Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Bibic straffas hårdare för sin spelstil – inte sitt ursprung

När jag läste Almen Bibics känslor efter att han blivit straffad blev jag uppriktigt förvånad.
– Om jag haft ett svenskt efternamn så hade det här nog inte varit något, det är väl för att vi är två juggar som börjar ta lite plats här i svensk hockey, säger han i Kvällspostens intervju.

Är det verkligen så illa?
Tillåt mig tvivla.
Jag kan inte ens fundera kring att det skulle ha med ursprung att göra.
Men vad vet jag? Jag heter Svensson i efternamn och slipper uppleva den typen av känslor. Visserligen har jag en utländsk förälder, men jag döljer det väl med ett av de mest vanliga svenska efternamnen och slipper, i stort sett, ta emot skit av den anledningen.

Jag tror förvisso att Almen Bibic synas lite extra av domare, disciplinnämnd och annat.
Men jag kan verkligen inte köpa eller tro att det skulle handla om ursprung.
Kalla mig naiv om ni vill det. Men jag har en annan teori.
Almen Bibic går i samma fack som ett par andra spelare. Som synas lite extra. Han går i samma fack som Oscar Engsund, som Anton Hedman, som Ole-Kristian Tollefsen eller som Noah Welch. Spelare som spelar tufft. Som spelar på gränsen.
De spelarna synas lite extra och de har nog lättare för att få bestraffning.
Jag har själv pratat med Almen idag. Han jagar pucken och åker i samma riktning hela tiden.
Fine, det är hans version av det hela och han är den som vet bäst om det handlar om en ful smäll inte inte. Men jag tror, återigen, att från disciplinnämnd och domare, som dömer på den här nivån, så  handlar det mer om att tuffa spelare lever lite farligare än andra.
Spelare som sällan blir utvisade kommer nog undan på ett helt annat sätt. Spelare med Almens spelstil lever under ständig lupp.
Det är därför Bibic kan uppleva att han straffas hårdare än andra. Det är min teori.

Sedan råder det absolut rasism.
Det är bara att titta på distriktsdomaren (Och Leksandssupportern) från Dalarna som vräkte ur sig ett riktigt korkat meddelade till Almen Bibic igår, efter just de här händelserna.
Almen Bibics svar var förbannat bra. Han bemötte hat med kärlek och var iskall i sitt svar.
Men någonstans så sätter kanske också den här typen av meddelanden ett avtryck hos Almens känslor. Om en distriktsdomare tycker han är en ”Djälva pizzabagare”, så borde det innebära att fler har den typen av känsloyttringar.
Så att Almen Bibic får känslan av att det handlar om ursprung får man någonstans ha respekt för. Jag tror dock inte alls att det beror på det från SHL:s domare eller disciplinnämnd. Utan snarare att han är en spelare, med en spelstil, som går under luppen hos domare och förbund. Och det är ju sorgligt på sitt sätt, det också.

Almen Bibic - straffas hårdare för sin spelstil. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
Almen Bibic – straffas hårdare för sin spelstil.Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN