Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mitt SHL-tips 2017-2018

Just nu håller vi på att försöka fylla Expressens hockeymagasin, som kommer i butik i september. Massor av jobb blir det under de närmsta veckorna, men som vanligt får man full koll på trupperna och massor av intervjuer och analyser inför säsongen.

En av de stående punkterna är att tippa SHL.
Det brukar handla om att vara minst dålig. En sak jag redan nu vet är att 1-3 lag kommer vara helt åt helvete (Rent ut sagt) fel i det här tabelltipset.

För två säsonger sedan var det Brynäs, som jag hade väldigt, väldigt lågt. Den senaste säsongen, var det HV71, som värderades alldeles för långt ner.
Samtidigt finns det lag man värderar alldeles för högt, sett till vad det blir i själva verket.
Så, med det sagt, tar gärna kritik. Men jag orkar inte läsa ”Vilket skämt!”-kommentarer. Utan gör istället så, att ni får gärna mejla era tankar. Kul att läsa vad folk tror.

Så här kom jag i alla fall fram till.

1. Brynäs
Jag har väldigt bra känsla för Brynäs. Tycker inte att något lag i hela serien har bättre backbesättning. Och på anfallssidan, har Stefan Bengtzén, som jag för övrigt hävdar är en av de bästa sportcheferna i SHL, och som hyllas alldeles för lite, en intressant mix och fin kontinuitet. Hans träffsäkerhet är normalt sett riktigt bra.
Frågetecken? Ja, det skulle väl vara det faktum Thomas Berglund lämnat över till Roger Melin. Och att Oskar Lindblom inte finns kvar.

2. Frölunda
En välkänd maskin, som tar sina poäng. Det kryllar av klass i laget, och de tar sina 90-100 poäng. Det kan mycket väl bli serieseger också, men eftersom jag har så himla bra känsla för att Brynäs ska klippa seriesegern i år, så tror jag på en andraplacering för Frölunda, och ett väldigt starkt hot inför slutspelet, för alla lag.

3. Skellefteå
Hade laget inte åkt ut i kvartsfinalen mot Frölunda, så tror jag att man växt ytterligare, och blivit ett rejält hot mot övriga i slutspelet. Kanske hade man till och med vunnit SM-guld. Det har inte varit så stor omsättning av spelare och det bör vara positivt. Om nu inte Jimmie Ericsson, till slut, kommer till spel, så blir det intressant att följa ett Skellefteå AIK utan honom i laget, med allt han står för som spelare och människa. Givet topplag. Och jag tror man har toppchans i slutspelet.

4. HV71
Tvåa i serien senast, och vinnare av slutspelet. Ett hot nu? Ja, definitivt. Laget är riktigt starkt på pappret. Men man ska komma ihåg att det ändå är en ganska stor omsättning av spelare, och det måste klaffa. Att HV är ett lag för topp, råder det ingen tvivel om. Det man kan fundera på är om Linus Söderström klarar pressen han kommer att utsättas för sin andra säsong, som etablerad, och given etta. Tror han gör det.

5. Malmö
Väldigt svårbedömda. Femteplats, när det var bland de fyra bästa lagen i slutspelet? Jo, men detta är ändå ett litet steg upp, sett över seriespelet. Laget ser lite bättre ut och att gå från åtta till femma, i seriespelet är ändå ett steg. Det blir mycket upp till bevis, inte minst för Oscar Alsenfelt, efter sin makalösa säsong, sedan bör det nog klaffa för värvningar som Görtz, Zaar och Miele, för att det ska bli en rolig vinter. Om de inte faller väl ut, så tror jag det blir en rätt trist vinter i Malmö. Men tror att flera av nyförvärven faktiskt faller väl ut.

6. Linköping
Nu sägs det att man byggt lag, för att vara som bäst när det gäller. Påverkar det rentav att man ”offrar” seriespelet lite mer, på grund av det? Kanske. Tror man är på topp6, trots allt och går direkt till en kvartsfinal, för att vara riktigt redo för ett slutspel. Och om målvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson är så bra, som hela Linköping hoppas, och utlänningarna levererar som Little och Roe, ja, då kan det bli en lång vår i Linköping. En riktigt lång vår.

7. Växjö
Den här tar emot. Växjö som sjua?! Har jag slagit huvudet fullständigt? Ja, kanske har jag det. Kan konstatera att det blir tajt. Det blir ruggigt tajt kring det här strecket. Det kan handla om en tre-fyra-fem lag som ligger och dansar kring detta strecket i slutomgångarna. Jag tycker inte riktigt att man ersatt spelarna som lämnat, på det sättet, man vant sig vid när det gäller Växjö. Visst, Viktor Fasth kliver nog in och är SHL:s bästa målvakt, men framåt måste det hända lite saker också. Bör växa under resans gång, och med lite värvningar som faller väl ute, kan det lika gärna vara så att laget vinner serien.

