Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SHL-tipset 2018-2019

Det finns ingen återvändo.
Nu är tipset till Expressens hockeymagasin inskickat och klart.
Man skulle kunna säga så här.
Jag var säker på vad jag tänkte placera på de två sista platserna. Lagen med klart svagast trupper.
Mora och Timrå.
Sedan om de hamnar där när det väl ska spelas om det, återstår att se. Men så känns det nu.

Sedan då.
Det är väl bara att ta fram tolv lappar, med tolv olika lag, lägga ner i en burk, och skaka om?
Nja, inte riktigt, men nästan.
Värst är det nästan att hitta de två lagen, som utöver kvallagen, ska missa slutspelet.

Vilka kan missa topp10?
Jag skulle säga de flesta. Så jämn är serien. Nej, Växjö lär väl inte göra det. Och förmodligen inte några av de andra lagen där i den absoluta toppen.
Men allting kommer bli så mycket enklare när vi har facit.

Egentligen är det här rätt löjligt att göra. Att tippa en tabell, i augusti, är rätt förlegat. Så mycket rörelse i trupperna som vi får se under en säsong, skador, 52 omgångar och inte minst avstängningar.
Att tippa en tabell är inte samma sak nu, som förr. Det kunde då vara kring 40 omgångar, mindre rörelse i trupperna och allt kändes stabilare.

Därför kan jag nog mer eller mindre garantera, att jag tänker någonting annat om ni frågar om ett par månader.
Nu är det dock som det är, och det skall göras.
Gissningslek, är vad det handlar om.

Så här tror jag! Just nu alltså…

1. Färjestad
Har en riktigt bra förstamålvakt i Markus Svensson, har fått behålla alla man vill bakåt, och spetsat till framåt. Dessutom år 2 med samma tränare i Pennerborn. Lägg dessutom till att Färjestad då och då brukar vinna serien. Det var ett tag sedan nu.

2. Växjö
Målvakterna! Backarna! Bra. Riktigt bra.
Forwards? Njae. Inte lika säker. Men å andra sidan, så är det en kvalificerad gissning att tro att det värvats på mer etablerat redan under hösten. Då blir Växjö bra. Man blir riktigt bra. Så jag gissar på toppen igen.

3. HV71
Har värvat på sig fint under sommaren. Jag tycker backarna ser bra ut och man har mycket spets framåt också. Hemvändande Simon Önerud till exempel. Målvaktssidan sätter säkert en del frågetecken för. Men Jonas Gunnarsson visade hög klass i slutspelet för Malmö.

4. Djurgården
DIF blir bra. Kanske till och med bättre än att ”bara” vara fyra. Centersidan är vass, målvakt Reideborn är kvar. Tränarna får dessutom gnugga vidare ytterligare en säsong. Nästintill ett helt givet topplag, med spännande nyförvärv.

5. Skellefteå
Jag är rätt osäker på Skellefteå, men nog löser väl ett lag med Jocke Lindström och Oscar Möller, en plats bland de sex första? Tycker man har rätt stabila backar och målvaktsparet är bra. Mantas Armalis håller jag förvisso något sämre än Joni Ortio, men vem säger att Gustaf Lindvall inte kan blomma?

6. Frölunda
Laget ser bra ut. Lite svaga målvakter och det kräver att en del av de tilltänkta toppbackarna lyckas. Kan nog hända en del saker under säsong, som kan få det här att lyfta ännu mer. Det vattnas en del i munnen när man tänker på vad de kan ställa upp i PP.

7. Brynäs
Riktigt fina på backsidan. Men sedan då? Hur bra är Nicklas Danielsson? Hur bra är importförvärven? Håller Tommy Sjödin i båset en hel säsong? Men någonstans tror jag ändå att några lyckas, och det i kombination med att försvaret är starkt, borde innebära att man i alla fall nosar på topp6.

8. Luleå
Ingen jätterörelse i truppen. Det kan vara båda bra och dåligt. Luleå borde få svårt att nå topp6, men man vet aldrig med ”Bulan” som får göra år 2 med laget och supervärvningen av Erik Gustafsson. Jag tror dock att topp6 blir väldigt svårt.

9. Rögle
Jag tippade Rögle tia förra året, och hade Abbott varit med från start och både värvat och tränat laget, så hade jag fått rätt. Nu fick de istället rädda upp det som fallerat totalt. Jag tror på liknande nu. En niondeplats. Jag är väldigt skeptisk till försvaret, men värvningar kan ju ändra på detta, och då kan det skjuta ännu högre.

10. Malmö
Nja. Trubbigt va? Å andra sidan är SHL en defensiv liga. En lagmaskin, som är svårslagna kan faktiskt bära rätt långt. Men ska man tänka helt realistiskt så borde det i det långa loppet inte hålla mer än för att kanske knipa den sista platsen in i åttondelsfinal. Försvaret är bättre än många tror. Framåt, behövs det genombrott och utveckling.

11. Örebro
Ska det äntligen lyfta för Örebro? Framåt tror jag det kan bli åka av på ett annat sätt. Men bakåt då? Jag är inte imponerad av defensiven för stjärnvärvet Kristian Näkyvä, till exempel. Risken finns att det blir målglatt, både framåt och bakåt. Det brukar inte sluta jättebra. Elva i en jämn serie.

12. Linköping
Något lag måste ju vara här nere. Tommy Jonsson är en nödlösning, och bakom Gordan, Little och gänget ser det väl i ärlighetens namn ganska tunt ut? Backförvärven Bäckman och Bengtsson kommer från lite halvstruliga säsonger och ska vara ledande här. Jag känner mycket frågetecken kring Linköping. Kanske fel, kanske rätt.

13. Timrå
Har värvat allsvenskt, plus lite spelare som hamnat illa till i SHL. Ja, ungefär så. Extra plus för att ”Nubben” tänkt till och satsat pengar på en riktigt bra målvakt i Niklas Svedberg. Han kommer att få att göra. Men bra tränare, och lag väl medvetet om förutsättningarna gör att jag inte håller nykomlingarna sist i serien. Men mer? Mycket tveksamt.

14. Mora
Mora ser sämre ut i år, än förra säsongen, då man slutade näst sist i tabellen. Riktigt vassa spelare är borta, exempelvis Jacob Nilsson och David Kase. Det är mycket som ska klaffa för att man ska undvika bottenkamp. Kan Mats Lusth göra under i båset? Nej, det är inget jag tror på åtminstone.

Djurgården, Färjestad och Växjö. Topplag.