MrMadhawk.se

Detta borde schemaläggarna tänka på

För några dagar sedan såg vi en allsvensk tabell som haltade – rejält.
Vissa lag hade spelat 17 och upp till 20 matcher. Fullständig galenskap att en tabell ska halta på det sättet.
Det om något tar bort spänningen då det blir en massa om och men. Det sätter onödig press, eller vaggar in lag i falsk trygghet.

Samtidigt är det en verklighet för HockeyAllsvenskan. Arenaförbehåll finns, och TV-bolaget ska säga sitt.
Samtidigt vill vissa lag lägga om resor och annat så de slipper åka långt norrut två gånger till exempel.
Det sistnämnda borde dock vara en jätteprioriterad fråga att lösa nästa schemaläggning.

Nu när lagen nästan spelat lika antal matcher, så kommer det sticka iväg igen, direkt idag, när det är omstart.
Denna omgången startades den 2 november, och avslutas den 17 november.
I nästa omgång startar man den 12 november, och avslutar 26 december.
Och omgång 48 startar redan den 17 december, och avslutas först den 20 februari. Med andra ord så kommer serien att halta till det datumet. Lite tråkigt, måste jag säga.

Hur som helst. Här är mina konkreta saker för schemaläggarna att tänka på inför nästa säsong. Det gäller både SHL och HockeyAllsvenskan.

Så, ni kan se det som ett öppet brev, Jörgen Lindgren/Johan Hemlin på SHL och Stephan Guiance/Sonny Lundwall på HockeyAllsvenskan.
Nu får ni hela facit, redan i november. Gör så här och ni har vunnit förtroendet hos många fans.

* Håll isär speldagarna (Prioritet!)
SHL på tisdagar och torsdagar. HockeyAllsvenskan på onsdagar och fredagar. Dessa dagar är heliga!
På lördagar vill SHL ha full omgång. Om HockeyAllsvenskan även de vill köra på dessa dagar, så gör det, men annars är söndagar inte dåliga. Sätt speltiden till klockan 15.00 och se det som en familjedag. Se onsdagarna och fredagarna för de som vill dricka några öl eller vad det nu är som kan locka. Dessutom är det bättre representationsdagar för företagen.
SHL har sina sådana dagar på tisdagarna och torsdagar. På lördagar är det ibland familjedagar (16.00) och ibland fest med kompisgänget (18.30).

* Använd även måndagen!
Vad gör folk annars på måndagar? Det gapar ofta tomt. Låt EN ENDA match i SHL som tjuvstartar tisdagens omgång, ligga på måndagen. Alla hockeyblickar riktas dit. Och TV-sänd alltid denna matchen i huvudkanalen (Cmore sport, Cmore hockey när det är fotbollssäsong). Fördelen med måndagar är även att det inte krockar med någon match i Champions League som drar enormt med tV-tittare på tisdagar och onsdagar sex kvällar på hösten, och precis lika många på våren.
Ibland skulle man även kunna låta en av de allsvenska onsdagsmatcherna ligga på måndagen också.

* Jämt antal spelade matcher.
Omgångar måste ändras. Vissa matcher måste flyttas. Arenaförbehåll finns, och polisen ska säga sitt.
Så är det. Men det är inte rimligt att omgång 48 ska starta redan i december. Detta är också en prioriterad fråga. Låt folk kunna läsa av tabellen på ett rimligt sätt.

* Slopa back-to-back.
Ja, detta är en smakfråga. Men jag finner själv inte något som helst nöje i det här. Fördela matcherna jämt. Jag ser inte heller den sportsliga rättvisan i det. Man riskerar att möta ett lag i jätteform två av de fyra mötena, eller har man tur att möta ett skadedrabbat lag i svag form i två av de totala fyra mötena, på bara två dagar.
Dessutom är det inte praktiskt genomförbart att göra detta, då mitt förslag bygger på heliga dagar tisdag-onsdag-torsdag-fredag. Och ett back-to-back-möte lördag och söndag? Ja, kanske det i så fall. Men i stort tycker jag att back-to-back inte fyller någon funktion, så det är inte värt att satsa på.

* Ge lagen borta-turnéer!
Vet att man i högsta möjliga mån försöker att spela varannan omgång så gott det går, hemma och borta. Men varför? Det skiter sig ändå relativt ofta.
Så redan från start, ge klubbarna och kanske framförallt fansen, möjlighet till roliga bortamatcher.
SHL spelar två bortamatcher torsdag och lördag.
HockeyAllsvenskan spelar två bortamatcher fredag och söndag.
Leksands fans var på en minnesvärd resa till Umeå och Timrå över en fredag och söndag nyligen. Tror knappast att Växjös fans skulle klaga på en resa till Skellefteå på torsdagen och Örnsköldsvik på lördagen. Det kan ge nostalgiska resor som bygger gemenskap och intresse och som håller kvar fans vid någonting annat, än enbart den sportsliga prestationen, då många fans riskerar att försvinna om det skulle gå tyngre rent sportsligt. Jag vet många fans som håller kvar vid ett lag för att man byggt en gemenskap med vänner på läktaren. Och den här typen av resor bygger gemenskap på läktaren, i positiv anda!
Dessutom tror jag inte spelarnas familjer tycker det är helt dumt att spelarna är iväg över tre dagar och spelar två bortamatcher, istället för att vara iväg, i vissa fall, tre dagar för att spela en match, och då göra det två gånger.

* Dubbla hemmamatcher
Som en direkt följd av att klubbarna spelar två på raken på bortais, så sker naturligtvis samma sak på hemmaplan. Detta ger klubbarna möjlighet att i god tid, sälja paket med dubbla matcher. Det kan ge en längtan av att se sitt lag på hemmaplan.
Samarbetspartners som hotell och restauranger har möjligheter at göra koncept för två matcher, med middagar och övernattningar.
Tror nog att båda hotellen ute på Hyllie (Malmö Arena hotel och Quality hotel View) gärna hade sålt in paket för att exempelvis ett gäng från Kristianstad tar torsdag-lördag i Malmö med hockey, fest, shopping osv.

* Håll de dubbla matcherna i anslutning till helg.
Viktigt vad gäller de ovan nämnda punkterna är att dessa hålls i anslutning till helg. Folk är i regel lediga på helger.
Det är lättare att få ledigt torsdag och fredag än tisdag, onsdag, torsdag.

* TV-bolaget måste lyssna på fansen.
Jag upplever det som rätt enat bland fansen, att man vill ha vissa dagar för SHL och vissa dagar för Allsvenskan. När nu Cmore har rättigheter för båda ligorna, prioritera då båda ligorna. Och låt inte HockeyAllsvenskan vara en dussinliga, bara för att det råkar vara en serie under SHL. Bygg båda ligorna. Och spela på skilda dagar. Framförallt är det viktigt att de TV-sända allsvenska matcherna inte krockar med SHL-matcher.