Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Tolv år i rad utan Redhawksspelare i JVM

Peppe Lundh och Andreas Thuresson. Foto: Bildbyrån.

När juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén tog ut årets JVM-trupp i förra veckan var det tolfte året i rad som en trupp där de bästa spelarna från Sverige i sin årskull togs ut, utan att en spelare från Malmö Redhawks var med.
Här har klubben definitivt något att fundera över, även om det förmodligen inte lär dröja speciellt lång tid innan det är en spelare med i den här truppen.
Men det har varit lite för lång tid, för att det ska kallas en slump.

I fjol stupade Marcus Sylvegård på målsnöret.
André Burakovsky är fostrad i Redhawks, men hade åkt över till Kanada för att ta nästa kliv i karriären.
Det är i stort sett de spelarna man kunnat förknippa runt Redhawks i en JVM-trupp de senaste åren.
Längre tillbaka får man anse att Magnus Pääjärvi, som sedan en tid gått till Timrå är en Malmö Redhawks-produkt.
Ska vi hitta en spelare som verkligen representerat Malmö Redhawks när en trupp till JVM tagits ut, måste vi till säsongen 2007/2008, då Patrik Lundh togs ut, och då handlar det inte ens om en spelare som fostrats i organisationen. Lundh var en invärvad spelare till A-laget som ville spela allsvensk hockey när Djurgården inte kunde ge honom plats i dåvarande Elitserien.
Vi måste då ytterligare ett år tillbaka i tiden, till säsongen 2006/2007, när JVM hölls i Mora och Leksand, för att få fram en spelare som kommit fram genom egna leden och även tillhört Malmö när turneringen gått av stapeln.
Då var Andreas Thuresson med.
Det är längesedan!

Som jämförelse kan man ta en klubb som Brynäs.
När klubben under förra säsongen inte hade någon spelare med, så var det första gången på 14 år som man inte hade en spelare uttagen.
Då ska man ändå räkna in att Samuel Ersson som förra säsongen stod i Västerås i allra högsta grad får anses vara en Brynäsprodukt.
Ja, Malmö Redhawks har inte flera år av dessa tolv åren spelat i HockeyAllsvenskan, men det har inte hindrat förbundskaptenen att plocka ut allsvenska spelare, så det går knappast att skylla på.
Frågan är om någon klubb kan mäta sig med Malmö när det gäller detta riktigt svaga facit, på elitnivå?

Nu är det ett par år sedan Malmö Redhawks gjorde någon form av omtag på juniorsidan. Man har en riktigt stark kull på gång och jag blir personligen förvånad om Helge Grans, Anton Olsson eller Oskar Magnusson skulle nobbas från JVM under de kommande åren.
Här tror jag att Redhawks kommer att bryta den här långa trenden som man förmodligen inte är alltför stolta över.
Vad det beror på? Förmodligen en rad olika faktorer, men tittar man på den starka generationen av 98:or, som trots allt vann SM-guld som 16-åringar, så har hittils inte en enda slagit igenom på riktigt allvar på elitnivå. Och det är värt att fundera på, varför det blivit så.