Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyårstipset – så här slutar SHL-tabellen

2017 har gjort entré.
Gott nytt år på er alla!

Det innebär att vi kommit till andra halvan av 2016/2017-säsongen, och 9 mars skall SHL vara avgjort.
Jag tänkte försöka ge mig på ett tips nu när vi faktiskt fått facit, åtminstone 30 matcher in i serien av 52.

Så här ser det ut just nu:
1. Frölunda – 65 poäng
2. Brynäs – 56 poäng
3. Växjö – 56 poäng
4. HV71 – 50 poäng
5. Karlskrona – 50 poäng
6. Malmö – 48 poäng
7. Skellefteå – 48 poäng
8. Färjestad – 48 poäng
9. Linköping – 47 poäng
10. Luleå – 42 poäng
11. Djurgården – 34 poäng
12. Örebro – 33 poäng
13. Leksand – 29 poäng
14. Rögle – 27 poäng

Från mitt utgångstips, så är det några lag som är på helt fel placeringar i vanlig ordning. Så är det alltid.
Men det var då, och nu är nu.
Nu har jag i alla fall fått 60 % av serien och det borde innebära bättre förutsättningar för hur det hela slutar.

Så jag säger så här:

1. Frölunda
Laget håller och tar poäng i en rasande takt. Förlorar aldrig två matcher i rad och poängen trillar in på kontot. Plus att man faktiskt har en poängbuffert mot lagen bakom, som blir svår att tugga ikapp. Så Frölunda vinner serien. Ingen högoddsare.

2. Växjö
Nu har man fått en bra balans i laget och räknar med att många spelare dessutom växer. Är redan uppe och nosar i toppstriden. Kommer bli en kamp med andra lag, men jag räknar med att det kan dyka upp något nyförvärv också. Nick Bailen började dessutom leverera direkt. Min etta i utgångstipset, de blir tvåa.

3. Skellefteå
Känslan är att de verkligen inte fått ut sin fulla potential. Bud Holloway blir bättre för varje match, och skadade spelare hittar tillbaka mer och mer. Konkurrensen skärps. Seriesegrarna från de senaste åren blir trea.

4. Brynäs
Det här laget är bra! De blir riktigt obehagliga i ett slutspel tror jag. Och kan de smyga från en plats bland de fyra, så kan det till och med räcka hela vägen till SM-guld. Jag säger fyra i serien, sen kan det bli åka av.

5. Linköping
Otroligt hög högstanivå. Började serien ruskigt svagt och var långt efter. Har letat sig ikapp och jag tror att vi hittar Linköping rätt stabilt bland topp6 när den här serien summeras. Men jag är osäker på om detta laget är redo att gå långt i slutspelet.

6. HV71
Har en spets som lagen som får se sig slagna i topp6-racet förmodligen saknar. Skulle behöva leta sig ännu högre upp för att minimera risken att åka i kvarten igen. Tror dock inte man rår på topp4.

7. Färjestad
Egentligen är det här laget alldeles för ojämna för att ta sista platsen för att hamna på den övre halvan av de 14 lagen. Men jag tror ändå rutin fixar det. En sjundeplats lär man dock inte vara alltför nöjda med i Karlstad.

8. Malmö
Poängbufferten från början av serien har räddat ett fullständigt ras i december. Men storsegern innan nyår ger hopp inför fortsättningen. Och ett nödvändigt självförtroende. Men mycket kommer att hänga på Oscar Alsenfelt. Hans form behöver fortsätta. Malmö släpper lite mål!

9. Karlskrona
Otroligt imponerande så här långt. Och man kommer lösa sin målsättning att vara bland de tio. Jag håller det dessutom inte som omöjligt att man är före både Färjestad och Malmö. Topp6? Nej, det blir för svårt i längden.

10. Luleå
Räkna aldrig ut Luleå och precis som Karlskrona, så tror jag man kan börja störa lagen som jag tippar lite högre upp. Men högre än åttondelsplats blir det inte! Frågan är bara vilken, och vad händer om Luleå börjar känna flås från Djurgården i botten?

11. Djurgården
Jag tippade laget tolva, men började ångra det. Och det är starten som ställer till det för DIF. Hade man inte fått den dåliga starten, så hade man absolut varit i minst åttondelsfinal. Man hade antagligen slagits kring topp6. Alltså ingen anledning till att allt ska vara nattsvart inför framtiden, även om det ser tufft ut med slutspel. Men säg aldrig, aldrig.

12. Rögle
Jag tror faktiskt att RBK löser det. Man har haft en enorm otur med skador. Kanske värst i hela serien. Låt Wännström, Cehlin, Rensfeldt och gänget börja köra igång, så kommer det trilla in mer poäng. Plus att Anders Lindbäck kapacitetsmässigt är SHL:s bästa målvakt. Det är inte SÅ långt upp.

13. Örebro
Som läget är nu så är det nattsvart. Det är kolsvart. Lagets backar har jag kräkt ur mig både det ena och det andra om redan, så det behöver jag inte inte utsätta er för igen. Men det håller inte! Och flera av storstjärnorna som skulle leverera, gör det inte. Bara en kedja, och det räcker absolut inte. Storstädning när man överlevt våren, är att vänta.
Laget kan faktiskt till och med bli sist.

14. Leksand
Vilken uppryckning. Enormt imponerande att se Perras gubbar göra det som man gör, med den truppen! Men ska man verkligen lösa det här i slutändan, utan kval? Nej, jag tror ändå inte det. Men jag har gärna fel. Jag gillar hur Leksand växt under säsongen, och man skulle förtjäna att undvika kval i så fall.

Frölunda kommer få jubla högst när den här serien spelats färdigt. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Frölunda kommer få jubla högst när den här serien spelats färdigt.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN