Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

AHL-backen Ryan vill spela i Redhawks

Malmö Redhawks söker en backetta till nästa säsong.
Och svaret kan finnas i Kalifornien, USA. Svenskamerikanske backen Joakim Ryan, kan bli lösningen för Patrik Sylvegård, just nu poängstark back i San José Barracuda.
– Min agent sa till mig för ungefär en månad sedan att Malmö varit i kontakt med honom, säger Ryan.

Joakim Ryan har faktiskt spelat i Malmö Redhawks. Mellan 2003 och 2005 bodde han i Sverige. I Höllviken, när mamma Catarina Lindqvist var förbundskapten för det svenska tennislandslaget.
– Jag kommer ihåg det väldigt väl. Jag spelade för Redhawks när jag var mellan tio och tolv år. Jag spelade med Emil Sylvegård, säger Ryan.

Lockar det dig något att spela i SHL?
– Jag har alltid tänkt på att det är något jag vill göra. Men jag vet inte om det blir nu direkt. Har alltid tänkt tanken att jag vill spela för Redhawks. Jag kommer ihåg tiden på gamla Malmö Isstadion som en rolig tid, när vi var och kollade på A-lagets matcher i Elitserien. Det var häftigt, speciellt klacken, berättar Joakim Ryan.

Har du en relation med GM Patrik Sylvegård?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag har inte pratat med honom något nu och känner inte honom så bra. Jag har spelat med Emil och känner honom.

Trots att Joakim Ryan bara bott i Sverige i två år, så är svenskan imponerande bra. Han får dessutom tillfälle att öva i San José Barracuda. Han spelat i par med tidigare Redhawksbacken, Tim Heed. Och duon har sprutat in poäng från backplats i ett av AHL:s bästa lag.
– Vi har spelat tillsammans hela året. Vi pratar svenska med varandra utanför isen, men på isen är det engelska som gäller, säger Ryan, som trots endast två år i Sverige, har representerat det svenska juniorlandslaget.
– Jo, jag spelade där som 17, 18 och 20-åring. Jag var med i Lake Placid 2011, i det laget som senare vann JVM-guld, berättar Joakim Ryan.

Följer du SHL någonting idag?
– Nja, jag kan inte påstå det. Jag har koll på vilka som vinner och så, men mycket mer har det inte funnits tid till, men jag är nyfiken på att spela i ligan.

Men ett nytt NHL-kontrakt är prio?
– Ja, så är det. Men jag har sagt till min agent nu att jag vill fokusera på slutspelet. Vi har en riktigt bra chans att gå långt med San José, och resten får vi ta sedan, berättar 23-åringen, som faktiskt ska till Sverige i sommar.
– Jag har planerat en resa till Sverige i slutet av juni, under tio dagar. Då ska jag titta på den nya arenan i Malmö hade jag tänkt.

Är det Malmö du vill spela i, om du återvänder till SHL?
– Ja, ja! Det är det. Om jag ska spela i Sverige, så skulle det vara väldigt roligt att spela för Redhawks igen. Jag har roliga minnen från klubben som barn och jag vet om att de är intresserade, men jag vill spela så högt som möjligt.

Under säsongen har Joakim Ryan spelat 65 AHL-matcher för Barracuda, och Sharks har faktiskt kallat upp honom. Men det har inte blivit några NHL-matcher.
– Två gånger har jag varit uppkallad, men det har tyvärr inte blivit något spel. Nu går vi för att vinna hela Calder Cup, där vi möter San Diego, som är ett riktigt bra lag i slutspelet just nu, berättar Ryan.

När slutspelet är avgjort ska han ta ett beslut.
Antingen ett nytt avtal i NHL, beroende på vad han får, eller kan ett äventyr ”hemma” i Sverige med Malmö Redhawks locka.
– Vi får se, jag vet inte själv just nu. Men som jag sa, så vill jag spela för Redhawks igen i min karriär.

Joakim Ryan under en träningsmatch med San José Sharks i höstas. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
Joakim Ryan under en träningsmatch med San José Sharks i höstas.Foto: Marcio Jose Sanchez / AP