MrMadhawk.se

Så är SHLs olika pressläktare

Skulle tro att vi inte är många som besökte samtliga arenor i SHL under säsongen.
Det är väl jag, eventuellt någon reporter på Aftonbladet, Cmore-reportrar och givetvis någon av Norran-arbetarna Adam Savonen och Arvid Marklund, som såg minst en SHL-match på varje arena. Med reservation för att jag kan ha tappat bort någon nu.

Men eftersom jag såg matcher i arenorna vid minst två tillfällen, så anser jag mig också kunna göra en god bedömning i hur pressläktarna ute på SHL-arenorna är.
Och jag slänger med både Leksand och Modo, då ett lag ska spela i SHL och ett lag har spelat i SHL.

Jag har fem kategorier. Hur man sitter, logistik, personalen, tillgång till omklädningsrum och tillgång till mat och dryck då man i har arenan som sin arbetsplats i runt sex timmar.

Utsikt pressläktare i Gävle. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Gävle.Foto: Johan Svensson.

BRYNÄS (Gavlerinken Arena)

Antal besök 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Absolut längst upp utkanten av långsidan och en helt egen yta. Man ser isen bra och det som möjligen finns att klaga på är att stolarna är för låga, så man behöver stå upp för att se hela planen.

Logistik: Usel. För att ta sig till omklädningsrum behöver man gå ner för en trappa i ena änden, sedan via ståplats, och in i spelargången, som är trång och lever kvar sedan gamla Gavlerinken. Sedan måste man ta sig till ett annat hörn av arenan, för att ta en hiss upp, och sedan traska runt ett halv varv, för att återgå till sin plats.

Pressvärd / personal: Det finns personal på plats, men ett relativt anonymt intryck. Får det man behöver.

Tillgång till omklädningsrum: Brynäs omklädningsrum är stängt. Intervjuer sker genom att personal kallar ut spelarna. Och det blir därmed ett lotteri. Spelarna har lättare att neka.

Mat / Dryck: Bra. Tillgång till korv, chokladbollar, vatten, läsk och kaffe. Givetvis Gevalia.

Utsikt pressläktare i Stockholm. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Stockholm.Foto: Johan Svensson.

DJURGÅRDEN (Hovet)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Mitt på långsidan. Kanonplatser, cirka 20 rader upp och en grym utsikt över hela isen.

Logistik: Den är väl ganska okej ändå. När matchen är slut är det bara att packa ihop direkt, flytta ner dator, kameror och annat och ta sig ner till pressrummet på kortsidan som ligger i direkt anslutning till omklädningsrummen. Liten nackdel är att det är svårt att hitta el-uttag i detta rummet.

Pressvärd / personal: Finnes tillgängligt. Jimmy Petersson är pressansvarig, men han har även medhjälpare som bistår med det som önskas.

Tillgång till omklädningsrum: Stängt till Djurgården. De kallas ut efter önskemål. Brukar inte vara några problem. Bortalaget får man också kalla ut.

Mat / Dryck: Brukar vara någon inplastad macka, kaffe och vatten. Om där inte är någon vänlig skäl som jobbar runt Djurgården som har ställt sig och fixat hembakat och detta är inte ovanligt i Djurgården. Plus för den vänligheten, samvetet säger annat när dubbelhakan och magen byggs på.

Utsikt pressläktare i Göteborg. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Göteborg.Foto: Johan Svensson.

FRÖLUNDA (Scandinavium)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Väldigt väldigt högt upp. Tyvärr lite för högt upp. Minus för att alla på raden måste resa sig om någon ska förbi och minus för att borden lutar vilket gör att denna datorn som denna text just nu författas på har gått i backen. Men mitt på långsidan och man ser vad som händer. Inte dåligt.

Logistik: Beredda på ett träningspass? Då är detta rätt arbetsplats. På rad 31 är pressläktaren och vid ett besök var jag nog uppe och nere sju gånger på grund av alla skador Malmö drog på sig. Bra för konditionen. Scandinavium släpper media väldigt väldigt fritt och man kan husera på ett bra sätt. Omklädningsrum är på samma sida och man får tillgång till ett stort pressrum i närheten av omklädningsrummen, där även presskonferensen hålls. Summering: Väldigt bra logistik.

Pressvärd / personal: Här är det väldigt väldigt anonymt. Mycket ”klara dig själv” får jag känslan av. Och visst, det kan man väl göra. Jag har inga problem med det. Har ju fungerat hittils.

Tillgång till omklädningsrum: Har aldrig haft anledning att traska in i Frölundas omklädningsrum vid mina besök där, men har fått uppfattningen av kollegor att det är fritt fram.

Mat / Dryck: Inga krusiduller. Inplastad baguette, kaffe, mineralvatten och fri tillgång till några varianter från Göteborgs-kex. Och passar inte det så kan man bidra till ökad fetma genom ett besök på McDonalds eller Subway ute i foajén.

Utsikt pressläktare i Karlstad. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Karlstad.Foto: Johan Svensson.

FÄRJESTAD (Löfbergs Arena)

Antal besök: 2015/2016: 2 stycken.

Här sitter man: I taket! Uppe på en ramp som går ovanför övre etaget, en bit in, så planen är i princip rakt ner. Väldigt långt ifrån spelet. Men man har en helt egen yta och gott om plats.

Logistik: Inte helt genial. En ingång på ena sidan upp till pressläktaren och sedan ska man ta sig ner till omklädningsrummen en annan väg. Sedan är det lite som Hovet. Man har ett arbetsrum med en väldig närhet till omklädningsrummen och i det ljusa fina rummet hålls även presskonferensen.

Pressvärd / personal: Stefan Eriksson är ansvarig, men jobbar med annat än att vara på pressläktaren under matchen. Värd finns dock. Inget att klaga på.

Tillgång till omklädningsrum: Topp! Färjestad släpper verkligen till. Inga som helst konstigheter. Media har sina ytor och spelarna finns tillgängliga i det stora omklädningsrummet.

Mat / Dryck: Topp! Chokladbollar, godis, nötter, korv, läsk, vatten, kaffe. Jag förutsätter att friskvårdsbidraget är högt både på Värmlands Folkblad och NWT. Det kan behövas om man inte ska rulla fram efter 26 hemmamatcher, plus slutspel.

Utsikt pressläktare i Jönköping.  Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Jönköping.Foto: Johan Svensson.

HV71 (Kinnarps Arena)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Sämst i SHL. I ena hörnet och ett nät i vägen. En hyfsad översikt, men det är verkligen inte bra. Ett minus till är att man måste resa sig om någon annan ska ta sig förbi.

Logistik: Nja. Inte helt genomtänkt här heller, tyvärr. Omklädningsrummen ligger en bit ifrån varandra, och sedan får man sätta sig i pressrummet och skriva, en bit därifrån.

Pressvärd / personal: Kanon! Frida i pressrummet är tillgänglig för allt man önskar sig och HV71 har en otroligt proffsig organisation med folket som jobbar där.

Tillgång till omklädningsrum: I uppehållsrummet får media fri tillgång. Men spelarna ska ändå kallas dit. Så det är som att vänta, fast lite mer invändigt.

Mat / Dryck: Korv, Chokladbollar, kaffe, läsk. Man står sig utan problem. I slutspelet lastade HV71 till och med en kebab(!) i pressrummet.

Utsikt pressläktare i Karlskrona. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Karlskrona.Foto: Johan Svensson.

KARLSKRONA (ABB Arena)

Antal besök: 2015/2016: 6 stycken.

Här sitter man: Mitt på långsidan, med perfekt blick över isen. Några av SHL:s främsta platser. Lite lite lite minus för att man kan hamna en bit ut och det då blir stolpe i vägen. Och att pressläktaren är för liten.

Logistik: Inte bra. Pressläktaren på ena sidan. Omklädningsrum på andra sidan, och sedan måste man ta sig tillbaka och skriva på andra sidan igen. Blir något bättre när omklädningsrummen flyttar till kortsidan.

Pressvärd / personal: Bäst i SHL. Här snackar vi service och väldigt måna om att media ska ha det bra. Det är Niclas Sjösvärd som håller i trådarna på ett exemplariskt sätt med sina medarbetare. Ingenting lämnas åt slumpen.

Tillgång till omklädningsrum: Pressvärdarna har kallat ut spelarna alla gånger jag varit där. Har fungerat, men det är inte helt öppet.

Mat / Dryck: Nästan så jag längtar tillbaka till den allsvenska tiden, då det var mer kärlek och hemgjorda mackor med sill och ägg. Nu är det korv varje match. Och visst slinker det väl ner någon, men det blir rätt enformigt. Kaffe och saft finns också tillgängligt. Jag saknar vatten.

Utsikt pressläktare i Leksand. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Leksand.Foto: Johan Svensson.

LEKSAND (Tegera Arena)

Antal besök: 2015/2016: 2 stycken.

Här sitter man: I stort sett mitt på långsidan, men ändå en lite bit ut. Ungefär i höjd med ena zonen, den där bortalaget anfaller två gånger. Platser i två våningar med stora och rejäla bord och gott om plats. Ingenting att klaga på.

Logistik: Nja, sådär. Jag gillar inte det. Omklädningsrummen är lite halvstökiga att nå och det tar tid med allting. Det tar tid allting. Nu kan det förvisso bero på att samtliga mina senaste besök i Leksand har varit i samband med direktkval till SHL både 2015 och 2016.

Pressvärd / personal: Bra. Det man möjligen kan sakna är någon som samordnar allting nere vid omklädningsrummen.

Tillgång till omklädningsrum: Nej, det är inte tillgängligt för media. I direktkvalet satte de ett band en bra bit från omklädningsrummet, så det i princip blev som en mixad zon.

Mat / Dryck: Korv och chokladbollar. Även dammsugare finns tillgängligt. Och så givetvis kaffe och mineralvatten. Lite grand av standard och det står man sig på.

Utsikt pressläktare i Linköping. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Linköping.Foto: Johan Svensson.

LINKÖPING (Saab Arena)

Antal besök: 2015/2016: 2 stycken.

Här sitter man: Ungefär som i Gävle. Längst upp på långsidan, i höjd med ena zonen. Ganska smala bord, men man får en fin överblick över allting. Sitter på ”barstolar” typ.

Logistik: Dålig. Ingen har tänkt när man byggde den här arenan. Dels måste spelarna passera genom foajén och man måste spärra av och dels så måste man gå ner på andra långsidan, för att ta sig ner. Presskonferensen håller man genom att spärra av delar av foajén. Inte speciellt hög klass.

Pressvärd / personal: Biffen och Gustaf har stenkoll och kanon att ha att göra med. De har ordning på grejerna!

Tillgång till omklädningsrum: I Linköpings omklädningsrum är det fullständigt fritt fram i hockeydelen av omklädningsrummet. Inga problem.

Mat / Dryck: Korv,, småkakor, kaffe och vatten. Och så är LHC unika med att servera popcorn, vilket jag inte alls förstår. Generöst absolut, men nej tack till att knappa på datorn med flottiga fingrar.

Utsikt pressläktare i Luleå. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Luleå.Foto: Johan Svensson.

LULEÅ (Coop Arena)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Längst upp på ena långsidan, på platser som i stort sett är arenans bäst. Eftersom arenan inte har två etage, så blir det perfekt sikt. Bord och stolar i ”vanlig” höjd.

Logistik: Bra! Nästan bland de bästa i SHL. Pressrum där presskonferens hålls, precis bakom pressläktaren och hiss rakt ner till omklädningsrummen. Väldigt välplanerat.

Pressvärd / personal: Jättebra. Flera pressvärdar som ser till att allt fungerar, och bossen Robban Hedlund har ordning och reda på grejerna.