8. Färjestad
Magnus Nygren lämnar, och en ”rookie” som tränare, även om han varit assisterande i SHL. Samtidigt så är Färjestad, Färjestad. Det finns ju ändå en ruggigt skön vinnarkultur i den föreningen. Det råder ingen tvivel om att man kommer kunna ha två riktigt, riktigt vassa kedjor, med sedan då? Och backsidan. Jesse Virtanen ska ersätta Nygren, och han är oprövad, Tollefsen går skadad och måste först och främst tillbaka till vardagen igen, Melart kommer sent, Dick Axelsson kan bli hela seriens största stjärna, men jag undrar vad de här få matcherna förra säsongen gjorde, och hur lång tid det kan ta att komma tillbaka. Jag sätter frågetecken, så får väl Karlstad visa att det ska bli ett utropstecken istället.

9. Djurgården
Backbesättningen är ett frågetecken. Ett stort frågetecken! Nu vet jag vad Stefan Nyman är kapabel till som backtränare, så därför dömer jag inte ut det totalt. Han har format många unga spelare genom åren, och får nu just unga backar att jobba med. Får ihop rätt vassa kedjor, men kommer bli extremt känsliga för skador på nyckelspelarna. Känslan är att det inte är många att luta sig emot när det blåser, vilket det kan göra. Har stor fördel i hemmamatcherna med sin kokande gryta på Hovet, men frågan är hur långt det räcker? Till en åttondel för det räcka i alla fall.

10. Rögle
Nog har väl den här klubben, som vi vant oss vid att se i bottenträsket varje gång det handlar om SHL-sammanhang, satt ihop någonting riktigt spännande nu va? Det blir många skridskoskickliga spelare i laget, och jag säger OM Juhamatti Aaltonen gör någonting mer för laget, med all sin kreativitet, så kan det här bli riktigt roligt. Ted Brithén är förmodligen ett rätt säkert kort, och många unga spelare står på gränsen till genombrott. Ta en kille som Edwin Hedberg. Just nu kanske han är en ganska anonym SHL-spelare, men det kan vara en sådan vi pratar rätt mycket om, kring jul.
Inga frågetecken? Jo, målvaktssidan. Den har inte blivit bättre av Dansk/Lindbäck ut, och Kruse/Kolppanen in. Det vågar jag väl slå fast.

11. Örebro
Budgettrupp, men går man igenom spelare för spelare är det inte så himla dåligt, som en del kanske vill få det till. Det kryllar av frågetecken i alla lagdelar, och jag tror man får sikta in sig någonstans kring där man låg föregående säsong. Det kommer ett antal intressanta nyförvärv, som Manninen och Sallinen, men att mycket andas budget, gör att jag inte riktigt kan tro på att det här ska lyfta. Det kan bli så att laget tvingas in i en bottenstrid, och då blir det inte alls roligt.
Behöver överleva den här säsongen, och göra en omstart. Men jag tror man undviker kval.

12. Luleå
Om jag tippar Växjö som sjua, så kanske jag slagit huvudet ännu mer när jag har Luleå på plats 12? Men lugn, och fin nu.
Nye tränaren, Thomas Berglund kommer bygga någonting bra i Luleå. Han kommer bygga någonting riktigt bra i Luleå.
Men ge det tid. Det kan behöva ta någon säsong, innan det blir riktig ordning och reda på det här. Massor av ärvda kontrakt, från ett lag som vek ner sig totalt förra säsongen. Jag tror inte ens på slutspel i år. Det blir en riktig mellansäsong. Men tror inte de två nedre lagen kommer att utgöra något direkt hot.

13. Karlskrona
Det är alldeles för mycket som ska klaffa i KHK för att man ska undvika kvalplatsen. De tappar alltså Johan Holmqvist, och har kvar Johannes Jönsson. Hur håller Jönsson över en hel SHL-serie? Sedan kommer det tyngsta tappet, Alexander Bergström. Han drev inte bara sig själv. Han drev och gjorde sina medspelare bättre också. Jag vill gärna se vad Joel Kellman, Filip Cruseman och de här spelarna, gör utan Bergström i laget. Tror både Konstantin Komarek och Carl Persson blir rätt lyckade, men nej, jag tror inte de rubbar två lag, och då blir det kvalspel.

14. Mora
Räkna med att Mora sprattlar i början. Räkna med att ”stora” lag åker på stryk i Smidjegrav. Men i det långa loppet blir det väldigt svårt att göra någonting bra av det här. Det är ett lag, med alldeles för många spelare som inte riktigt är på denna nivån, som kommer få speltid i SHL, de kanske aldrig hade fått någon annanstans. Tappet av tränare Colliton är blytungt! Han var, för mig, årets tränare i svensk hockey, när han gjorde det Moralaget till ett SHL-lag.
Kval blir det. Chanser att klara sig kvar? Jo, men de är nog goda trots allt. Men får de Leksand, så blir det omvänt, rent psykologimässigt.
Det är den enkla vägen att ha en nykomling sist, men så får det bli.

***

Hur det går i slutspelet? Det får bli en senare fråga.

Hösten 2015 var det inte många tränare som fick rätt i att Frölunda skulle bli mästare på våren 2016... Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån
Hösten 2015 var det inte många tränare som fick rätt i att Frölunda skulle bli mästare på våren 2016…Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån