Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Andersson – Vi behöver vända mentaliteten i laget

Peter Andersson har varit tränare i Malmö Redhawks i fyra månader och har så här långt lotsat laget till en plats bland de sex främsta i serien. Ändå är det en tränare som upplever att laget svajar för mycket.
– Om man ska dra det riktigt hårt måste vi vända losermentalitet till en vinnarmentalitet, säger Andersson.

Trots att laget gjort det bättre än vad många kanske förväntat sig så är Peter Andersson inne på att man måste alltid kunna dra det ett steg till.
– Vi förlorar mot Frölunda och tycker vi gör en jättematch. Men vi hade kanske kunnat göra det ännu lite bättre, säger Redhawkstränaren och lyfter fram en spelare som är duktig på att ställa krav inom laget.
– Noah Welch har steppat upp mycket som ledare. Och han har fritt fram att göra det från oss också. Han är en klok ledare, som inte gapar, utan han säger bra saker. Han är viktig i budskapet att ställa krav på varandra. Det kan inte bara komma från oss, utan det måste komma från alla i gruppen.

Har ni högt till tak där inne?
– Verkligen. Vi har mycket diskussioner och vi pratar öppet om mycket saker. Många spelare är bra på det och Noah är en sådan som är extremt bra på det. Kravbilden på varandra, och våra chanser ökar om vi gör det här.

Peter Andersson upplever ett lag som tar steg, men det är ändå alldeles för svajigt. Och lägstanivån är fortfarande alldeles för låg.
– Det handlar om proffesionalism. Det handlar om detaljer. Noggrannheten behöver vi förbättra och det är fortfarande för svajigt. Och nu har vi hållt på augusti, september, oktober och november. Nu måste det börja sitta bättre, det vi gör!
– Det är det här dagliga. Nu är den här, det många kallar för serielunk. Vi väljer att kalla det den viktigaste delen under serien. Det är nu. Och då måste man ha den nivån att man orkar göra det. Det är den här delen av serien som skiljer laget åt i slutändan. Att orka vara där. Att göra det varje dag, säger Andersson.
– Och jag vet. Det är så jävla tråkigt att höra det! Men så är det, så är verkligheten. Och det finns ingen annan värld, för så gör de måste lagen och de bästa spelarna. Vi måste välja väg om vi vill vara där vi vill vara.

Är det så Skellefteå, Frölunda och Linköping agerar, menar du?
– Definitivt. Ska jag dra det riktigt långt så måste vi vända losermentalitet till en vinnarmentalitet. För det är precis det som detta handlar om. För en vinnare ser möjligheter, tränar på saker och gör saker. En loser, han fuskar en liten del här och där, och det blir man bestraffad för över tid. Det vi måste jobba, och förändra, och lära oss, om vi vill vinna mer hockeymatcher. Och nu har vi hållt på i fyra månader. Nu måste vi lära oss att ta tag i det.

Är lägstanivån för dålig?
– När vi är bra, då är vi bra. När vi är dåliga, då är vi fortfarande för dåliga. Lägstanivån har också med det här att göra. Och det är mycket upp till oss själva. Vi behöver inte vara etta, tvåa eller var man nu hamnar i serien. Men vi måste vi in det i väggarna för att på sikt bli ett lag som levererar på den nivån vi vill vara hela tiden, och det finns vissa lag som är bättre än oss på det. Malmö är fortfarande för mycket nykomling i SHL, när man varit borta i åtta år, och det här behöver vi lära oss.

Men det tar inte längre tid än fyra månader?
– Jo. Men vi har ett lite mer erfaret lag. Vi har spelare som varit med och vunnit. Nu måste vi hjälpas åt att driva det och få in det. Man måste vara hårdare med varandra. Det är jättefina pojkar det här, men ibland måste man kunna säga att du måste jobba hårdare. Vi kan äta lunch med varandra ändå. Men kravbilden måste finns där.

Och ni har den mentala hårdheten?
– Jag hoppas det. Annars får vi lära oss det. Och några lär sig mer och mer. Då blir det ändå bättre än det varit innan, vi kanske inte kan lära oss allt nu, men vi kommer bli bättre på det och försöker lära oss hela tiden.

Peter Andersson tycker laget är för svajigt. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Peter Andersson tycker laget är för svajigt och vill att kravbilden internt ska öka.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN