Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ranking av SHL:s publik

Jag fick i uppdrag att ranka publiken i SHL, till Expressens magasin som kommer att finnas i handeln i början av september. Vet dessvärre inte exakt datum just nu.
Jag har alltså inte bara rankat klackarna nu, utan har tagit hänsyn till ganska mycket.
Sittplats, beläggning, bortastöd, hur bra det är när det är som bäst, och hur dåligt det är när det är som sämst.

Så här blev det, lag för lag i SHL:

BRYNÄS
???
Det krävs slutspel för att folket ska leta sig till Gavlerinken, men klacken gör ett ganska bra jobb med bra variation i ramsorna och dessutom är den klassiska klubben alltid välrepresenterade ute på arenorna, av fans som bor ute i landet.

DJURGÅRDEN
?????
Det går inte annat än att sätta en femma på de här fansen. De är bäst i SHL. Kanske inte på att representera Djurgården på bortaresor, men med tanke på hur fullständigt överlägsna man är på hemmaplan, så är de bäst i hela serien.

FRÖLUNDA
????
Beläggningen är alltid hög i stora Scandinavium. Klacken har dessutom växt bara under de senaste säsongerna. Även om det bara är taktfasta applåder från publiken under serielunken, så vet man att det alltid är tryck när Frölunda spelar.

FÄRJESTAD
???
Det krävs helgmatcher för att publiken ska leta sig till Löfbergs Arena, därför har FBK medvetet velat ha många helgmatcher hemma. Men det lyfter inte riktigt. Klacken gör ett helt okej jobb, men det kan vara riktigt glest emellanåt.

HV71
????
Hög beläggning, och stor klack på kortsidan, med god variation i ramsorna. Har en perfekt arena för att skapa ett bra tryck. Det blir minus för att man använder klappor så frekvent, men man kan vara säker på att det är väsen.

KARLSKRONA
??
Klacken gör det hyfsat, men man får kämpa på med ett väldigt lågt snitt, och det är ytterst sällan det blir fullsatt i hemmaarenan. Publiken ska dock ha credit för att man är duktiga på att sätta press på både motståndare och domare.

LINKÖPING
??
Arenan är lite för stor, och det är ofta tomma stolar i Saab Arena. På tok för ofta! Folk verkar inte förstå hur roligt det är med livehockey i Linköping. Klacken? Har sina toppar, men det har ändå stannat av de sista åren. Behövs en framgång?

LULEÅ
???
Klacken är väldigt bra, och ramsorna är kanon. Men övriga publiken, hallå!? Var är ni? Nu blev det ett kort slutspel och ett lag som inte lyfte, men då behövs å andra sidan publiken som mest. Plus i kanten för att Luleåfans är bäst i Sverige på att stödja sitt damlag.

MALMÖ
???
Finaste arenan, men också den arena, där det förmodligen gapar flest tomma stolar i snitt. När det är över 10.000 åskådare lyfter trycket riktigt bra och spelarna älskar att spela där. Slutspelet visade att publiken ändå är hyfsad, när den kommer.

MORA
??
Starka läktarkamper mot svårslagna Leksand i kvalspelet. I allsvenskan har det varit rätt glest med publik, men det kanske har sin förklaring. Bör bli bättre nu, men arenan gör att det kanske aldrig kan riktigt lyfta under nuvarande former.

RÖGLE
???
När klacken, och närliggande sittplats hetsar varandra till att sjunga högre blir det våldsamt bra tryck i hallen. Klacken, belägen precis under taket gör alltid ett bra jobb. Men laget har sämst snitt i hela serien och därför kan det inte lyfta mer.

SKELLEFTEÅ
??
Bortskämda med slutspel det senaste åren. Långa slutspel. Det är som att man väntar till det börjar på riktigt. Klacken är väl hyfsad, men inte mer. Här finns det stora lyft att göra inför framtiden för att kunna ge laget ett bättre stöd.

VÄXJÖ
???
Västra stå är en av de mäktigaste klacksektionerna i landet. När klackledaren styr hela kortsidan med sin maffiga röst, får man rysningar. Men det känns som SHL blivit lite för mycket vardag i Växjö. Man taggar inte till förrän det brinner till.

ÖREBRO
????
Beläggningen är fenomenal. Och det var den även när laget gick tungt under förra säsongen. Klacken är röststark, men ramsorna är ruggigt enformiga. Men ändå, alltid tryck i hallen, och alltid en fest, när klubben jobbat stenhårt på inramningen.

Bästa hockeypubliken i Sverige. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Bästa hockeypubliken i Sverige.Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån