Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Tuffa straff i HockeyAllsvenskan idag

Ritola har gått skadad hela säsongen. Nu får han sitta fem matcher.Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Mattias Ritola kom tillbaka i matchen mot Pantern i måndags.
Men nu stängs han av direkt, dels för en hög klubba och dels för en huvudtackling.
Hela fem matchers avstängning väntar Ritola, som inte får spela hockey igenom förrän i februari.

Dessutom straffas Panterns Nick Olesen i två matcher och Västerås Anthon Eriksson får två matcher. Det har varit tuffa straff från nämnden idag.

Straffen i sin helhet nedan.

Mattias Ritola, Leksand:

BESLUT
Efter match mellan IK Pantern och Leksands IF, HockeyAllsvenskan, den 21 januari 2019, åläggs Mattias Ritola, Leksands IF, följande straff för High sticking och checking to the head:

Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2019 t.o.m. den 6 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Böter om 43 125 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara fem matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Mattias Ritola samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Leksand är på väg att spela in pucken in i anfallszonen när Niklas Pavel i IK Pantern möter upp puckföraren i Leksand vid blålinjen. Mattias Ritola befinner sig då strax nedanför puckföraren och mellan Pavel och puckföraren. Ritola är i rörelse framåt i sin anfallsriktning och Pavel är i rörelse mot blålinjen. Ritola slår då upp sin klubba och träffar Pavel över halsen med ett våldsamt slag. Pavel faller genast till isen. Denna situation missuppfattar vi i domarteamet och ingen utvisning utdöms. Spelet fortsätter således och Ritola åker ned i en båge bakom Panterns målbur samtidigt som Leksand går till avslut och spelet stoppas för målvaktsblockering. Då svänger Ritola in framför mål och delar ut en crosschecking som träffar med kraft över halsen på Axel Blomqvist i IK Pantern. Dessvärre uppfattades inte heller denna förseelse av domarteamet förrän vid efterkontroll på matchfilmen. I denna sekvens har Ritola gjort sig skyldig till två anmälningsbara förseelser. Han anmäls därför härmed för High-Sticking och Checking to the head. Tidpunkten för händelserna är 55:50 och 55:55.
Mattias Ritola har uppgett följande. När det gäller min höga klubba så är min avsikt att lyfta motståndarens klubba underifrån för att ge min spelare mer utrymme. Olyckligtvis så hamnar min klubba ovanför hans klubba istället för under och träffar Pantern spelaren. Gällande den andra anmälan så reagerar jag på den crosschecking som deras spelare ger min medspelare. Jag och Panterspelaren åker i mot varandra och jag slänger upp mina handskar som i ett vanligt gruff mot honom och träffar då med min högra handske upp mot hans hals.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Mattias Ritola gjort sig skyldig till High sticking och checking to the head. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms vid en gemensam straffmätning till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
* Vårdslöst och obehärskat agerande situationen igenom.
* Bryter in som tredje man i samband med checking to the head.

***

Anthon Eriksson, Västerås:

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IK Pantern och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2019-01-18, åläggs Anthon Eriksson, Västerås IK, följande straff för slashing:

Avstängning fr.o.m. den 19 januari 2019 t.o.m. den 25 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Böter om 1 590 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Anthon Eriksson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: I slutet av matchen så reducerar Panterns spelare nr 95 Nick Olesen till 1-4 efter målet så åker han och hånar Västerås spelarbås. Västerås spelare nr 53 Anthon Eriksson som då är i spelarbåset stäcker sig ut ur spelarbåset och obehärskat slashar Nick i magen. Nick ådöms mindre straffet för unsportsmanlike conduct och Anthon MP för slashing.
Anthon Eriksson: Jag vill börja med att be om ursäkt för mitt handlande i denna situation då jag vet att det inte är okey att göra på det sätt jag gjorde och att det inte kommer ske igen. Det hela föranleddes av flera saker som deras spelare Nick Olesen gjorde där det hela började med att han förstärkte den situation där vår Lukas Zetterberg får matchstraff och han ligger kvar skadad på isen för att sedan spela direkt i bytet efter, då står han vid vårt bås innan nedsläpp och hånar oss för att vår spelare fick matchstraff. I följande byte gör Nick mål och åker direkt förbi vårt bås och hånar oss igen på ett uppenbart sätt vilket får mig att tappa fattningen och jag slår till honom med klubban över hans byxa ifrån båset, vilket självklart inte är okey.
Disciplinnämnden: Det är utrett att Anthon Eriksson utdelat en slashing på ett sådant sätt som påstås i anmälan. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
* Slaget är avsiktligt och våldsamt.
* Slaget utdelas från båset.

***

Nick Olesen, Pantern:

BESLUT
Efter match mellan IK Pantern och Leksand, HockeyAllsvenskan, den 21 januari 2018 åläggs Nick Olesen, IK Pantern, följande straff för slashing:

Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2019 t.o.m. den 25 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Böter om 3 625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Nick Olesen samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Olesen och Leksandspelaren Själin hamnar i en kamp om pucken bakom förlängda mållinjen i Leksands försvarszon. De delar ut några knuffar mot varandra och deras kamp gör att de separeras från pucken. Trots det fortsätter de att uppvakta varandra. Till slut hamnar de i en situation där Olesens har sin klubba mellan Själins ben. OIesen för då våldsamt upp klubban i skrevet på Själin, samtidigt som Själin ser ut att utdela en smäll mot Olesen. Klubban träffar Själin med stor kraft i skrevet. På isen ser detta ut som ett vanligt gruff och de båda ådöms mindre straffet. I efterhand har vi tittat på matchfilmen och konstaterat att Olesen gör sig skyldig till Match penalty för Slashing. Han anmäls därför härmed till bestraffning. Tidpunkten för förseelsen är 49:03.
Nick Olesen har uppgett följande. Då jag och Leksands spelare Själin hamnar i kamp om pucken trasslas vi ihop och fortsätter kampa efter pucken spelats bort. Själin håller fast min klubba genom hela situationen, från kampen vid sargen och ytterligare nästan sju sekunder. När jag med kraft försöker dra loss den vid ett flertal tillfällen, riktar och träffar han en hård armbåge rakt i mitt ansikte. Vi båda faller till isen och spelet blåses av. Av videon från matchen kan man tydligt se att min intention genom hela gruffet är att dra loss min klubba och inte att skada min motståndare.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Nick Olesen gjort sig skyldig till en slashing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:
* Medvetet agerande.
* Skaderisk.