Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Trappan för böter borta – procent av lönen ersätter

När disciplinnämnden delar ut straff har man tidigare kunnat fastslå att en spelare ligger inom ett visst spann på en lista.
Man har kunnat konstatera att en spelare som haft en lön mellan 80.001 kronor till 120.000 kronor får ett bötesbelopp på 13.000 kronor per match man blir dömd.
Nu slopar man detta, och inför böter, efter en procent av lönen.
– Nu är det en procentsats av den individuella lönen, säger disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay.

Med andra ord kommer de aktiva, som nu utför handlingar som leder till böter att få en bötessumma som kanske smärtar mer än i plånboken.
Samtidigt som de döms till böter kommer det mer eller mindre offentliggöras exakt vad de har i lön.
– Procentsatsen ligger i nivå med tidigare belopp. Detta system är mer rättvist, och är någonting som SICO (Spelarfacket) velat länge, förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Hur många procent av lönen kommer boten att vara på?
– Svenska Ishockeyförbundet vill inte att vi meddelar exakt procentuell nivå, säger Hemlin.

Enligt vad MrMadhawk.se erfar handlar det om en procentsats på 12.5 % av lönen, som kommer att delas ut. Man ville först ha det på 13 %, men efter förhandlingar med facket landade man på 12.5 %. Det gäller dock att se det från fall till fall, då man på föregående system valde att addera 15 % om det rörde sig om den högre straffskalan (5+2 eller högre), eller om det rörde sig om ett återfall.
– Som tidigare, blir det naturligtvis högre, desto allvarligare händelsen är, säger Alexander Ramsay, som inte heller vill gå in mer i detalj på vilken den exakta procenten den är.

2016 valde man att uppdatera böteslistan, då man gick från 15 olika nivåer, till 10 olika nivåer.
Två år senare väljer man att bryta upp den listan, för att istället införa böter, som är baserad på spelarens exakta lön. Enligt uppgift handlar det om 12.5 % av lönen.

På en punkt skiljer detta sig, dock. När det gäller straff för filmning, så är det, precis som tidigare, en fastställd summa som gäller.
Här handlar det om 5000 kronor vid första tillfället, som Rögles Ville Kolppanen fick igår.

Alexander Ramsay och Johan Hemlin.Foto: SHL.se och Bildbyrån.