Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Klubbens ansvarstagande gör att spelarna hakar på

Hovets tomma läktare.Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Djurgårdens spelare väljer att avstå den rörliga delen i sina kontrakt den här säsongen.
Det innebär att det kan handla om miljonbelopp som klubben sparar in, som man hade fått räkna med, när man sätter en spelarbudget.
Givetvis ett stort ansvarstagande från spelarnas sida, men beslutet från spelarna grundar sig helt på det ansvaret som Djurgården som klubb tagit i det här redan från start.

Djurgården var en av klubbarna som tidigt var ute och satte stopp för att fylla på sin trupp i alldeles för hög utsträckning och därmed dra på sig mer kostnader än nödvändigt.
Exempelvis så fick man välja mellan Dick Axelsson och Patrik Berglund, då endast en av spelarna rymdes inom den ekonomiska verklighet som klubben lever i år 2020.
Truppen har seden inte fyllts på, utan VD:n och sportchefen Joakim Eriksson har hela tiden prioriterat klubbens ekonomi i första hand.
Kostnaderna ska till varje pris hållas ner så mycket som möjligt, då intäkterna är väldigt osäkra, när publik inte släpps in på arenorna.

Nu kommer beskedet att spelarna väljer att göra sitt också.
De flesta kontrakt har en rörlig del. Exempelvis om man har en viss speltid, om man gör X antal poäng eller om en målvakt håller X antal nollor.
Det är helt individuellt.
Den delen väljer spelarna nu att avstå.
Man kan givetvis skämta till det och konstatera att spelarna i Djurgården så här långt knappast presterat så att några bonusar hade delats ut ändå.
Men det här handlar om att ta ansvar. Att redan nu ge klubben en signal om att de pengarna som ni måste hålla för att att våra bonusar ska betalas ut, om de uppfylls, de behöver ni inte hålla på.
Det ger Joakim Eriksson och Djurgården ett utrymme. En kassa av pengar som inte behöver finnas denna säsongen.
Snacka om att ta ansvar.

Min teori är att detta inte hade inträffat om Djurgården som klubb inte varit så pass tydliga med hur viktigt det är att ta ansvar för sin ekonomi.
Har klubben visat för spelarna att vi gör allt för att hålla Djurgården på fötter rent ekonomiskt, så blir det svårt för spelarna att inte haka på det tåget.
Allting går hand i hand.

Djurgården har som klubb agerat absolut bäst av alla klubbar i SHL.
Joakim Eriksson är ny som tf VD, sedan Jenny Silfverstrand blivit VD i SHL. Jag tror inte Djurgården hade kunnat hitta en bättre ledare än Eriksson att ta sig igenom denna krisen.
Man blir alldeles varm i hela kroppen för det ansvaret, det drivet han har för att hålla sin klubb flytande genom detta.
Hans och klubbens ansvarstagande rinner nu hela vägen till spelartruppen.
Jag hoppas innerligt att detta blir starten på fler spelare i ligan som vill ta ansvar. Det kommer också öppna möjligheter för statligt stöd, om fler är beredda att göra sitt.
Att ta sig igenom en pandemi är ett lagspel på flera sätt.