Tillgång till omklädningsrum: Har aldrig behövt dra ut någon Luleåspelare, men kollegor har tillgång till en liten del av omklädningsrummet. Det brukar fungera bra.

Mat / Dryck: Kaffe, mackor och vatten. Och i nästa paus dukar man fram någon form av vetekrans. Är man där kring jul bjuds det även på pepparkakor. Absolut bra.

Utsikt pressläktare i Malmö. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Malmö.Foto: Johan Svensson.

MALMÖ (Malmö Arena)

Antal besök: 2015/2016: 26 stycken.

Här sitter man: I ena hörnan, i en loge. Väldigt eget, men sikten är absolut i botten av SHL. Man ser ok, men inte mer.

Logistik: Den är bra. Matchen ses i logen, efter matchen hiss rakt ner i greenroom där man både skriver och presskonferensen hålls. Därefter är omklädningsrummen bara ett par meter bort. Välplanerat.

Pressvärd / personal: Man får det man behöver i form av papper och service. Eftersom det är min hemmaarena, så behöver jag sällan hjälp av personal. Men Christian Winnberg har koll på grejerna och behöver man nå sportchef eller skadade spelare är det inga som helst problem.

Tillgång till omklädningsrum: Nej, av någon underlig anledning stängde Malmö igen hockeydelen av omklädningsrummet förra säsongen. Innan har det varit fritt fram där. Spelarna man vill prata med, de kallas ut.

Mat / Dryck: Sämst i SHL. Lite mackor, kaffe och vatten. Behöver visserligen inte mycket mer, men det är i botten av SHL. Ibland vankas det korv.

Utsikt pressläktare i Örnsköldsvik. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Örnsköldsvik.Foto: Johan Svensson.

MODO (Fjällräven Center)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Ovanför det övre etaget, en bit ut på långsidan. Men man ser väldigt bra och sitter bra.

Logistik: Nja. Inte jättebra. Omklädningsrummet är exakt på andra sidan och det är krångligt att ta sig dit. Men det är bra att ett pressrum finns, där man kan skriva efteråt, så man behöver inte ta sig upp på våning 4 igen.

Pressvärd / personal: Tjejerna uppe på presshyllan har bra koll och presschef Frank Eriksson är ett proffs, som är mån om att saker ska vara bra. Ett stort minus för vakter som bevakar, och inte släpper till när man har presskort, och istället nyttjar fysiskt våld. Men det är en annan historia.

Tillgång till omklädningsrum: Modo släpper in media, ibland. Men av förklarliga skäl var det givetvis inte direkt vidöppet efter match 7 i serien mot Leksand.

Mat / Dryck: Korv, kaffe och läsk/vatten. Lite besvikelse att man inte serverar någon Trocadero, med tanke på att vi befinner oss i Foppaland.

Utsikt pressläktare i Ängelholm. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Ängelholm.Foto: Johan Svensson.

RÖGLE (Lindab Arena)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: Perfekt på långsidan, tio rader upp, med en alldeles strålande sikt. Enda minuset är att det är trångt som tusan, framförallt när det är derby. Sikten blev lite sämre när isen sänktes.

Logistik: Nja, förutom att det är ganska krångligt att ta sig ner till omklädningsrummen och allt ligger på andra kortsidan jämfört med pressläktaren så är det bra att man numera får skriva i den änden av arenan.

Pressvärd / personal: Servicen är helt okej. Det kommer alltid någon från Lasse Mauritzsons team och frågar vem man vill prata med och damerna ute i gången kan komma och erbjuda kaffe och frukt långt efter slutsignal när man jobbar.

Tillgång till omklädningsrum: Nej, de spelarna som man vill tala med, de kallas ut.

Mat / Dryck: Korv, kaffe, vatten och frukt. Ett av få ställen som erbjuder frukt som ett nyttigare alternativ.

Utsikt pressläktare i Skellefteå. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Skellefteå.Foto: Johan Svensson.

