Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HA-tipset 2018/2019

Grattis Västervik och Pantern.
Ni blir lagen jag placerar långt ner i tabellen när jag nu även har skickat in mitt tips till den allsvenska delen av SportExpressens magasin.
Grattis, för det är den stämpeln ni brukar trivas bäst med. Återstår att se om jag får fel.

Och ja, HockeyAllsvenskan är också svår att tippa.
Nu kommer det väl kanske inte bli lika mycket rörelse, då man uppmanat lagen att hålla ner antalet lån och därmed förändras inte trupperna lika mycket.

Men tycker mig ändå se ett klart skikt, toppen och botten. Sedan är det alltid så, något tänkt topplag blir inte topplag, och något tilltänkt bottenlag går mycket bättre än man tror.

Så tror jag serien landar i år.

1. AIK
Har en extremt stark forwardssida och målvakten Johannes Jönsson kan vara bäst i serien, på förhand.
Lite frågetecken för backarna, men min känsla är att man har en tanke på att förstärka här. Jag tycker AIK ser riktigt vassa ut, och kommer ha många farliga hot. Det är dags för en serieseger.

2. Leksand
Blev tvåa förra säsongen, och tror man hamnar här igen. Kan bli etta, kan bli trea, men visst känns Leksand som ett rätt givet topplag? Framåt ser det intressant ut och många spelare är kvar. Men håller Axel Brage för att vara etta i ett topplag?

3. MoDo
Här tror jag på ett uppsving. Det har jag trott varenda gång MoDo spelat i HockeyAllsvenskan. Men nu är det på riktigt. Björn Hellkvist är anledningen. Ett svensktalande lag och en hel del ungdom som kan utvecklas. Laget är inte så sexigt på pappret, snarare rätt tråkigt, men Hellkvist kan bli mannen att utveckla alla, och sedan kan glansen komma i en viss Tobias Enström.
Vad händer sedan om laget går bra, och Enström finns i laget? Kan man övertyga ett visst tvillingpar, födda 1980, att ta ett gäng månader efter jul?

4. Södertälje
Började katastrofalt förra säsongen, men slutade till slut åtta. Börjar på en högre nivå nu, har riktigt bra backuppsättning och Ulf Lundberg är med som tränare från start. Det innebär mycket för detta laget i tro på vad man kan uträtta och man går in med ett helt annat självförtroende som gör att man bör placera sig högre upp i tabellen, när man slipper jaga.

5. Björklöven
Ser ut att ha ett ganska intressant lag, och kan säkert störa många lag i den absoluta toppen. Men det blir eventuellt lite trubbigt framåt, och har man verkligen de centrarna som krävs för att vara allra högst upp och slåss? Tycker inte heller att målvakterna, på förhand, ser ut att vara av sådan kaliber, så man är med så högt upp. Men känns helt gjutna på topp8.

6. Oskarshamn
Ännu en säsong, och ännu en omstart. Massor av duktiga spelare har lämnat, och man har tappat skicklige tränaren Björn Hellkvist.
Vad det innebär? Jag tror man löser topp8, ändå. Det har ändå kommit så pass mycket klass under silly season, samtidigt som det finns befintliga spelare i truppen som kan ta kliv. Tänker då främst på Dahlström och Söderqvist.

7. Almtuna
Det här laget vill allra helst vara tippade långt ner i tabellen, och då slå ur rejält underläge. Men jag tror det blir mitten. Det finns så pass många bra spelare, två målvakter med potential, som fått göra sina första säsonger, och mycket yngre med mycket utveckling, att jag helt enkelt tror Almtuna är ett lag för topp8.

8. Karlskrona
Det blir tajt kring den här sista platsen. Karlskrona trillade ur SHL och får göra en riktig omstart. De kanske får leva lite väl mycket på att de faktiskt kommer från en division högre upp, men en bra tränare på den här nivån, ett par riktigt starka spetsar, bör vara något som ger en plats in i slutspelsserien när vi summerar efter 52.

9. BIK Karlskoga
Kämpade i botten efter sitt fina år, innan det, då man SHL-kvalade mot Rögle. Nu då? Var tar Bofors vägen? Lite osäker, men lite nystart med ny sportchef och nya tränare. Nya ledare att sätta avtryck för Berglund, Höggren och gänget. Brukar vara hemmastarka

10. Tingsryd
Var har vi det här laget då? Ja, det är frågan.
Jag tror inte det ska behöva bli någon större inblandning i något bottenträsk, men å andra sidan krävs det en del för att det ska lyfta högre än så också. Mycket kan komma att handla om de relativt okända importerna. Lyckas de? Ja, då kan det också vara säsongens skrällgäng i positiv bemärkelse.

11. Vita Hästen
Har tippat Hästen rätt långt ner, i stort sett alla säsonger de spelat i den här serien. Några år har jag till och med trott på kval neråt.
Jag tror inte på kval nu, men är tveksam till om man har ett lag som verkligen kan vara med och hota för topp8. Visst, Strömberg kanske har ett par oslipade diamanter och Macke/Samuelsson, så kan det lyfta, men det blir tufft.

12. Västerås
Nykomlingar, och nykomlingar brukar få tufft. Men negativt kval? Nej, inte om ni frågar mig. Här kommer vi få se ett hårt jobbande lag, där alla sätter laget i främsta rummet. En lite annan mentalitet än tidigare och med en bra målvakt, och samspelt lag ska man kunna lösa fortsatt existens i serien, utan kval.

13. Pantern
Jag har trott på Pantern en hel del de andra åren. Nu? Nej, har svårt att se det. Riktigt bra målvakt i Volden, men så som det såg ut i slutet av förra säsongen så vet inte jag. Förvisso nya spännande tränare i Stråhle/Piva, men de ska få jobba in sin idé också, vilket kan ta tid. Jag tror det kan bli lite uppförsbacke i början. Dessutom lär det inte vara alltför harmoniskt för spelarna att spela hemmamatcher i en gles Rosengårds Ishall.

14. Västervik
Har tappat massor och ersättarna kan jag alldeles för lite om. Jag tycker det är alldeles för mycket nytt och alldeles för osäkert. Mattias Karlin tillbaka i båset talar visserligen till klubbens fördel, men något lag behöver alltid vara sist i en tabell. Nu tror jag det blir Västervik.

Foto: Bildbyrån.