Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HA-begränsningen av lån behöver ses över

HockeyAllsvenskan tog inför den här säsongen ett beslut om att man skulle förändra reglerna för antal lån.
Så här långt: Inga problem.
Men jag kan redan nu se, att problem faktiskt kan uppstå, och innan vi hamnar i den situationen så vill jag uppmana HockeyAllsvenskan att ta tag i det.

Begränsningen som gäller nu handlar om att man begränsningar det till två lån som kan plockas in en gång, och ett lån, som kan plockas in två gånger.
Detta alltså när det gäller utespelare.
Man har också möjlighet att låna en målvakt, och göra detta vid två olika tillfällen.

Tanken är mycket god, det ska vi säga på en gång. Det var stundtals rena parodin, när Oskarshamn lånade in ett gäng spelare för enskilda matcher, eller när man inte visste om Pantern skulle ha med en eller fyra spelare från Malmös J20-lag i en match samma kväll.

Jag tycker dock att man ska se till att bli mer flexibla. Jag tänker på det som nu inträffat med Malmö Redhawks i SHL.
På fyra dagar så försvann fyra backar. Man gick från nio tillgängliga backar, till fem tillgängliga backar. Samtidigt har man rensat sitt J20-lag på både Malte Setkov och Linus Cronholm som två av dessa nio backar som finns på A-lagskontrakt.
Vad hade hänt om en allsvensk klubb, åkt på samma sak?
Vad finns det då att tillgå, om man råkar ut för fyra skador? För det första är det inte ens säkert att man har nio backar att tillgå. Ett helt normalt läge är att man har åtta backar på kontrakt. De flesta allsvenska lag saknar dessutom ett J20-lag på den högsta nivån, vilket gör det oerhört svårt gå från J20 Elit och rakt in i det allsvenska laget.
Malmö löste det på mindre än ett dygn. I SHL finns det nämligen ingen begränsning vad gäller lån. In med William Kaijser och Albin Johansson för SHL-matchen i Örebro, och så var saken ur världen, mer eller mindre.
Visserligen hade en allsvensk klubb också kunnat göra så här, men då hade man bränt hela sin kvot direkt.

Min uppmaning till HockeyAllsvenskan nu är att man behöver se över den här regeln för lån, när det gäller uppenbara skador.
Redan innan ett av de 14 lagen hamnar i en, mer eller mindre, omöjlig situation.
SHL har ett väl fungerande system som säger att man får ersätta skadade spelare med korttidskontrakt.
Kan inte HockeyAllsvenskan införa att man får ersätta skadade spelare med lån?
Jag tycker det vore på sin plats att faktiskt se över den regeln innan begränsningen istället slår helt fel ut. För vad händer om man begränsar? Nya skador riskerar att uppstå, och panikvärvningar måste till.
Blir HockeyAllsvenskan en bättre liga och om man nu får använda ordet produkt, av att panikvärvningar måste in?
Knappast.
Ett gäng korttidslån vid skador, hade kompletterat den nya regeln mycket väl och det är bara att verkställa en lösning.

William Kaijser och Albin Johansson har löst Malmös kris, men hade knappast gjort det i HockeyAllsvenskan.Foto: Anna-Lena Bergqvist/ BILDBYRÅN