Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Arbetsgrupp avgör starten i HockeyAllsvenskan

Anders Blomberg och Gabriel Monidelle.Foto: Bildbyrån

I SHL kan man komma att sätta igång säsongen den 19 september, trots att publiken kanske inte kan bevittna matcherna på plats.
Anledningen är det stora TV-avtalet som ger klubbarna stora pengar och som man till stora delar är beroende av.
Men i HockeyAllsvenskan är TV-avtalet inte värt i närheten av lika stora pengar.
Hur gör man då?
– Jag ser hellre att vi börjar senare om det kan ge oss publik på matcherna, säger Björklövens VD Anders Blomberg, som ingår i en nytillsatt arbetsgrupp.

Björklöven redovisade i veckan en vinst på över två miljoner kronor.
Anledningen är till stora delar den publiktillströmning man hade under året, då man hade ett bättre snitt än vad flera SHL-klubbar hade.
Björklöven, precis som många andra klubbar i HockeyAllsvenskan är beroende av publiken på ett helt annat sätt än vad klubbarna i SHL är, även om SHL-klubbarnas intäkter på sikt också är helt beroende av att det kommer publik på matcherna.
– Så är det. För en allsvensk klubb är TV-pengarna en mindre del av den totala intäktsströmmen. SHL-klubbarna har en betydligt större andel av sin totala omsättning som baseras på vad de får in i TV-avtalet, säger Anders Blomberg.

Hur HockeyAllsvenskan ska agera är i dagsläget inte klart. Men frågan är högaktuell och det måste fattas ett beslut om det är så att man inte kan spela hockeymatcher med publik den 11 september, då den tilltänkta seriepremiären ska äga rum.
Därför har man tillsatt en arbetsgrupp som ska ha möten.
– Det är Gabriel Monidelle (Kommersiellt ansvarig), Erik Ryman (Sportchef HA), jag och Modos VD Johan Widebro som ingår i den gruppen, säger Anders Blomberg.

Hur resonerar ni i Björklöven?
– Spontant, och helt personlig åsikt är att jag ser hellre att vi börjar i november, om det är så att vi bedöms kunna spela med publik då. Givetvis vill jag spela med publik direkt, men om det inte är möjligt i september och bedöms vara möjligt två månader senare, så väntar jag hellre till dess, än att köra igång serien inför tomma läktare. Men nu har jag inte all fakta på bordet, så det blir hypotetiskt just nu.

Vad innebär, säg 5000 åskådare, mot Almtuna hemma, för er?
– Sexsiffriga, och viktiga pengar. Det är bra pengar för oss. Det handlar inte bara om biljettintäkter, utan arrangemang runtom för företag och liknande, som inbringar pengar för oss. Så vi vill ha matcher med publik. Det är väldigt viktigt för oss.

Björklöven är inte ensamma om att vara väldigt måna om intäkterna som matcher med publik innebär.
Det här gäller alla klubbar i HockeyAllsvenskan.
Det relativt låga TV-bidraget väger inte upp så man lär vara villiga att köra matcher utan publik.
Då är man alltså hellre beredda att vänta.
Samtidigt kan man inte vänta hur länge som helst.
Det blir många viktiga frågor för den tillsatta arbetsgruppen att hantera.
– Frågan är av hög prioritet. Vi har bara några veckor till semester, sedan är det sommar, och säsongen sätter sedan igång i augusti. Vi behöver resonera hur vi vill göra, om vi ställs inför frågan att inleda utan publik, eller om vi ska skjuta upp säsongen en bit, säger Anders Blomberg.