Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så här fungerar det nya seriesystemet

En gång i ett svagt ögonblick under våren, så lovade jag att reda ut hur det nya systemet i HockeyAllsvenskan och SHL ska fungera.
Som bekant ska jag SHL utökas till 14 lag från och med säsongen 15/16. Det gör också att det ska upp två lag för att fylla på serien.
Dessa hämtas självklart från HockeyAllsvenskan.

Så här funkar det.

* Säsongen 2014/2015 spelas SHL med tolv lag. HockeyAllsvenskan spelas med 14 lag.

* De som placerar sig på plats 11 och 12 i SHL kommer att få kvala mot allsvenska lag. Återkommer längre ner till vilka.

* I HockeyAllsvenskan, som ska skicka upp två lag till SHL, kommer ettan och tvåan att mötas. Det gör man i bästa av fem matcher där ettan har hemmaplansfördel. Den som vinner det mötet går upp i SHL.

* Förloraren i den matchserien får ytterligare en chans att spela upp sig i SHL. Då ska man möta ett lag från plats 3-8 i HockeyAllsvenskan, som gör upp i en slutspelsserie.

* Slutspelsserien är serien mellan lag 3-8 i HockeyAllsvenskan. I den serien ska tre lag fram.
Ettan i slutspelsserien möter förloraren mellan ettan och tvåan. Bäst av sju. Vinnaren till SHL.
Tvåan i slutspelsserien möter SHL-lag 12. Bäst av sju. Vinnaren till SHL.
Trean i slutspelsserien möter SHL-lag 11. Bäst av sju. Vinnaren till SHL.

På så sätt kommer alltså två nya lag upp minst. Och kanske fyra om man vinner en sjumatchersserie mot SHL-lagen.

* Lag 13 och 14 i HockeyAllsvenskan möter fyra lag från division 1. För att hålla fast vid 14 lag i HockeyAllsvenskan säsongen efter, så kommer fyra lag av sex möjliga i den här kvalserien, att gå upp.

Och hur blir det då säsongen 2015/2016? Jo, lite svårare. Eller mycket svårare.

* Säsongen 2015/2016 spelas SHL med 14 lag. HockeyAllsvenskan spelas med 14 lag.

* De som placerar sig på plats 11 och 12 i SHL kommer att få kvala mot allsvenska lag. Återkommer längre ner till vilka.

* I HockeyAllsvenskan spelar ettan mot tvåan i en allsvensk final. Vinnaren i den femmatchersserien får spela kval. Det sker mot lag 14 i SHL i bäst av sju matcher. Vinnaren till SHL säsongen efter.

* Förloraren i den allsvenska finalen får möta vinnaren av slutspelsserien, som spelas mellan lag 3-8, likt föregående år. Det är alltså bara lag 1 av de sex lagen i slutspelsserien, som får spela vidare. Förloraren i allsvenska finalen och vinnaren i slutspelsserien gör upp i bäst av tre matcher. Vinnaren möter SHL-lag 13 i bäst av sju. Vinnaren till SHL säsongen efter.

Med andra ord. Det blir rejält omständigt att ta sig upp efter säsongen 2014/2015. Man ska först vinna en massa matcher, sedan ska man utmana antingen sista eller nästsista laget i SHL i en sjumatchersserie.

Det här är den bästa förklaringen jag kan ge.
Vill ni läsa ännu mer om det, läs på HockeyAllsvenskans hemsida.

Och förresten. 103 dagar till seriepremiären den 11 september nu.