Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

Rögle gjorde allt – men Växjös position avgjorde

Dennis Everberg har gjort sitt val. Det blir spel i Växjö för honom efter att han bestämt sig för att flytta hem från USA.
Han som lyfte sin karriär i Rögle, och efter en magisk vår i HockeyAllsvenskan, gick rakt in i NHL, trots att han aldrig presterat som toppspelare i SHL.
Det här är en övergång som skapar känslor.

Två sidor av det här myntet finns. Eller egentligen flera stycken.
Dels är det givetvis en enorm markering från Växjö Lakers sida att det är där som Dennis Everberg vill lyfta igen, för att på nytt ta chansen borta i NHL.
Dels så är det ett gigantiskt bakslag för Rögle och Anders ”Masken” Carlsson, som gjort precis allt som står i deras makt för att få hem sin spelare.
För detta är en RBK-fostrad spelare. Det är Rögle BK som format Dennis Everberg.

Klubben har gjort allt.
* Man erbjöd honom ett monsterkontrakt. Ett gigantiskt ekonomiskt bud som var över de andra inblandade klubbarna.
Jag tror Dennis Everberg faktiskt var lite chockad när han insåg att det faktiskt var Rögle som erbjöd bäst pengar.
Rögle är inte en klubb som gjort sig känd för att driva upp löner, men här handlade det om att göra en markering. När en spelare från Rögles led kommer hem, då ska han välja Rögle. Det ska inte vara något snack.
När det handlar om att visa tro på en spelare, så måste man oftast göra det med ekonomi. Det är det tydligaste sättet att markera att vi vill verkligen ha hit dig.
* Rögle hade givit Dennis Everberg en roll som ”The man” i Ängelholm. Som spelaren det kretsade kring. Som den stora stjärnan. Spelaren som säljer souvenirer. Spelaren som hade fått högst applåder vid ispremiären i sommar.
* Anders Carlsson har dessutom engagerat sig för Dennis skull och var säkert en starkt bidragande orsak till att han hamnade i Colorado för två år sedan. ”Masken” hade mångårig erfarenhet i Avalanche som scout, och hade säkerligen ett finger med i spelet.

Anders Carlsson har gjort allt han bara kan göra och ändå väljer alltså Everberg Växjö.
Det måste finnas orsaker till detta.

För Växjö Lakers del är det bara att slå sig i bröstet. Henrik Evertsson håller på att bli en av Sveriges mäktigaste sportchefer. Det här handlar inte bara om att värva en duktig hockeyspelare. Det här handlar om att markera sin plats i näringskedjan bland svenska hockeyklubbar.
Klubben behöver inte längre lasta upp de fetaste kontrakten för att få spelarna, som man var tvungna att göra som nykomlingar när det gällde buden till Jonas Holös och Brad Moran.
Det kan man tacka duktiga ledare för och här spelar Sam Hallam en stor roll.
Titta på utvecklingen som Eric Martinsson haft. Eller Dennis Rasmussen.
De har blivit färdiga landslagsmän i Växjö. Och samtidigt är klubben ett numera givet topplag. Den platsen har absolut inte Rögle i näringskedjan, och det måste ha varit en starkt bidragande orsak till att Dennis Everberg nu väljer mindre pengar för att explodera och studsa tillbaka. Det räcker med att kolla hur lyckosamt det var för Richard Gynge att komma till Växjö och göra ett bra år.
Men vi får inte inte glömma att Rögle också håller på att göra någonting bra.
Ludvig Rensfeldt blev årets rookie och Patrick Cehlin spelar VM. Och landets mest intressanta 99:a, Timothy Liljegren finns i klubben, och utvecklas stadigt.

Samtidigt är det någonting som inte stämmer.
Det finns nu massor av spelare ute i SHL, som rimligtvis borde ha spelat i Rögle, med SHL-status.
Varför spelar Ted Brithén i HV71? Varför spelar Niklas Hansson i HV71? Varför spelar Jakob Lilja i Linköping? Varför spelar Eric Martinsson i Växjö? Och varför väljer Dennis Everberg spel i Växjö?
Alla de här spelarna hade kunnat lyfta Rögle högre i näringskedjan och i tabellen.
Det här hade jag, om jag varit ledare i Rögle BK varit orolig för. Att spelarna som skulle kunna vara skillnaden mellan att ständigt vara på nedre halvan och att faktiskt vara ett nästintill garanterat lag i slutspel för första gången sedan 1994, istället spelar för klubbar som Rögle hade haft chansen att knapra in på, ordentligt.
Rögle måste gå till botten med det här. De måste få ett stopp på det faktum att deras bästa spelare, födda 1990-1995, representerar andra SHL-klubbar när klubben själva har SHL-status.

Om det är någonting som hedrar Dennis Everberg i det här är det att han inte spelar för laget som slantade upp de största pengarna.
Han valde en klubb som ligger högre upp i näringskedjan och chanserna till framgångar är större.
Och det är ännu en framgång för en 19 år ung klubb som Växjö Lakers. Bara att gratulera.

Masken, Everberg och Henrik Evertsson. Foto: Bildbyrån.
Masken, Everberg och Henrik Evertsson.Foto: Bildbyrån.