Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Låt supertalangen spela seniorhockey

Helge Grans.Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Helge Grans, född 2002, är en av de största talangerna i Redhawks ungdomsverksamhet.
Trojaproduken fick göra A-lagsdebut för ett år sedan i CHL, och spelade sedan fem SHL-matcher för klubben. Till sommaren kan han draftas i förstarundan i NHL.
Det är en stor talang för Malmö Redhawks att förvalta och den största på många år.
Hur ska man då göra det bäst?

Visserligen är Helge Grans fortfarande ung. Han spelar fortfarande med galler, men den typen av talanger brukar spela seniorspel kontinuerligt, relativt tidigt.
Det tycker jag att det är dags för Helge Grans att göra.
Det är givetvis inte enkelt att ta steget rakt upp till Redhawks A-lag från J20-laget. Ytterst få spelare tar det steget.
Kanske är det så att Grans ska spela seniorhockey i HockeyAllsvenskan den här säsongen.
J20-laget har precis fått tillbaka Anton Olsson, och jag har full förståelse om man inte riktigt hade utrymme för att låna ut Grans.
Samtidigt vill man gå till topp10-serien.
Det blir helt enkelt en avvägning.
Grundprincipen för en förenings ungdomsverksamhet är att producera spelare till sitt representationslag, men det är också av yttersta vikt att ta sig till topp10-serien, få spela mot bra motstånd, och kanske framför allt, säkra ett slutspel redan vid jul.

Kanske vore den bästa planen att göra allt man kan för att spela till sig en topp10-plats, med bästa möjliga lag, och sedan ta ett beslut om att låta Grans komma ut och spela allsvensk hockey.
Han klarade av CHL och SHL.
Han har tränat med ett SHL-lag i flera veckor nu.
Grans skulle klara av att spela powerplay i ett allsvenskt lag.
Det skulle kunna vara en möjlighet att spela i Tingsryd. När det handlar om så ung spelare behöver man också lösa en annan viktig fråga: Skolan.
Det måste lösas, annars blir det svårt.

I bästa fall skulle Redhawks kunna få en back som hjälper ett allsvenskt lag massor, får spela och får fram en naturlig ersättare till Carl-Johan Lerby som kommer åka till Calgarys organisation nästa säsong.
Skulle Grans vara redo för en roll bland Redhawks åtta-nio backar och klara av att spela ett SHL-powerplay så skulle det vara total bingo.
Dit är det långt, men skickligheten finns där. Det gäller bara att kunna hantera fysiken och det täta matchandet.
Därför vore allsvenskt spel den här säsongen ett perfekt steg att ta för Grans.