MrMadhawk.se

Mora, ni är bra på så många sätt

Mora IK slår ut Leksand.
I SHL-kvalet med 4-2 i matcher.
Jag trodde absolut inte ens Mora IK skulle vara i närheten av toppen i HockeyAllsvenskan ens. Räknade väl med att laget skulle vara någonstans i mitten av den allsvenska tabellen.
Men de har överraskat så många och gjort det så förbannat bra.

Först och främst så visar Mora i och med detta att det är möjligt. Det är ingen stängd liga upp. Man kan göra det om man har en bra tränare, och ett trupp som går ihop som ett lag.
Och det har Mora IK verkligen gjort.
Jeremy Colliton är en helt fantastisk tränare. Han ar i stort sett utklassat Perra Johnsson i det här kvalet. Han har fått en enhet som verkligen gått ihop.
Man står inte och faller med en spelare. Det visar inte minst det faktum att deras bästa spelare, Jacob Nilsson, varit avstängd i hela kvalet.

Jag bara lyfter på hatten.
Jag är så glad att det är möjligt. Att lagen från HockeyAllsvenskan har chansen att utmana miljonerna i SHL. Att det inte är pengarna som styr.

Lika glad som jag är för den sakens skull, lika ledsen är jag för de stackarna som håller på Leksands IF. Ni är fan inte värda att åka på den här skiten.
Ni är värda så mycket mer än att åka ur SHL till tonerna av ”Det är så skönt, att se Mora göra mål.”
Jag vet att ni kommer ha det mörkt i några veckor. Men ni kommer tillbaka. Det är NI som är Leksands IF, och det är NI som kommer lyfta det nya Leksand till SHL igen.
För uppenbarligen finns det möjligheter. Trots miljonerna som finns i SHL.

*

Det går bara att spekulera vad som händer med en kille som Mattias Ritola nu.
Alla kontrakt upphör i och med att man spelar allsvensk hockey nästa säsong. Han skrev på till 2021. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om han spelar vidare.
Han kan väl inte bryta ännu ett kontrakt?
Oscar Alsenfelts eventuella kontrakt med Leksand är i alla fall definitivt utraderat nu. Leksand ska nog ge fan i att skriva kontrakt med målvakter innan man vet sin status.
2015 hade man skrivit kontrakt med Kevin Lindskoug. Som bara var att lägga i brasan. Det får man göra med Alsenfelts kontrakt också. Om det ens funnits något.

*

Men nu lägger vi inget fokus på Leksand. Nu lägger vi fokuset på Mora. På Mora IK, som har visat att hårt jobb lönar sig. Jag är otroligt glad för en man som Peter Hermodsson ikväll. Han vet exakt vad hårt jobb innebär. Klubbdirektören har slitit dag och natt. I flera år.
När jag träffade honom på upptaktsträffen så frågade jag han vad han trodde om laget. Han sa trea. Jag skrattade lite för mig själv. Men det är han som får skratta sist. Och han är värd detta.
Precis som så många andra inom MIK.

Räkna med att det inte blir någon flytt för varken Mathias Bromé eller Jacob Nilsson nu. De har SHL-avtal signade och klara med klubben.
De har avtal med Mora för nästa säsong. Det innebär att de stannar. Vet att de har SHL-kontrakt klara.
Nilsson skulle till Karlskrona och Bromé skulle till Luleå.

Skillnaden är hos spelarna som har utgående avtal. Om de har signat SHL-kontrakt någon annanstans, så finns det inga utvägar, OM man inte själva skrivit in det. Vilket SHL-klubbarna har svårt att acceptera.

Mora får jubla mot Leksand igen. Och är tillbaka. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Mora får jubla mot Leksand igen. Och är tillbaka.Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN