vänta för Daniel Öhrn efter den reaktionen? #Hockeyallsvenskan #VIK pic.twitter.com/bhdj3N9B63 — Anton (@antonj85) October 28, 2020

Ja, ni ser rätt. För det ni ser här nedan fick Daniel Öhrn två minuters utvisning.
Om HockeyAllsvenskan vill ta krafttag mot saker, så kan de istället se till att de personerna som man nu vill skydda till fullständigt horribla nivåer, gör sitt jobb.
I Umeå satt där till exempel en videomåldomare under gårdagen som cashar ut ett gratis säsongskort.
VMD har som uppgift att kontrollera mål och assist, utöver att kontrollera målsituationer.
Men inte ens världens mest enkla situation klarade denna videomåldomare av att lösa. Oskar Steens passningspoäng, till Axel Ottossons 2-0-mål tilldelades istället Pontus Andreasson, som lämnade isen 20(!) sekunder innan målet föll.
I Kristianstad är det stora problem att lägga in något så enkelt som istider i systemet.
Problemet med statistiken i HockeyAllsvenskan är ingenting nytt, men det kanske är läge att ta tag i dessa konkreta problem istället för att göra icke problem till problem, och skylla på arbetsmiljö.
Om det är ett arbetsmiljöproblem att spelare dundrar en puck i sargen, ibland av besvikelse över sin egen prestation, ibland för man känner besvikelse över ett domslut, så är det Sveriges mest kränkta yrkeskår.
Fokusera på rätt saker istället.

Givetvis ska domarna ha en bra arbetsmiljö, och givetvis finns det gränser för hur mycket man kan protestera.
Men det finns också gränser för hur mycket känslor man kan plocka bort hos en hockeyspelare när de utöver sin idrott med högt adrenalinpåslag.
Det är trots allt människor som spelar ishockey, och inte robotar.