Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Ibland kan det vara bra att komma hemifrån

Lite reflektioner på det faktum att Fredrik Händemark kom med i landslagstruppen.
Hade någon sagt det till mig för, ja, det räcker nog en månad tillbaka i tiden så hade jag skrattat. Antagligen hade ”Frippe” själv också gjort det.

Men det här visar vad lite förtroende kan göra. Peter Andersson har verkligen trott på Händemark från dag 1. Han har kallat honom för en härförare som är bättre än vad många tror och han har spel i sig.

Det som omgående slår mig.
Hade detta hänt om Händemark varit kvar i Leksand?
Svar nej!
Jag tror verkligen inte att det hade hänt. Han hade hamnat i någon form av fack som en fjärdecenter och blivit kvar där. Det är min känsla.

Lite samma känsla som en Malmökille i Leksand. Ni vet han den där Patrik Hersley, som bombade in 24 mål i SHL för klubben. Han hamnade också i ett fack i Malmö där man inte trodde på honom fullt ut. Och mådde oerhört bra av att komma hemifrån. Samma sak gäller även Oscar Alsenfelt. Att komma till en annan miljö.

Med det sagt, varken Leksand eller Malmö har gjort några direkta fel, när man inte trodde på de här spelarna fullt ut. Ibland kan ett miljöombyte vara nödvändigt och då är det helt enkelt inte så mycket att göra.
Vi kan bara titta på en sådan som Patrick Cehlin i Rögle. Den utvecklingen hade han förmodligen inte fått hemma i Djurgården, om de valt att tro på honom.

Så att komma från hemmamiljön behöver inte vara någon nackdel. Det finns det fler klara exempel på. Och Fredrik Händemark är det senaste exemplet.

Händemarks resa är för övrigt fascinerande häftig.
Våren 2015 dög han inte i Leksand när man åkte ur. Han fick erbjudande om att stanna, men det var långt ner i näringskedjan och det är ungefär samma sak som att säga tack och hej, vi tror inte på dig. Det blev spel i Pantern, en kvartersklubb i Malmö, som fick honom tack vare Oscar Alsenfelts rekommendationer till pappa Joakim Tillgren som är sportchef i klubben. Och Jocke, som bevakat Leksand, hade givetvis stenkoll, då sonen spelade där.
Sedan satte säsongen igång med IKP i HockeyAllsvenskan. Det var ingen wow-känsla alls. Men Händemark, Erik Nyström och Pontus Netterberg bildade en poängkedja för Pantern, som ledde laget.
Vid jul fick Malmö skadekris. Tio spelare var borta till bortamatchen mot Frölunda den 30 december. Händemark kallades upp hastigt, likt Lars Bryggman denna säsongen.
Han gjorde avtryck direkt. Han fick stanna. Sedan var det mer eller mindre match för match som gällde.
Men långt ifrån säkert att Pantern skulle släppa honom resten av säsongen.
Det kom till 15 februari, sista dagen på transferfönstret, allting ställdes på sin spets. Pantern var i stort sett klara för fortsatt allsvenskt spel. Sportchef Tillgren sa ”Slår vi Almtuna, så släpper vi Händemark till Malmö”.
Det gjorde Pantern. Händemark fick spela av säsongen i Malmö och laget räddade sig undan kval med rätt stort marginal.
Tidigt i mars, före alla nyförvärv släpptes ut, så var Händemark den absolut första man signade upp. Mest för att det var en pålitlig, rejäl, fjärdecenter, förhållandevis billig. Bingo för både Malmö och Händemark att de hittade varandra.
Tvåårskontrakt blev det.

En sommarträning där fokus legat på att få upp snabbheten har givit resultat. Redan i premiären mot Frölunda stack Händemark ut. Sedan åkte han på en knäskada i slutet på oktober. Då var Malmö också i en formsvacka, sedan har november varit riktigt bra för Händemark då han producerat ordentligt också.
Och nu står vi här, elva månader från det att Malmö hastigt kallade upp Händemark från Pantern till den där bortamatchen i Göteborg, och runt jul så representerar han detta året Tre Kronor.
En otroligt häftig resa, för en jäkligt bra pojk. Helt enkelt välförtjänt.

Fredrik Händemark och Patrik Hersley. Två exempel på spelare som mått bra av att komma från hemmamiljön. Foto: Bildbyrån.
Fredrik Händemark och Patrik Hersley. Två exempel på spelare som mått bra av att komma från hemmamiljön.Foto: Bildbyrån.