Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Finns bara en sak som kan rädda Leffes jobb nu

Leif Carlsson är inte långt ifrån sparken.Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Tre raka förluster inför kvällens match.
Då förlorar Leksand med 1-5.
Hemma mot Tingsryd.
Nu finns det bara en sak som kan räddas Leif Carlssons jobb.
Att det inte finns någon rimlig ersättare. Men frågan är om det räcker.

Leif Carlsson har varit ifrågasatt i Leksand tidigare den här säsongen. Jag vet att styrelsen kraftigt övervägt det.
Det har jag nämnt tidigare, och det här är tydlig information från initierade källor.
Carlsson hade kunnat ryka tidigt i serien. Redan vid bortamatcherna mot Södertälje och AIK i början av oktober.
Sedan började Leksand att vinna. Då blir det svårt att motivera ett beslut att sparka en tränare.

Men nu har styrelsen och sportchefen Thomas Johansson belägg för det.
Det här var fjärde raka förlusten.
Det sjätte raka matchen utan att laget tog en trepoängare.
Sådant kan hända. Det har exempelvis hänt MoDo varit med om under säsongen. Då var det få som ifrågasatte Björn Hellkvist som tränare.
Situationen i Leksand är dock annorlunda. Leif Carlsson är ifrågasatt internt, och misslyckades med sitt uppdrag förra säsongen. Han har fått arbeta längre tid. Det är resultat nu, som gäller.
Att det mer eller mindre är klubbat att Carlsson inte ska fortsätta som Leksandstränare nästa säsong, tror jag är en sak som hade kunnat förenkla ett beslut att göra sig av med honom nu.

Fast jag säger det igen. Det finns en sak som talar för att man behåller honom. Att det inte finns ersättare på marknaden.
Att hitta en tränare i slutet av november och början på december är inte enkelt. Det brukar oftast finnas en anledning till att de tränarna är lediga.
De har sparkats från en tidigare klubb, eller inte varit tillräckligt attraktiva tidigare. Alternativet kan också vara att de begärt för mycket lön.

Johan Lindbom blev nyligen entledigad från ett uppdrag hos HV71. Niklas Czarnecki är en tränare som bara går och väntar på ett uppdrag.
Det finns givetvis fler namn än så.
Samtidigt är det inte bara att sparka. Man måste också ta beslut om man ska ta in någon som gör en brandkårsutryckning eller om man ska ta in någon som man vill jobba med en längre tid.
Jag är helt övertygad om att man är rätt långt i rekryteringsprocessen av tränare till nästa säsong. Tar man in någon ny, så kan det vara att man måste lägga den processen åt sidan.

Att sparka på Leif Carlsson är givetvis enkelt för oss utifrån att säga. Laget har jobbig frånvaro på backsidan på bland annat Mattias Karlsson, och långtidsskadade Calle Själin. För en tid sedan åkte Ben O’Connor hem till England av privata skäl.
Det gör att man är tunna bakåt.
Men jag tycker Carlsson har ett tillräckligt bra lag för att göra de spelklara till match ändå. Uppenbarligen är det så att laget inte varit tillräckligt redo.
Har man förlorat tre raka matcher, så är det inte okej att åka dit med speedwaysiffror mot Tingsryd hemma, med all respekt för Tingsryd.
Det är huvudtränarens ansvar, rakt av.

Nu tror jag Leksands styrelse svettas ordentligt. Det är inte omöjligt att det kallas till några extra möten i helgen.
För det måste vända nu.
Då kan man offra Carlsson, om det nu finns någon som kan ersätta honom. Som vill. Här och nu.