MrMadhawk.se

Så har Redhawksledningen resonerat med Svensson

Björn Svensson blir inte kvar i Malmö Redhawks.
Måste inleda med att säga att Björn Svensson är en enormt bra person. Han är artig som få, otroligt väluppfostrad och är en fröjd att intervjua för han håller inte på med klyschor, utan är ärlig, och analyserar på ett bra sätt.

Patrik Sylvegård har haft ångest de senaste dagarna.
Han har varit i valet och kvalet om han ska behålla eller om han ska säga tack och hej, det blir inget nytt avtal.
Det blev det sistnämnda och de som känner Redhawks sportchef vet att det är en känslomänniska ut i fingerspetsarna. Agenter säger att man knappt kan se en hockeymatch med Sylvegård för han kan säga både det ena och det andra om spelarna.
Hade han låtit känslorna spela ut, så hade spelare fått sparken på stående fot efter vissa matcher.
Patrik Sylvegård måste ha en helt otrolig fru som står ut med hans humör. Men jag antar att hon är van…

Hur som helst.
Snackade lite med honom idag. Beslutet togs när Sylvegård, Peter Andersson, Martin Filander och Jesper Mattsson stötte och blötte olika resonemang kring just Björn Svenssons vara eller icke vara i veckan.
Han skulle ge beskedet under torsdagen. Det kom till agenten, Gunnar Svensson, som även är pappa till Björn.
Hur man än vänder och vrider på saker, så blir det annorlunda när det är kött och blod. Gunnar Svensson var ute i Sydsvenskan tämligen omgående och tyckte det var ett av de mer märkliga besluten han varit med om under sina år i branschen.
All respekt för att Gunnar säger så! Det är hans eget kött och blod. Som gett allt för en klubb i tre säsonger och som kom hem och spelade för rena reapriset 2013/2014. Och som den här säsongen blev intern skyttekung. Björn Svensson sköt dessutom det direkt avgörande tredje målet i matchen mot Leksand och är naturligtvis en spelare som går hem bland fansen.

Men låt oss då komma till saken.
Varför försvinner Björn Svensson?
Det finns en rad olika saker, har jag kommit fram till, när jag snackat med lagkamrater, sportchef och tränare. Och neutrala bedömare utifrån.

* ROLLEN
Det här är nog det mest väsentliga. Man hittar ingen roll till Björn Svensson. Var i laget ska han ta plats? Det finns spelare som är tänkta att fylla ytterforwardsplatser till de tre första kedjorna i laget. Svensson hade troligtvis ganska lätt halkat ner i en fjärdekedja. Erfarenheten man inom klubben då har är hur det såg ut i kvalserien 2014. Svensson gled ner i fjärde, han gled ner som extraforwards. Pang, boom, besvikelsen tog över. Den negativa energin tog över. Han åkte till och med helt utanför laget. Lagkamrater har sagt att kroppsspråket blev dåligt i omklädningsrummet.

* PENGARNA
Ekonomi är alltid en aspekt av det hela. Björn Svensson ligger inte på någon drömlön. Skulle tippa på att han ligger strax under en hundring i månaden vilket naturligtvis inte är några skitpengar, men det är ändå inte topplön. Långt därifrån. Det är dock ändå för mycket för en spelare man tror halkar långt ner i näringskedjan under den kommande säsongen. Klubben hade möjligtvis kunnat betala 50.000 i månaden, för att få ihop budget och värva de spelarna som ska hjälpa laget att ta nästa steg.

* VAD KAN BJÖRN SVENSSON GÖRA?
Kan han spela boxplay? Ja, det kan han. Men han är inte i närheten av de tongivande boxplayspelarna i laget.
Hur är han i fem mot fem? Han sticker inte ut överhuvudtaget. En ganska medelmåttig spelare i fem mot fem.
Kan han spela powerplay? Ja, det kan han. Definitivt! En av de bättre spelarna på att stå framför mål och peta in puckarna. En styrka och spetskompetens som Svensson besitter.
Gör han 14 mål igen? Nej, högst troligt inte. Han hade en skottprocent på 20 % säsongen som gick. Det är inte troligt att han har sådan lycka igen. Snarare troligt att hans målskörd hade landat på sju-åtta mål med en mer normal utdelning rent procentuellt.
Tittar man på de 14 målen skulle jag vilja sätta ett stort frågetecken för om han verkligen gjorde mål mot 1) Karlskrona borta när Thuresson sköt från blå. 2) Växjö borta när jag tyckte Fredrik Händemark var den som gjorde målet.
Då kan man revidera ner de 14 målen till 12.

Ungefär så här har lagledningen tänkt.
Det har varit smärtsamt att ta beslutet. Det kan jag garantera. En del av jobbet som sportchef och tränare innebär att man måste ta beslut man egentligen inte vill ta. Men som man måste ta. Detta var ett sådant beslut.

Nu återstår bara Mathias Tjärnqvist och Christoffer Forsberg av spelarna med utgående avtal, som inte fått något avtal.
Stalltips? Forsberg stannar nog. För rätt pengar. Tjärnqvist tveksam. Och här är min personliga åsikt att det vore ett felbeslut att ta bort Mathias Tjärnqvist igen. Men än är det beslutet inte taget.

Och vad händer för Björn Svensson?
Jag hoppas att han får ett bra avtal någonstans. Han kommer att spela en viktig roll i den klubben han kommer till och han kommer säkerligen göra en hel del baljor.
Han har gjort sig förtjänt av en bra tillvaro. Men det blir inte i Malmö.

151010 Malmö Redhawks Björn Svensson jublar efter matchen då Malmö Redhawks besegrat Karlskrona och han blivit matchens spelare och gjort 3 mål under ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Malmö Redhawks den 10 Oktober 2015 i Karlskrona. Foto: Jonas Gustafsson / BILDBYRÅN / Cop135
Svensson har gjort mycket för Malmö och förtjänar respekt. Men nu är tiden över.Foto: Jonas Gustafsson / BILDBYRÅN