Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HA-tipset 2019/2020

Foto: Bildbyrån.

Lika svårt – som vanligt.
Kanske inte.
Jag tycker HockeyAllsvenskan känns rätt uppdelad denna säsongen.
Ett tydligt gäng som bara ska vara på övre halvan, annars underpresterar ni.
Ett tydligt gäng som bara ska vara på nedre halvan, annars överpresterar ni.
Ungefär så.
Samtidigt: Några lag gör ju alltid det, så det blir lik förbannat svårt att tippa.

Men först av allt, en titt i backspegeln.
Hur gick det förra säsongen i tabelltipset?
Ett rätt.
AIK vann serien. Resten var fel.
Redan här borde ni sluta läsa, för det är ungefär här det brukar landa.
Men vi ger det en chans till. Kan man kanske bli dubbelt så bra, och sätta två lag denna säsongen?
Nåja, att träffa helt rätt placering vet ni, lika väl som jag, att det är svårt.
Några lag placerades i alla fall någorlunda rätt, och det är egentligen det väsentliga. Sedan är vi i augusti nu. Skador, avstängningar, förstärkningar, andra saker som påverkar. Ni vet hur det är. Saker blir sällan som man förväntar sig och trupperna kan vara annat redan om två månader.

Nåja, slut med tjafs, och bortförklaringar. Vi går till saken.
Hur jag tror att HockeyAllsvenskan skulle kunna landa den här säsongen, alltså.
Eftersom jag förväntas tippa den här tabellen till Expressens kommande magasin, som vi givetvis hoppas kunna knäcka försäljningen av fotbollens dito, även i år (Så köp den, och visa vilken sport folket gillar!), så är tipset inlämnat.
Ingen återvändo.

Mitt tips för sluttabellen 2019/2020:

1. MoDo
Jag tycker det är MoDos tur nu. Har en väldigt, väldigt bra backsida. Kanske bäst i ligan. Jag kan tycka man vacklar något på målvakterna, utan en riktig topp, men ska lösa sig ändå. Framåt har man mycket spännande, som står inför en ”Det är den här säsongen det ska hända”. I båset? Björn Hellkvist. Min tanke: År 2 med Hellkvist brukar leda till resultat. Bra resultat.

2. Timrå
Hur mycket gör Jonathan Dahlén för det här? Ja, en hel del givetvis. Det blir väl förmodligen en av seriens klarast lysande stjärnor. Samtidigt tycker jag Timrå har ett rätt bra lag, ändå. Frölundalånen är spännande, stommen är bra, och det finns en återvändare som får ta och visa något nu, i Jens Lööke. Victor Brattström i mål är inte helt etablerad, än, men tror vi kan prata honom som en av de bästa i serien, när vi summerar det här.

3. Västerås
Har tappat hur mycket som helst, men har också fått behålla det, enligt mig, viktigaste: Ledarna. Det känns som att det finns en tanke hos sportsliga ledningen i allt man gör. Känslan är att man gör mycket rätt. Därför tror jag VIK är ett topplag igen. Även om man tappat spelare, så har sportchef Zetterberg hittat gubbar, med stor uppsida. Efter förra säsongens succé, som nykomling, kan vi snacka flopprisk nu, absolut. Men jag tror inte att det händer.

4. Björklöven
Att hålla på Löven under 2000-talet är i stort sett en sak: En mardröm. Men nu har han kommit, han vill nog inte säga det själv, men vi pratar frälsaren från Haparanda, Per Kenttä. Det märks i värvningarna. Med fingertoppskänsla. Bättre spelare. Tror att man får ett lyft, men det stora lyftet kan nog komma år 2. Då har ännu fler kontrakt gått ut. Då blir det ännu mer Kenttäpräglat.

5. BIK Karlskoga
Man får ge sportchef Fröberg hur han hittade riktigt fina spelare som Fröland, Kokkonen och Harju i ettan förra säsongen, och fick fin utdelning. Känslan är att han har öga för det här, och känslan är att BIK, med rätt klaff, kan bli femma igen, som man blev förra säsongen. Kanske ännu högre, om något av de förväntade topplagen faller lite. Men topplacering känns givet.

6. Mora
När jag tittar på truppen så fastnar jag direkt för en sak. Backsidan är bra! Resten behöver vi väl kanske inte tala så högt om, men det är möjligt att det blir bättre längs vägen, och lite offensiv kompetens finns trots allt.
Backsidan har rutin, skicklighet och ungtuppar som knackar på. Lätt att prata om Masuhr, Nörstebö och Amnér nu. Men när vi summerar kan det vara Schagerberg, Nyberg och Gustavsson vi pratar om.

7. Södertälje
Tidigare klubbchefen Mats Pernhem ville ”rensa båset” när det blev niondeplats förra säsongen. Men Lundberg och Bozic blev kvar. Pernhem blev det inte. Styrelsen ville inte sparka tränare i klubben igen. Rätt eller fel, vet inte, men nu är de kvar och jobbar vidare. Svårt att se de lyfta riktigt rejält. Kul att Bengtsson är tillbaka, och man lär väl ligga där vi vant oss, kring åttondestrecket. Något år missar man, något år lyckas man vara över. Denna säsongen tror jag på ovanför.

8. AIK
Vann serien förra året, men åkte på rejäla käftsmällar mot Oskarshamn och Leksand. Delar av det laget är kvar, men mycket är nytt. Är helt övertygad om att man står sig väldigt väl om man skulle sätta upp de fyra främsta backarna, och de sex främsta anfallarna. Men sedan då? Jag vet inte, jag. Låt nu det här få ta lite tid. Man satsade, man misslyckades. AIK kommer säkert spela i SHL igen. Men jag tror inte det blir i år. Man har inte lag för det.

9. Vita Hästen
Räddade i kvalserien senast. Nu och nosar på topp8. Ja, men jag tycker ändå man gjort ett par rätt intressanta nyförvärv. Det blir en kick med ny tränare in i båset. Zabel styr och med Czarnecki bredvid har vi väl en garanti för att det kanske inte blir världens största underhållning, men det blir tajtare. Det handlar orm att vinna matcher. Det tror jag att Hästen gör mer utav den här säsongen, jämfört med föregående.

10. Västervik
Gick till slutspelsserien förra säsongen. Det säger väl kanske en hel del om betydelsen Mattias Karlin har som tränare för det här gänget.
Ännu en gång är det mycket importer. Är man i Emil Georgssons kläder, och inte sitter på fetaste budgeten i ligan, måste man chansa i sina värvningar. Det har han fått göra, även i år. Funkar det, kan det lyfta, funkar det inte alls, kan det bli kval. Vi lägger oss där emellan, någonstans.

11. Karlskrona
Kom från SHL förra säsongen, och gick till topp8. Jag tror förvisso rätt hårt på Phil Horsky som tränare. Han ger ett bra intryck. Men han kan inte trolla. Det andas budget så det bara sjunger om det, kring Karlskrona. Något spännande hit och dit, men det är tunt, och inte så spetsigt någonstans. Jag är till och med rädd att man får fajtas om att undvika kvalspel.

12. Kristianstad
Kom att gå på rus i början, men i slutändan lär vi ändå landa i bottenstrid. Som skåning kan jag tycka det är rätt trevligt att det finns ett lag här nere, men jag inser också att det här gänget har en enorm stomme av spelare som normalt sett huserar i ettan. Kommer få slita för att undvika kval. Men sammansvetsat lag, mycket poäng i början och lite tur, så kan man lösa det.

13. Almtuna
Hade åkt ur, och fick en gratischans. Jag tycker Tony Mårtensson är en av ligans bästa spelare. Han bevisade ändå något efter den säsongen han hade i Linköping. Men han kan inte ensam göra det här laget. Hade redan byggt för division 1-spel, och det märks i truppen, bortsett ett par ingredienser. Jag tror det blir tufft även i år.

14. Tingsryd
Man har dansat kring det där nedre strecket ett par gånger nu.
Tyvärr TAIF, det är dags nu.
Jag vet att det inte är poppis att tippa lag sist, men jag tycker det ser direkt svagt ut när jag synar truppen. Har Magnus Bogren ledarskapet för att kunna lösa någon annat än botten? Det tror inte jag.