SKELLEFTEÅ (Skellefteå Kraft Arena)

Antal besök: 2015/2016: 4 stycken.

Här sitter man: Perfekt plats, mitt på långsidan. Suveränt!

Logistik: Dålig får man säga. Lång väg att vandra till omklädningsrummet och visst, genväg går att ta om man klättrar lite och går via läktaren. Sedan måste man tillbaka och skriva uppe på läktaren.

Pressvärd / personal: Inte världens mest framstående personal, men Anna Hägglund håller ordning på det man behöver. Inga problem.

Tillgång till omklädningsrum: Skellefteå har ett vidöppet omklädningsrum (hockeydelen). Spelar ingen roll om det blivit torsk i SM-final.

Mat / Dryck: I serien är det mackor och kakor. Har man otur så vankas det brownies som inte går att säga nej till, och samvetet får sig en törn. Serverar läsk och serverar kaffe. I slutspelet serveras även korv, och då kan man få både grovt och ljust bröd.

Utsikt pressläktare i Växjö. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Växjö.Foto: Johan Svensson.

VÄXJÖ (Vida Arena)

Antal besök: 2015/2016: 3 stycken.

Här sitter man: På långsidan, men ganska nära hörnan, med den högljudda hemmaklacken till vänster. Man ser bra men stolarna är inte dimensionerade för borden, så det är inte helt bekvämt.

Logistik: Trots att det är på andra sidan man ska, så fungerar det rätt bra, med en hiss och sedan fri väg bort. Enda problemet är om man går för tidigt, för då blir det trängsel i trapphuset med diverse VIP-gäster. Skrivarbetet utförs på pressläktaren, så man måste vandra tillbaka.

Pressvärd / personal: Super! Adam Söderberg håller riktigt bra i ställningarna och hans medhjälpare håller också högsta klass. Det är i klass med Karlskronas utmärkta personal.

Tillgång till omklädningsrum: Nej, stängt. De spelarna man vill prata med, jagas dock upp utan problem. Om det inte är slutspel och det är big no no på vissa.

Mat / Dryck: I grundserien lite korv, kaffe, vatten och någon kaka. I slutspelet bunkrar man på ordentligt och det vankas till och med kladdkaka med grädde. Och det fanns även ytterligare kakor och godis.

Utsikt pressläktare i Örebro. Foto: Johan Svensson.
Utsikt pressläktare i Örebro.Foto: Johan Svensson.

ÖREBRO (Behrn Arena)

Antal besök: 2015/2016: 2 stycken.

Här sitter man: Med väääldigt fin sikt mot isen. Precis ovanför spelarbåsen. Det enda som går att klaga på är att det är väldigt trångt när någon bakom ska förbi.

Logistik: Bra. Allting sker på samma sida. Man skriver i pressrummet som även presskonferensen hålls i.

Pressvärd / personal: Jättetrevlig personal som sköter servicen alldeles utmärkt som aldrig tvekar en sekund att tjata lite hockey och annat smått och gott. Alltid god stämning i Örebros pressrum tack vare värdarnas goda humör.

Tillgång till omklädningsrum: Nej, de som man vill prata med, de kallas ut.

Mat / Dryck: Kaffe, läsk, vatten, nötter. I pausen får man en egen salladsbox, antingen med pasta eller med kyckling eller liknande. Mycket generöst. Inte helt ovanligt att det serveras någon form av bakverk i detta rum heller.

*

Någon form av summering på detta? Vilken arena är egentligen bäst att jobba i?
Vetetusan om jag inte säger Örebro. Alltid bra stämning, grym utsikt över isen, förbaskat trevlig personal, allting flyter i regel på. Eftersom jag i regel inte har speciellt stort behov av att springa inne i omklädningsrummet, så lägger jag inte speciellt stor vikt vid att det är så pass få klubbar som tillåter det.
Vi har väldigt fin tillgång till de aktiva inom SHL och HockeyAllsvenkan, och det känns dumt att gnälla på det.