Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MrMadhawk.se

De fem hetaste hockeyderbyna

Det spelades ett derby i fredags, mellan Björklöven och Skellefteå. Efter det har jag fått många frågor om vilket derby jag anser vara det hetaste i hockeysammanhang.

Först och främst, för att ens kalla det ett derby anser jag att man minst måste spela i samma län. Gärna samma stad, eller typ två grannkommuner, men det är sällsynt i hockeysammanhang. Så inom samma län är definitivt viktigt.

Här är de fem hetaste enligt mig.

1. Djurgården – AIK
Helt givet. Samma stad, samma arena och två klubbar bildade exakt samma årtal (1891). Här finns tradition och en djup rivalitet mellan klubbarna. De tampas även i fotbollssammanhang och det är Stockholms två främsta klubbar. Inget rubbar detta derbyt.

2. Skellefteå – Björklöven
Trots att det inte har spelats seriematch mellan lagen på år och dagar, så finns det en djupt rotad rivalitet, eller rent hat mellan lagens fans. De tål helt enkelt inte varandra och säljer man slut ett derby mitt i sommaren, då är det hett!

3. Malmö – Rögle
Tycker det kommit av sig lite, men det beror på att klubbarna möts hela tiden. Det känns inte alls lika unikt, men visst finns det en glöd och rivalitet som på få andra ställen. Skånederbyt som kommer nu i SHL kommer bli SHL:s i särklass främsta hatmöte.

4. Leksand – Mora
Det är två klubbar som inte tål varandra. Eller fansen, ska vi nog säga, för klubbarna samarbetar friskt och arrangerar daladerby i Globen. Men bara det gör det någonstans rätt hett, att man säljer slut Globen, flera mil hemifrån.

5. Linköping – Vita Hästen
Drar till med östgötaderbyt som ett sista derby på denna listan där det finns en riktig rivalitet. Och det har blivit lite bättre nu sedan Vita Hästen gått upp en nivå. Här har det tidigare varit tvärtom, att hockeyn varit större i Norrköping. Kan de ta sig om igen?

Derbyn som tappat eller derbyn som kanske kan bli något spännande i framtiden…

… Tingsryd – Växjö: Inte i närheten av samma nivå längre.
… Växjö – HV71: Potential finns i framtiden att göra detta till något.
… Färjestad – Bofors: Om BIK går upp, så…
… KRIF – Karlskrona: Tävlar inte på samma nivå längre.
… Luleå – Boden: Faktiskt upplevt ett på plats. Men skiljer för mycket numera.
… Sundsvall – Timrå: De möts i vinter igen. Intressant!
… Timrå – Modo: När de spelade i SHL, främst i slutspelet, var det hett.
… Örebro – Bofors: Känslor! Nu i olika divisioner.

140317 DjurgŒrdens Henrik Eriksson faller i ett brŒk under ishockeymatchen i kvalserien till SHL mellan AIK och DjurgŒrden den 17 mars 2014. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 86712
Hetaste derbyt spelas i Stockholm.Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN